Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πανηγυρική» ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις με ομιλία Τσίπρα

Από το Μαρακές στη Βουλή ο πρωθυπουργός, για «την εμβληματική ψηφοφορία της μεταμνημονιακής εποχής». Το Ποτάμι διατηρεί το σασπένς για τις Πρέσπες. Αντισυγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, στην ομιλία Τσίπρα.

«Πανηγυρική» ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις με ομιλία Τσίπρα

Το Μαξίμου βάζει «άνω τελεία» στην αντιπαράθεση για το «μακεδονικό», θέλοντας να αναδείξει στον μέγιστο βαθμό την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για την ακύρωση του νόμου που όριζε περικοπές στις συντάξεις το 2019.

Μετά το μπαράζ «θετικών μέτρων» των προηγούμενων ημερών, η κυβέρνηση θεωρεί τον εν λόγω ακυρωτικό νόμο εμβληματικό της «μεταμνημονιακής εποχής» και απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής που σταδιακά εφαρμόζει.

Ταυτόχρονα με την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, θα ψηφισθεί και η τροπολογία που αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους έως 25 ετών, ως κίνητρο αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας σ' αυτή την κατηγορία πολιτών.

Παραμένει άγνωστο εάν οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης -και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης- επιλέξουν πάλι να απουσιάσουν από τη συζήτηση και ψήφιση των παραπάνω, όπως έκαναν στα προηγούμενα «θετικά μέτρα».

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στη Βουλή κατευθείαν από το Μαρακές το απόγευμα και θα ανέβει στο βήμα: τυπικά, θα απευθυνθεί στους αποδέκτες των νομοθετικών ρυθμίσεων, δηλαδή στους συνταξιούχους και τους νέους. Θεωρείται βέβαιο ωστόσο ότι θα αναδείξει εκ νέου το στίγμα της πολιτικής που «επιτέλους» μπορεί να ασκήσει η κυβέρνησή του μετά την έξοδο από τα μνημόνια, θα θέσει διλήμματα και θα προκαλέσει την αντιπολίτευση να πάρει θέση.

Το σασπένς του Ποταμιού

Δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στην αναβίωση του «μακεδονικού», μετά το σασπένς που δίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην στάση του Ποταμιού απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Μετά την ευθεία επίθεση-πρόκληση του Μαξίμου προς τον κ. Θεοδωράκη, τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του κόμματός του (πλην των Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού) εμφανίσθηκαν χθες εκ νέου θετικοί στη Συμφωνία, αν και προσπάθησαν... να διατηρήσουν το σασπένς λέγοντας ότι θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η διαχείριση του θέματος από τα Σκόπια.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά δήλωσε ότι εάν, τελικά, το Ποτάμι υπαναχωρήσει, ο ίδιος θα αποχωρήσει από το κόμμα.

Τούτων δοθέντων (σ.σ. προς το παρόν...), το Μαξίμου διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι:

* Πρώτον, υπάρχει πλειοψηφία για την υπερψήφιση της Συμφωνίας και, μάλιστα, «πάνω από 151 βουλευτών».

* Δεύτερον, η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί «το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών».

Σ' αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέραμε χθες και παρότι επισήμως δεν επιβεβαιώνεται, παραμένει υπό συζήτηση η προσθήκη ενός ερμηνευτικού πρωτοκόλλου στη Συμφωνία, προς αποφυγή μελλοντικών «παρεξηγήσεων».

«Είτε με είτε χωρίς νέα συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ», κατά τη διευκρίνιση κυβερνητικού παράγοντα.

* Τρίτον, δεν τίθεται θέμα... χειμωνιάτικων εκλογών (Φεβρουάριο ή Μάρτιο), τις οποίες «η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να τις προκαλέσει», χρησιμοποιώντας, πάλι, το «μακεδονικό» ως τελευταία ευκαιρία.

Κίνηση πυγμής... στη Θεσσαλονίκη

Σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη (στο Παλαί ντε Σπορ) κεντρική πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή τον κ. Τσίπρα και το «μακεδονικό» στο επίκεντρο.

Το μήνυμα «δεν φοβόμαστε να υπερασπιστούμε τις επιλογές μας... στη φωλιά των ‘μακεδονομάχων’» είναι προφανές. Την ίδια στιγμή ωστόσο, γνωστοί εθνικιστικοί κύκλοι οργανώνουν την αντεπίθεσή τους μέσω αντισυγκέντρωσης στον Λευκό Πύργο, καλώντας μάλιστα τους συγκεντρωμένους να προσέλθουν φορώντας... κίτρινα γιλέκα.

«Η προσπάθεια για αναβίωση της σκοτεινής εποχής του Γκοτζαμάνη από ακροδεξιές οργανώσεις θα πέσει στο κενό και ο ακροδεξιός συρφετός, που νομίζει ότι μπορεί να κάνει κουμάντο στη Θεσσαλονίκη, θα πάρει την απάντηση που του αξίζει από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της Μακεδονίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη) να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v