Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ για «τη μάχη της Αθήνας»

Η αναζήτηση υποψηφίου κόντρα στους Μπακογιάννη-Γερουλάνο συνεχίζεται. Η Πολιτική Γραμματεία «κλείδωσε» την υποψηφιότητα του Ν. Μπελαβίλα για Πειραιά και αποφάσισε «να προωθήσει» την Κ. Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη.

Πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ για «τη μάχη της Αθήνας»

Με αργούς ρυθμούς, που απορρέουν και από την ανάγκη συμμαχιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια κατάληξης στα πρόσωπα που θα στηρίξει στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Το βάρος πέφτει στους κεντρικούς δήμους -και δη, στους τρεις πρώτους της χώρας. Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, «έκλεισε» και τυπικά η υποψηφιότητα του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου καθηγητή του ΕΜΠ, Πειραιώτη Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος θα δώσει τη μάχη κόντρα στον νυν δήμαρχο (και συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη) Γιάννη Μώραλη. Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η προσωπικότητα, οι αγώνες και η δράση του κ. Μπελαβίλα είναι τα βασικά όπλα και δεν αποκλείουν νίκη, ειδικά εάν η τελική αναμέτρηση κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Για την Αθήνα, η αναζήτηση συνεχίζεται και, κατά τις πληροφορίες, τη διερεύνηση την έχουν αναλάβει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Η άποψη ότι της μάχης «πρέπει να ηγηθεί γυναίκα με ‘πέρασμα’ στην αστική Αθήνα» παραμένει ισχυρή. Εξίσου δυναμική ωστόσο είναι και η θέση ότι χρειάζεται υποψηφιότητα στον αντίποδα των Κώστα Μπακογιάννη και Παύλου Γερουλάνου, οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο κοινωνικό χώρο, απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο και έχουν ταυτόσημη «πριγκιπική» άποψη για τα αξιώματα. Οι υπέρμαχοι αυτής της θέσης προκρίνουν τον νυν υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο.

Στη Θεσσαλονίκη, η εικόνα δεν ξεκαθάρισε εντελώς. Η Πολιτική Γραμματεία, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της κομματικής δημοτικής παράταξης «Ανοικτή Πόλη» να προταθεί ως υποψήφια δήμαρχος η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, «υιοθέτησε το θετικό κλίμα» που υπάρχει στο πρόσωπό της. Κατά τις πληροφορίες πάντως, θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία συζήτησης με τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης, προκειμένου να συγκροτηθεί ενωτικό ψηφοδέλτιο. «Εμείς θέλουμε να είναι υποψήφια η κα Νοτοπούλου, αλλά δεν θα αποκλείσουμε τον διάλογο», σημειώνει κομματικό στέλεχος.

Τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να πάρει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.

Και το «μέτωπο» στις ευρωεκλογές

Στην Πολιτική Γραμματεία η συζήτηση στράφηκε και στις ευρωεκλογές. Σ' αυτή τη φάση, η προσοχή στρέφεται στο προοδευτικό μέτωπο που θα αντιμετωπίσει την εφόρμηση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Το προσκλητήριο αφορά την Αριστερά, την «προοδευτική» Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους. Δεν θεωρείται εφικτή πάντως μία κοινή εκλογική Διακήρυξη για τις ευρωεκλογές ούτε (πόσω μάλλον) κοινός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, την οποία, από πλευράς Δεξιάς (ΕΛΚ) θα διεκδικήσει ο σκληρός φιλελεύθερος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όσο για το ευρωψηφοδέλτιο, μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιη η εκ νέου υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπαδημούλη και του Στέλιου Κούλογλου, ενώ οι συζητήσεις «δείχνουν» και τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v