Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε και πώς ξεκινούν οι 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Το ποδαρικό της κυβέρνησης με νέα κοινωνικά μέτρα συζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Πέραν των προσλήψεων, έρχεται νέο σύστημα προστασίας πρώτης κατοικίας, επίδομα στέγασης, αύξηση του κατώτατου μισθού, ρυθμίσεις παλαιών οφειλών.

Πότε και πώς ξεκινούν οι 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Τις 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών συζήτησε και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προσλήψεις αυτές κατανέμονται ως εξής:

* 4.500 καθηγητές Ειδικής Αγωγής εντός του 2019.

* 5.250 δάσκαλοι και καθηγητές γενικής εκπαίδευσης το 2020.

* 5.250 δάσκαλοι και καθηγητές γενικής εκπαίδευσης το 2021.

Το σύστημα διορισμού θα εδράζεται στο Σύνταγμα και στις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ θα έχει τρεις άξονες υλοποίησης:

1. ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων.

2. Ενιαίο σύστημα μοριοδότησης-κατάταξης τόσο για τους μόνιμους διορισμούς, όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών όπου χρειάζεται.

3. Το σύστημα μοριοδότησης θα είναι συνδυασμός αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, ακαδημαϊκών προσόντων και κοινωνικών κριτηρίων.

Κατά τις διευκρινίσεις, ο εν λόγω συνδυασμός κρίνεται αναγκαίος ώστε να λαμβάνεται μεν υπόψη η εκπαιδευτική εμπειρία αλλά να μην αποκλείονται και κάτοχοι επιπλέον προσόντων (μεταπτυχιακά), οι οποίοι δεν πρόλαβαν να ασκήσουν εκπαιδευτικό έργο.

Όπως προέκυψε από την εισήγηση του πρωθυπουργού, από την επόμενη σχολική χρονιά θα τεθεί σε ισχύ σε 300 δήμους η νομοθετημένη υποχρεωτική 2ετής δημόσια εκπαίδευση σε παιδιά 4-6 χρόνων (προνήπιο-νήπιο). Από την επόμενη, επίσης, σχολική χρονιά θα μειωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη στους 22, με εξαίρεση τη Γ’ Λυκείου που θα διατηρεί 25 μαθητές.

Οι αποφάσεις του Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου έχει 9μηνη διάρκεια «καθώς τον επόμενο Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η κυβερνητική θητεία». Πέραν των θετικών μέτρων που ήδη ψηφίσθηκαν το προηγούμενο 20ήμερο από τη Βουλή, προγραμματίζονται για τις αρχές του νέου έτους τα εξής:

* Η ψήφιση του στεγαστικού επιδόματος, ύψους 410 εκατ. ευρώ.

* Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με παράταση, εάν χρειαστεί, του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη.

* Η αύξηση του κατώτατου μισθού (σ.σ. Το ποσόν θα αποφασιστεί περί τα τέλη Ιανουαρίου).

* «Σχήματα ρυθμίσεων» για παλιές οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.

* Ολοκλήρωση (χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία των κληρικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v