Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση για προϋπολογισμό και επόμενη μέρα στη Βουλή

Στις 18 Δεκεμβρίου η ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ μέχρι τις 20 του μήνα όλες οι θετικές ρυθμίσεις θα έχουν περάσει από την Ολομέλεια. Πυρά από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή της Βουλής.

Σύγκρουση για προϋπολογισμό και επόμενη μέρα στη Βουλή

Στο πεδίο της οικονομίας έχει μεταφερθεί η “μάχη” κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς στην ατζέντα κυριαρχούν ο προϋπολογισμός αλλά και το πακέτο των θετικών μέτρων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ρίχνουν βάρος στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία, με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί ευθέως το αφήγημα της καθαρής εξόδου.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα μπαράζ νομοθετικών διατάξεων, που θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια (ήδη κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων). Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου όλα τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης θα έχουν έρθει στο Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία και “επιστράτευσε” εκ νέου τη... σαρανταποδαρούσα. Είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το συγκεκριμένο παράδειγμα, για να δείξει πόσο χαμηλά βάζει η αντιπολίτευση τον πήχη που ακόμα και η “φυματική σαρανταποδαρούσα” μπορεί να τον περάσει.

“Μέχρι τώρα το κριτήριο ότι έχουμε τέταρτο μνημόνιο ήταν ότι θα μειωθούν οι συντάξεις. Δεν σας βγήκε αυτό το επιχείρημα, πάμε στο δεύτερο επιχείρημα. Το κριτήριο ότι είμαστε στο μνημόνιο είναι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Αν βγούμε στις αγορές, δεσμεύεστε εδώ κύριε Σταϊκούρα ότι θα πείτε «ναι βγήκαμε από το πρόγραμμα» ή θα βρεθεί ένα τρίτο κριτήριο;” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απαντώντας στην κριτική των γαλάζιων βουλευτών σημείωσε πως “έχουμε βγει ήδη δυόμιση φορές στις αγορές” και επεσήμανε πως “εσείς δεν κάνατε τις προϋποθέσεις για να μπορείτε να βγείτε στις αγορές”. Παράλληλα έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης για το πως παρουσιάζουν τα γεγονότα, φέρνοντας ως παράδειγμα δημοσιεύματα για τις συντάξεις.

“Δεν είχαμε στόχο την υπεραπόδοση για να έχουμε αυτή την αξιοπιστία” σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως “στόχος μας ήταν να είμαστε εντός στόχων”. Παράλληλα τόνισε πως “θέλει προσοχή ο τρόπος χρήσης του πλεονάσματος”, λέγοντας ωστόσο πως δεν έχει δίκιο η αντιπολίτευση για τον τρόπο που λέει ότι χτίστηκε. Συνέχισε τα πυρά αναφέροντας πως “εσείς δανείζατε και δίνατε παροχές για να κερδίσετε τις εκλογές. Εμείς κάνουμε μόνιμα μέτρα. Κάνουμε μόνιμα μέτρα για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος”.

Και η συζήτηση πέρασε στον John Stockton, τον μπασκετμπολίστα που έχει το ρεκόρ ασίστ στο NBA. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ο Χρ. Σταϊκούρας δίνει ασίστ στην κυβέρνηση, με τον γαλάζιο εισηγητή να απαντά πως η ασίστ δίνεται σε συμπαίκτη και όχι σε πολιτική αντίπαλο. Και απευθυνόμενος στον υπουργό επεσήμανε πως “εσείς είστε ανοιχτός στην άμυνα διότι χωρίς ιδεολογικές συντεταγμένες έχετε συντρίψει τη μεσαία τάξη”.

Συνεχίζοντας τα πυρά προς την κυβερνητική πλειοψηφία ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε “ποια χρονιά από το 2015 και μετά πετύχατε το στόχο για την ανάπτυξη; Καμία. Όλα τα χρόνια έχετε αποτύχει στους στόχους για την ανάπτυξη”.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος τόνισε πως ο προϋπολογισμός “εξακολουθεί να κινείται στη λογική των υπερπλεονασμάτων που βγαίνουν από εκείνα που έλεγε ο κ. Τσίπρας «ματωμένα πλεονάσματα», δηλαδή, της υπερφορολόγησης”.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης σημείωσε πως “χρειάζεται να υπάρχει σημαντική προσοχή και επιφυλακή στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ό,τι δεν θα υπάρξει κανενός είδους αστοχία το 2019”.  Όσον αφορά στους ρυθμούς μεγέθυνσης αναφέρθηκε σε δύο βασικές προϋποθέσεις: “Η μία είναι η πορεία των καθαρών εξαγωγών και ουσιαστικά σημαίνει η πορεία του εισοδήματος και των ρυθμών μεγέθυνσης των άλλων χωρών των εμπορικών εταίρων. Η άλλη είναι οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Η χρηματοδότηση, δηλαδή, της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, η οποία είναι η βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v