Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ισορροπίες διαμορφώνονται στη Βουλή

«Ναι» στον προϋπολογισμό από τον Γιάννη Σαρίδη, που παραμένει στην Ένωση Κεντρώων. Στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα ο Χάρης Θεοχάρης. Το «σκληρό ροκ» στη Βουλή, με προσωπικές αναφορές από Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νέες ισορροπίες διαμορφώνονται στη Βουλή

Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό -που πολιτικά ευνοεί τους δύο βασικούς «μονομάχους»- ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός. Οι πιέσεις συνεχίζονται στα μικρότερα κόμματα και στους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούονται μετωπικά, χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις.

Η τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού είχε έντονο πολιτικό ενδιαφέρον. Οι θετικές ψήφοι ήταν 154, καθώς «ναι» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. Τα σενάρια περί μεταγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ φούντωσαν, καθώς πέρυσι είχε υπερψηφίσει η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, που στην πορεία εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Λίγο αργότερα πάντως ο Γ. Σαρίδης επεσήμανε πως δεν πρόκειται να φύγει από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται θέμα ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίδραση δεν υπήρξε από την Ένωση Κεντρώων, καθώς σε περίπτωση αποχώρησης ή διαγραφής του Γ. Σαρίδη, δεν θα θεωρείται πια αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς μένει με τέσσερις βουλευτές.

Την ίδια στιγμή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές λιγοστεύουν, καθώς ο Χάρης Θεοχάρης προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Ο βουλευτής είχε εκλεγεί με το Ποτάμι, ωστόσο το 2016 είχε αποχωρήσει και δήλωσε πως ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις κεντρώες δυνάμεις.

Μία «πρόγευση» του κλίματος που θα επικρατήσει στην προεκλογική περίοδο έδωσε η σφοδρή σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι εμφανές πως οι δύο... μονομάχοι θα πορευτούν μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης, με μία κόντρα που παίρνει τα χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης.

Οι τόνοι ανέβηκαν σε πολλά σημεία της συνεδρίασης, με τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιεί τη φράση «κακομαθημένο κολεγιόπαιδο» . Για να προσθέσει σε έντονο ύφος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «συμπεριφέρεστε σαν η Βουλή να είναι τσιφλίκι σας, που το κληρονομήσατε από τον πατέρα σας», με αφορμή και τους έντονους διαλόγους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Βουλής. Παράλληλα άσκησε κριτική στα όσα λέει η Νέα Δημοκρατία περί «ανταλλαγής» του Σκοπιανού με τις συντάξεις, υπογραμμίζοντας πως «αποδεικνύετε πως είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν».

«Οι πολίτες θα θυμούνται τον πρωθυπουργό με πέντε λέξεις: ψέματα, φτώχεια, φόροι, φόβος και σκάνδαλα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αφήνει πίσω τα τραύματα του διχασμού. «Η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά την πολιτική σας απάτη, που τώρα βαφτίζετε αυταπάτη», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Συνέχισε τα «πυρά» τονίζοντας πως «το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα πνίγηκε σε έναν ορυμαγδό σκανδάλων».

Για κατασκευασμένες κοκορομαχίες έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως πρέπει να μπει ένα τέλος «στην ακραία πόλωση που ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία καλλιεργούν». Ουσιαστικά στο ΚΙΝΑΛ επικρατεί η άποψη πως τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν να ανεβάζουν τους τόνους, προκειμένου να αυξάνουν τη συσπείρωσή τους, ενώ τονίζεται πως δεν μπορεί να μετατρέπεται σε «αρένα λάσπης» η πολιτική ζωή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v