Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τη Δυτική Αττική

Ποιο το σκεπτικό της απόφασής του να πολιτευτεί στον δυτικό τομέα. Οι δημοσκοπήσεις, οι μικρομεσαίοι και οι συμβολισμοί. Τα εκλογικά διλήμματα στον δρόμο προς τις κάλπες.

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τη Δυτική Αττική

Η χθεσινή δημόσια ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης στο Ίλιον, ότι θα είναι υποψήφιος στον δυτικό τομέα της Αττικής (ύστερα από το σπάσιμο της Β' Αθήνας), δεν εξέπληξε. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, συζητώντας με δημοσιογράφους στα μέσα Ιουλίου, είχε πει πως δίνει πολύ μεγάλη σημασία τόσο στον συγκεκριμένο τομέα όσο και γενικότερα στη Δυτική Αττική, ενώ στην ερώτηση εάν θα επιλέξει να κατέβει ο ίδιος εκεί, είχε αρκεστεί να χαμογελάσει με νόημα.

«Στην καρδιά μου ήμουν και θα είμαι πάντα βουλευτής Β' Αθηνών. Βουλευτής της Δυτικής Αθήνας», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης και η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή της θητείας του στην ηγεσία της ΝΔ έχει επιλέξει να διατηρεί μια ιδιαίτερα στενή επαφή με την ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίες οι επανειλημμένες επισκέψεις του στο Περιστέρι, στη Μάνδρα -ιδίως μετά τις φονικές πλημμύρες-, στο Αιγάλεω, στα Μέγαρα, στις Αχαρνές και άλλες περιοχές, στις οποίες ανέκαθεν η ΝΔ δεν είχε υψηλά ποσοστά, ενώ και από τις εσωτερικές αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις προκύπτει πως εκεί υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των ποσοστών του κόμματος.

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι ο δυτικός τομέας αποτελεί ανέκαθεν «βαρόμετρο» για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η Πειραιώς, από εκεί θα ξεκινήσει η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Η εν λόγω απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού αλλά, σύμφωνα με συνεργάτες του, και της σημασίας που δίνει στη Δυτική Αθήνα.

Επιδίωξη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποτυπώσει εμπράκτως το ενδιαφέρον του κόμματός του για τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και τα χαμηλά εισοδήματα που στην πλειοψηφία τους ζουν στα δυτικά προάστια και τα οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπιστευτούν πάλι τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως στις προηγούμενες εκλογές.

«Δύσκολο δρόμο»

Από τη στιγμή δε που οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές και πολιτευτές αποφεύγουν τον συγκεκριμένο τομέα, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να επιλέξει πρώτος αυτός τον «δύσκολο» δρόμο, αντί κάποιου άλλου, ευκολότερου τομέα, θέλοντας να σημάνει την τελική αντεπίθεση της παράταξής του στην πορεία προς τις κάλπες. Σημειώνεται ότι στον εν λόγω τομέα, από τους εν ενεργεία βουλευτές, αυτοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι εκεί υποψήφιοι είναι μόνο οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι εκεί υποψήφιος ερμηνεύεται, εξάλλου, και ως απάντηση στον πρωθυπουργό, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία τον κατηγορεί ως «πορφυρογέννητο», προερχόμενο από «τζάκι» και εκπρόσωπο της οικογενειοκρατίας. Ένας από τους άξονες της απάντησης που δίνει αυτός είναι το γεγονός ότι επί μακρόν εκλέγεται πρώτος βουλευτής στη Β' Αθήνας, ακόμα και σε περιοχές όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι. Όπερ σημαίνει, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, ότι οι πρωθυπουργικοί ισχυρισμοί είναι, αν μη τι άλλο, έωλοι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε στον δημόσιο διάλογο και τα εκλογικά διλήμματα που θα θέτει προς τους πολίτες έως και τις κάλπες: «Είμαστε με τον λαϊκισμό ή είμαστε με την αλήθεια; Είμαστε με τον ερασιτεχνισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης ή με την αποτελεσματικότητα ανθρώπων που ξέρουν πώς θα πάνε τη χώρα μπροστά; Είμαστε τελικά με την πρόοδο ή με τη συντήρηση; Είμαστε με την Ελλάδα και με τους πολλούς ή με κάποιους λίγους πελάτες του συστήματος, όλους αυτούς που επιβραβεύει σήμερα ο κ. Τσίπρας, μέσα από μια πελατειακή λογική;», ήταν κάποια από τα ερωτήματα που έθεσε κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στο Ίλιον, καταδεικνύοντας το ύφος με το οποίο θα αντιπολιτευτεί ενόψει εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v