Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αριστερά και οι στόχοι της επόμενης ημέρας

Στις προτεραιότητες μιας αριστερής κυβέρνησης και στα περιθώρια που υπάρχουν για ανατροπές νεοφιλελεύθερων πολιτικών αναφέρθηκαν ο Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πώς βλέπουν την μέχρι τώρα «διαδρομή». Οι στόχοι για το επόμενο διάστημα.

Η Αριστερά και οι στόχοι της επόμενης ημέρας

Στα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζει η Αριστερά και στα περιθώρια που υπάρχουν για “ρήξεις” αναφέρθηκαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συζήτηση επεκτάθηκε στα “στοιχήματα” που έχει μια αριστερή κυβέρνηση, περιελάμβανε αναφορά στα γεγονότα του 2015 αλλά και στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Τα δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μίλησαν σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών “ΕΝΑ” με θέμα “Αριστερά, Κυβέρνηση και Ρεαλιστικές Ουτοπίες”. Αφορμή για την εκδήλωση – στην οποία έδωσαν το παρών πολλοί υπουργοί και βουλευτές- αποτέλεσε η έκδοση του βιβλίου “Ρεαλιστικές Ουτοπίες” του Έρικ Όλιν Ράιτ από τις εκδόσεις Ασίνη.

“Είμαστε σε θέση να πούμε παραλάβαμε μια χώρα σε μνημόνιο και έχουμε μια χώρα εκτός μνημονίου” σημείωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, που μίλησε για έναν “αγώνα αλλαγών και μετασχηματισμών με πολιτική δυναμική”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του για την κατάσταση που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της διακυβέρνησης και στις αποφάσεις που ελήφθησαν. “Αν μία ρήξη δεν έχει προϋποθέσεις επιτυχίας και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δημοκρατικά δικαιώματα τότε δεν πρέπει να συμβεί" είπε, αναφέροντας πως το 2015 "ήταν ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία κατάσταση τόσο χαοτική, που να μην μπορεί να ελεγχθεί με δημοκρατικά μέσα".

Συνέχισε επισημαίνοντας “αν μια συνολική ρήξη δεν είναι εφικτή υπάρχει περιθώριο για μία ελεγχόμενη ρήξη, που είναι προβλέψιμες οι συνέπειες της”. Και έκανε αναφορά μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένες κυβερνητικές κινήσεις, όπως ήταν η ψήφιση των μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση, οι 100 δόσεις ακόμα και η απόφαση της μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ για να καταβληθούν οι συντάξεις.

“Η Αριστερά χρειάζεται στελέχη, πείρα, συνειδητοποίηση πως η ταξική πάλη έχει ποικίλες μορφές και διεξάγεται σε κάθε επίπεδο. Ταξική πάλη είναι η σύγκρουση στο δρόμο αλλά και αυτά που λέμε όταν κάθεται στο τραπέζι η διαπραγματευτική μας ομάδα με αυτή του ΔΝΤ. Τα επιχειρήματα συμπυκνώνουν ταξικά συμφέροντα” σημείωσε κατά την ομιλία του ο Γιάννης Δραγασάκης.

Με χιουμοριστική αναφορά στα όσα έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα... περί εξαφάνισης ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο υπουργός Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως υπήρξαν σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις παρεμβάσεις για τις ενεργειακές κοινότητες, για την ενίσχυση των συνεταιρισμών και την κοινωνική οικονομία. 

Όπως είπε “πολλοί έλεγαν ότι θα έρθουμε στη Βουλή για να περάσουμε αριστερούς νόμους. Το θέμα είναι να υπάρξουν και οι άνθρωποι που θα τρέξουν τις ιδέες. Δημιουργούμε μια νέα προσέγγιση για το πως πρέπει να ασκείται η πολιτική”. Και έκανε αναφορά σε νέα πρόσωπα που συμμετείχαν το προηγούμενο διάστημα στις συζητήσεις με τους θεσμούς και σε άλλα project.

Σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές τόνισε πως υπάρχουν για την αριστερά δύο διαχωριστικές γραμμές: το κοινωνικό ζήτημα (η μεγάλη ανισότητα), τα δικαιώματα και η συμμετοχή καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της αριστεράς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως πρέπει να αντιμετωπίσει την ανάγκη του κόσμου να ανήκει κάπου. Όπως είπε “αυτό το είχε παλαιότερα, αλλά το ότι δεν υπάρχει σήμερα αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα”. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη η αριστερά να αντιμετωπίσει την απαξίωση της πολιτικής,  που συνδέεται με το νεοφιλελευθερισμό.

Για το βιβλίο του Έρικ Όλιν Ράιτ μίλησαν οι μεταφραστές: ο διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης Παντείου Πανεπιστημίου Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά μέλη της κυβέρνησης (οι Ανδρέας Ξανθός, Θεανώ Φωτίου, Σωκράτης Φάμελλος, Κώστας Φωτάκης) και βουλευτές (Αριστείδης Μπαλτάς, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Μπαλάφας, Ν. Φίλης κ.ά.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v