Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ για ΝΔ: Επιστροφή στον εμφύλιο μέσω Α. Σαμαρά

«Ξεχνούν την πατρίδα για να σώσουν την παρτίδα με άνοιγμα στην ακροδεξιά», το σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος. Η «σιωπή» από Δ. Αβραμόπουλο και Μ. Σχοινά. Στη 13η θέση το «μακεδονικό», κατά τα δημοσκοπικά ευρήματα.

ΣΥΡΙΖΑ για ΝΔ: Επιστροφή στον εμφύλιο μέσω Α. Σαμαρά

Για επίσημη υιοθέτηση της εμφυλιοπολεμικής ρητορικής κατηγορεί τη ΝΔ το κυβερνών κόμμα, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριό της. Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. το Μαξίμου απέφυγε κάθε αναφορά στα του «γαλάζιου» συνεδρίου), το στίγμα αυτής της ρητορικής που προοιωνίζεται και την πρακτική που θα τηρήσει στην πορεία προς τις εκλογές η ΝΔ το έδωσε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, «ήταν μία ομιλία που έβγαζε μίσος προς την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο, γενικότερα», παραπέμποντας στις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού στα Δεκεμβριανά του '44 («κλαίνε και οδύρονται που έχασε το ΕΑΜ τη μάχη της Αθήνας»), στο κάλεσμά του «να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ιδέες του» ή στην υιοθέτηση «ενός χρυσαυγίτικου σλόγκαν» για «χαβιάρι και φαγοπότι με Άρη Βελουχιώτη».

Με την επικέντρωση στην ομιλία του κ. Σαμαρά, το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζει τη θέση ότι «αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σύρεται πίσω από έναν διχαστικό λόγο που φλερτάρει ανοικτά με την ακροδεξιά», υιοθετώντας μοντέλο Σαλβίνι και Όρμπαν.

Με βάση αυτή την κριτική, το κυβερνών κόμμα εκτιμά ότι η πορεία προς τις εθνικές εκλογές θα θυμίσει μεν «ημέρες του σκοτεινού παρελθόντος», ωστόσο, ταυτόχρονα, θα αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές («τις αναδεικνύει ήδη») ανάμεσα «στη νεοφιθλελεύθερη ακροδεξιά και στον προοδευτικό κόσμο που, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έχει στον πυρήνα του τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Τρεις ημέρες συνεδρίου της ΝΔ και τον τόνο τον έδωσαν οι ομιλίες Σαμαρά-Γεωργιάδη, με έναν άβουλο Κ. Μητσοτάκη να τους συναγωνίζεται στον ακραίο και διχαστικό λόγο. Μπορεί έτσι να ευχαριστεί την ακροδεξιά του πτέρυγα, αλλά μέχρι εκεί. Η χώρα άλλαξε σελίδα και προχωρά μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. «Τουλάχιστον, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε τρεις ευχάριστες μέρες στο συνέδριο της ΝΔ, ακούγοντας ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, από τους ίδιους, όμως, ανθρώπους που την επομένη των εκλογών τον περιμένουν στη γωνία για να εκλέξουν νέο αρχηγό, μετά τη δική του πανωλεθρία», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

Ειδικά για την ομιλία του κ. Σαμαρά, η Κουμουνδούρου ανέφερε: «Αυτός που πραγματικά διοικεί το κόμμα, ο κ. Σαμαράς, με μια ομιλία βγαλμένη από την εποχή του εμφυλίου, κατάφερε να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας όσα είπε προχθές ο πρωθυπουργός (σ.σ. από τη Θεσσαλονίκη). Έκανε άνοιγμα στην ακροδεξιά, στις υποκινούμενες από τη Χρυσή Αυγή καταλήψεις και έδωσε στίγμα Όρμπαν και Σαλβίνι στο "ευρωπαϊκό" προφίλ της Ν.Δ. Τι παραπάνω να περιμένει κανείς από τους επαγγελματίες υπερπατριώτες, που έστησαν την πολιτική τους καριέρα στο Μακεδονικό, αλλά ξεχνούν την πατρίδα και σώζουν την παρτίδα όταν έχουν απέναντί τους τη Novartis».

«Είναι η οικονομία...»

Το δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύει το κυβερνών κόμμα είναι η επικέντρωση της ηγεσίας της ΝΔ στο «σκοπιανό», επειδή δεν επιβεβαιώθηκαν οι «γαλάζιες» προβλέψεις για υπαγωγή σε νέο μνημόνιο και για αδυναμία λήψης «θετικών μέτρων» από την κυβέρνηση -με πρώτο αυτό για τις μη περικοπές σε συντάξεις.

Εν προκειμένω, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (όπως οι Τάσεις της MRB), σύμφωνα με τις οποίες το «σκοπιανό» έρχεται στη... 13η θέση των θεμάτων που ενδιαφέρουν τους πολίτες, με την οικονομία, την ανεργία και το βιοτικό επίπεδο να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Αυτό το στοιχείο ενισχύει την άποψη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών ότι η πολιτική και εκλογική μάχη θα δοθεί σ' αυτά ακριβώς τα πεδία, δικαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μπαράζ των πρώτων θετικών μέτρων, σχεδιάζοντας ήδη τα επόμενα.

Σιωπή από Αβραμόπουλο-Σχοινά για την «ανταλλαγή»

Ως προς την καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντήλλαξε τη μη μείωση των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κυβερνών κόμμα κάνει λόγο για... σουρεάλ καταστάσεις στο συνέδριο της ΝΔ. Διότι:

* Η εν λόγω «ανταλλαγή» υποτίθεται ότι έγινε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την Κομισιόν, η οποία αποδέχθηκε την ακύρωση του νόμου για τις περικοπές στις συντάξεις.

* Από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ όμως μίλησαν τόσο το μέλος της Κομισιόν, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος όσο και ο... εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

* «Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έκαναν την παραμικρή νύξη στα περί ‘ανταλλαγής’, αποφεύγοντας ακόμα και να αναφερθούν σ' αυτή καθεαυτή τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία έχει χαιρετίσει επισήμως η Κομισιόν», παρατηρούν τα κυβερνητικά στελέχη, εξηγώντας τον χαρακτηρισμό «σουρεάλ» στο σκηνικό που στήθηκε.

Με βάση (και) τα παραπάνω, η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού αναμένεται κάτι περισσότερο από θερμή, με την αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη να χτυπά «κόκκινο».

Πλην απροόπτου, θα είναι και η τελευταία... του 2018, προετοιμάζοντας το εκρηκτικό κλίμα που θα επικρατήσει με την έλευση του νέου έτους. Το οποίο θα είναι εκλογικό, χωρίς ακόμα να μπορεί να προβλέψει κάποιος με σιγουριά τη «στιγμή» που θα στηθούν οι εθνικές κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v