Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΚΑΪ και η ατζέντα Κυριάκου στον προϋπολογισμό

Ανεβάζει τους τόνους στα θέματα ασφάλειας η ΝΔ. «Η κυβέρνηση καλλιεργεί την πόλωση και ανέχεται τη βία», καταγγέλλει. Μετωπική και για την οικονομία.

Ο ΣΚΑΪ και η ατζέντα Κυριάκου στον προϋπολογισμό

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν στη ΝΔ, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ. Το συμπέρασμα που προκύπτει στην Πειραιώς είναι ότι επί της ουσίας, μετά και το συγκεκριμένο συμβάν, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει μια νέα γενιά τρομοκρατών που έχει πλέον και την επιχειρησιακή δυνατότητα για ακόμα πιο σοβαρά κτυπήματα, με ανθρώπινα θύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους στα θέματα ασφαλείας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση τεράστιες ευθύνες. Αυτές, όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, αφορούν το κλίμα αφενός «της ακραίας πόλωσης και του διχασμού που καλλιεργεί χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία» και αφετέρου «της γενικευμένης ανομίας που έχει επικρατήσει τελευταία στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του καταγγέλλουν μια γενικευμένη αίσθηση «ακαταδίωκτου και ατιμωρησίας», η οποία σχετίζεται με «τη νοσηρή ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ, που διακρίνει τη βία σε καλή και κακή» και μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες πράξεις, όπως το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ.  «Δυστυχώς, η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ, μια βαριοπούλα από μια ισχυρή βόμβα δεν είναι μεγάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα και κατά την αποψινή ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό.

Ειδικά για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι υποκρίνεται πως σταματούν τα μέτρα λιτότητας, αφού ο «δήθεν μεταμνημονιακός προϋπολογισμός προβλέπει πρόσθετα έσοδα από φόρους και πρόσθετες κοινωνικές περικοπές, όπως στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης». Η ΝΔ κατηγορεί εξάλλου τον πρωθυπουργό ότι διαβεβαίωνε για «καθαρή έξοδο στις αγορές» από τον Αύγουστο, όμως ακόμα και τώρα δεν μπορεί να δανειστεί. Και αυτό, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είναι το πιο σοβαρό απ’ όλα, καθώς τα επιτόκια δανεισμού υπερβαίνουν το 4% και είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα άλλων χωρών που εξήλθαν από μνημόνια.

Κανονικότητα

Η χώρα, υποστηρίζει η ΝΔ και θα επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, «δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», δεδομένου ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι εξακολουθούν πολύ υψηλοί, η δημόσια περιουσία δεσμευμένη για 99 χρόνια στο Υπερταμείο και η χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Την ίδια ώρα, επισημαίνει η Πειραιώς, το χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει, οι τραπεζικές μετοχές έχουν εξαϋλωθεί, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχώς υποχωρεί και η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται.

Η κυβέρνηση, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, επιχαίρει για τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα, όταν αυτά οφείλονται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στις κατασχέσεις, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και στην εσωτερική στάση πληρωμών. Μόλις χθες, ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, με δήλωσή του, στηλίτευσε την κυβέρνηση, για «μεγάλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επιβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο ‘φόρο ανάπτυξης’».

Την ίδια ώρα, ανοιχτό αφήνει η ΝΔ το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής, με αφορμή το Σκοπιανό, λέγοντας πως έχει στο τραπέζι όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα. «Αυτό που έχει σημασία είναι να έρθει ο κ. Τσίπρας να προκηρύξει εκλογές, μια που απ’ ό,τι φαίνεται δεν του βγαίνουν τα κουκιά ούτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και συνέχισε: «Τον έχουμε καλέσει να μην προχωρήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών με την παρούσα Βουλή, γιατί ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαθέτει ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία. Το είδε και ο ίδιος, πήρε μια γεύση  από τη Θεσσαλονίκη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v