Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποποιείται η ΝΔ τις κατηγορίες περί ακροδεξιών θέσεων

Πώς απαντά στην κυβερνητική κριτική για τις καταλήψεις στα σχολεία. Ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης, η ΔΑΚΕ και η… Χρυσή Αυγή. Ποιες κατηγορίες πολιτών «φλερτάρει» πολιτικά.

Αποποιείται η ΝΔ τις κατηγορίες περί ακροδεξιών θέσεων

Ξορκίζει την ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή η ΝΔ, με αφορμή τις καταλήψεις στα σχολεία για τη Μακεδονία και εγκαλεί την κυβέρνηση ότι σκοπίμως και για ψηφοθηρικούς λόγους παραποιεί την πραγματικότητα. Με φόντο τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα του Άδωνι Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη και της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης, τις οποίες ακολούθησε σκληρή κριτική από το Μέγαρο Μαξίμου, η Πειραιώς αποποιείται τις κατηγορίες περί ακροδεξιών θέσεων και υποστηρίζει ότι «τα παιδιά που συμμετέχουν στις καταλήψεις προφανώς και δεν είναι φασίστες. Όμως, αν και έχουν κάθε δυνατότητα να διαδηλώνουν, αυτό δεν πρέπει να γίνεται εντός του σχολικού προγράμματος». Παράλληλα, κομματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαφορετικών γραμμών εντός της ΝΔ, καθώς κανείς (ούτε οι Γεωργιάδης, Βορίδης και ΔΑΚΕ) δεν έχει μιλήσει ποτέ υπέρ των καταλήψεων, αλλά αντίθετα ζητούν ανοιχτά τα σχολεία.

Και αυτό, όπως λένε στη ΝΔ, δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είναι απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. «Έχουμε πει και ξαναπεί ότι δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία ούτε στην παρούσα Βουλή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Είναι πολιτικά σαφές. Και ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει, αλλά όχι με κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Με αφορμή εξάλλου την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τη ΝΔ να τοποθετηθεί επισήμως και όχι μέσω διαρροών για το θέμα, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγε χαριτολογώντας ότι «στην Κουμουνδούρου δεν έχουν ακούσει προφανώς τις τοποθετήσεις της εκπροσώπου του κόμματος Μαρίας Σπυράκη, σε δύο συνεντεύξεις της κατά τις τελευταίες ώρες». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να παρέμβει στο θέμα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

«Πολέμιοι της Δημοκρατίας»

Η Πειραιώς αφήνει αιχμές και κατά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι «κάποιοι πατριδοκάπηλοι που παριστάνουν τους πατριώτες καλούν τα παιδιά σε καταλήψεις των σχολείων τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το Μακεδονικό και άλλα εθνικά θέματα». Όσοι υποκινούν το κλείσιμο των σχολείων, κατά τη ΝΔ, «είναι πολέμιοι της Δημοκρατίας και δεν θέλουν ανοιχτά μυαλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στην Πάτρα, για τη σημερινή εορτή του πολιούχου της πόλης Άγιου Ανδρέα και σε κομματική εκδήλωση εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «γύρισε τη χώρα πίσω», «στοχοποίησε τη μεσαία τάξη» και «έκανε τη ζωή των πολιτών χειρότερη και όχι καλύτερη». Εκτίμησε δε πως «ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και, επιτέλους, να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

Η πρόταση της ΝΔ για την επόμενη μέρα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «αφορά πρωτίστως τους πιο αδύναμους» και έθεσε ως στοίχημά του «να πείσουμε ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία, σήμερα, προσφέρει ρεαλιστική και μετρήσιμη ελπίδα για το αύριο». Παράλληλα, προσδιόρισε δύο κατηγορίες πολιτών που επιχειρεί να προσελκύσει ενόψει των εθνικών καλπών:

1. Όλους αυτούς οι οποίοι «στην πορεία του χρόνου μάς εγκατέλειψαν, οι οποίοι μπορεί κάποτε να ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία αλλά πικραμένοι έφυγαν από κοντά μας».

2. Ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ξαναστηρίξει τη ΝΔ, ανθρώπους οι οποίοι «μπορεί να μας αντιμετώπιζαν με καχυποψία στο παρελθόν. Ανθρώπους οι οποίοι, για πρώτη φορά, θα μας στηρίξουν σε αυτές τις εκλογές. Τους θέλουμε κοντά μας και  τους υποσχόμαστε ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους», τόνισε, βάζοντας ψηλά τον πήχη των επόμενων εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v