Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για το κοινωνικό μέρισμα

Θα μιλήσει στην Ολομέλεια, με αφορμή τις τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων. Μετά τις 3 Δεκεμβρίου η ακύρωση του νόμου για περικοπές στις συντάξεις το 2019. Στη Βουλή και η τροπολογία για το Μάτι.

Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για το κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί φέτος στους οικονομικά ασθενέστερους ανακοινώνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει σήμερα στην Ολομέλεια, με αφορμή το τρίτο, κατά σειρά, «θετικό μέτρο» που κατατέθηκε χθες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. (σ.σ. έχουν προηγηθεί τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με αφορμή αυτή την παρέμβαση, θα ανακοινώσει το φετινό μέρισμα, το οποίο αναμένεται να κινηθεί στα 710 εκατ. ευρώ, ενώ θα διανεμηθεί με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν πέρυσι. Δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να αναφερθεί και στην ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πανεπιστημιακοί, ιατροί του ΕΣΥ). Κατά τον σχεδιασμό, οι δικαιούχοι θα δουν τα ποσά να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους στις 14 Δεκεμβρίου.

Οπως έχει ήδη σημειωθεί, ο νόμος για την κατάργηση του νόμου που αφορούσε περικοπές σε συντάξεις το 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. «Έτσι κι αλλιώς οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν... ιδίοις όμμασι από τις 20 Δεκεμβρίου ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο τις συντάξεις του Ιανουαρίου και θα αντιληφθούν ποιος καταστροφολογούσε τους τελευταίους μήνες και ποιος κέρδισε τη μάχη με τους θεσμούς», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.

Πήγαν Μάτι στην απεργία των δημοσιογράφων

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε χθες στο Μάτι, όπου συνομίλησε επί τρίωρο με τους κατοίκους για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού που αφορά την αποκατάσταση στην περιοχή. Η χθεσινή επίσκεψη είχε προγραμματισθεί από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, δεδομένου ότι κατατέθηκε (χθες) η σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να βρεθεί κι ο ίδιος στην περιοχή χωρίς κάμερες, δεδομένου ότι χθες απεργούσαν οι δημοσιογράφοι.

«Ήρθαμε σήμερα που απεργούν οι δημοσιογράφοι, για να μη λέτε ότι η επίσκεψή μας έχει να κάνει με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τα κανάλια είναι «κλειστά, η συζήτηση ανοιχτή», είπε στους κατοίκους και μαζί με τον κ. Σπίρτζη παρουσίασαν το πλάνο των παρεμβάσεων στην περιοχή.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι όποιοι είχαν χτίσει σε ρέματα «με ευθύνη της Πολιτείας» (σ.σ. δηλαδή τα οικόπεδα είχαν τίτλους) θα αποζημιωθούν, ώστε να κτίσουν σε άλλα σημεία. Όσοι είχαν κτίσει χωρίς να έχουν καν τίτλους, δεν θα λάβουν αποζημίωση. Ο έλεγχος των τίτλων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του έτους.
Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, θα καθοριστούν οι περιορισμοί δόμησης και αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων. Βάσει αυτών, θα επιτραπεί η επισκευή ή η ανέγερση νέων κτιρίων, χωρίς να εμποδίζεται η απρόσκοπτη διαδικασία σχεδιασμού και κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής Μάτι.

«Μας τον ζήτησε… ο Τραμπ»

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διαπλατύνσεις δρόμων με απαλλοτριώσεις των απαιτούμενων τετραγωνικών μέτρων από τα όμορα οικόπεδα, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα λάβουν ως αντιστάθμισμα ποσοστό των νόμιμων, πλέον, εκτάσεων.

Στη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης με τους κατοίκους, ο κ. Τσίπρας επιφύλαξε κι ένα αστείο για τον κ. Σπίρτζη: βλέποντας την οικειότητα που έχουν αναπτύξει μαζί του οι κάτοικοι, ο πρωθυπουργός τούς είπε ότι «δεν θα τον έχουν υπουργό για πολύ ακόμα». Στην απορία τους (και πριν προλάβουν να φουντώσουν φήμες περί ανασχηματισμού ή εκλογικής ήττας), έσπευσε να προσθέσει: «Μας τον έχει ζητήσει ο Τραμπ για την ανοικοδόμηση της Καλιφόρνιας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v