Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί επιμένει στην κατηγορία περί συναλλαγής η ΝΔ

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συσχετίζει Πρέσπες και συντάξεις. Διακωμωδεί η αξιωματική αντιπολίτευση τις κυβερνητικές απειλές για καταγγελία στους εταίρους. Πώς ερμηνεύει τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης.

Γιατί επιμένει στην κατηγορία περί συναλλαγής η ΝΔ

Επιμένει η ΝΔ στην καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα που έκανε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός «αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με το Σκοπιανό».

Η συγκεκριμένη φράση αποτέλεσε την αφορμή νέας αντιπαράθεσης μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς, με την κυβέρνηση μάλιστα να απειλεί ότι θα παραπέμψει τη ΝΔ στα ευρωπαϊκά όργανα, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να κάνει πίσω. Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, όπως λένε κομματικές πηγές, «που δεν υπήρχε στο τρίτο μνημόνιο, επιβλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού. Αυτή λοιπόν την αναξιοπιστία επιχείρησε ο κ. Τσίπρας να ανακτήσει μέσω του Σκοπιανού». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την Πειραιώς, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να μεταφέρει στον πρωθυπουργό «αυτό που συζητούν όλοι οι Έλληνες μεταξύ τους. Ότι δηλαδή, ο κ. Τσίπρας, αφού μόνος του προκάλεσε και ψήφισε μια ακόμη αχρείαστη περικοπή στις συντάξεις, δεν δίστασε να τη βάλει στο παζάρι για την ψήφιση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών». Πιέσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, σημειώνουν στη ΝΔ, πάντα υπήρχαν προκειμένου η χώρα μας να υποχωρήσει σε μια συμφωνία με τα Σκόπια. Η διαφορά, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή του παρέμβαση, είναι πως ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός «που έκανε κάτι που κανείς προκάτοχός του δεν διανοήθηκε. Παραχώρησε στα Σκόπια δήθεν μακεδονική εθνότητα και δήθεν μακεδονική γλώσσα».

Διακωμωδεί τις απειλές

Η ΝΔ εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι αντάλλαξε ένα αχρείαστο μέτρο με μια «μείζονα εθνική υποχώρηση», ενώ διακωμωδεί τις απειλές περί καταγγελιών της στους εταίρους. «Είναι κωμικοτραγική η συγκεκριμένη αντίδραση και προδίδει την αμηχανία του κ. Τσίπρα. Η συμπεριφορά τους θυμίζει μικρά κακομαθημένα παιδιά που απειλούν συμμαθητές τους ότι θα τους καταγγείλουν στον δάσκαλο», σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ενώ σχετικά με τα στοιχεία που ζητά η κυβέρνηση από τη ΝΔ προκειμένου να τεκμηριώσει τις καταγγελίες της, η ίδια πηγή διερωτάται: «Μα θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ντοκουμέντα στη μυστική διπλωματία που εξαρχής έκανε η κυβέρνηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε για να καλύψει την αναξιοπιστία του και να διορθώσει τα λάθη του, να βάλει στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης ακόμη και μια συμφωνία για ένα εθνικό ζήτημα. Τις διεθνείς πιέσεις τις γνώριζαν όλοι. Ας απαντήσουν εκείνοι γιατί ενέδωσαν σε αυτές τις πιέσεις».

Η ΝΔ, που ετοιμάζεται για το 12ο τακτικό της συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί κατά το επόμενο τριήμερο, και στη νέα δημοσκόπηση που έγινε γνωστή χθες, της εταιρίας ALCO, προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 5,3 μονάδες διαφορά, αν και η διαφορά είναι μικρότερη σε σχέση με τα γκάλοπ άλλων εταιριών. Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν ότι η συγκεκριμένη εταιρία πάντα εμφάνιζε σταθερά μικρότερες διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα σε σχέση με άλλες εταιρίες δημοσκοπήσεων, ενώ ειδικά αυτή την περίοδο, πριν καν ξεκινήσει επισήμως ο προεκλογικός αγώνας, η συγκεκριμένη διαφορά -όπως λένε- «δεν είναι μικρή».    

Εξάλλου, σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρίας πριν από τρεις μήνες, η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται. Και αυτό, σύμφωνα με κομματικές πηγές, παρά το γεγονός ότι τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανακτήσει ένα μέρος της συσπείρωσής του, «κάτι απολύτως αναμενόμενο».

Και τα επεισόδια στο σίριαλ μέχρι τις κάλπες είναι πολλά ακόμη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v