Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά συνεδρίου η ΝΔ

Άρωμα εκλογών στην κορυφαία κομματική διαδικασία. Εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής, όχι όμως νέου Γραμματέα της. Τα μηνύματα, οι συμβολισμοί και οι… απουσίες.

Σε τροχιά συνεδρίου η ΝΔ

Δύο σχεδόν εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του 12ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ και στην Πειραιώς οι συσκέψεις και οι διεργασίες ενόψει της κορυφαίας πολιτικής διαδικασίας του κόμματος κορυφώνονται.

Χρονικά, το τριήμερο 14-15-16 Δεκεμβρίου ουσιαστικά σηματοδοτεί για την αξιωματική αντιπολίτευση την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα, δεδομένου ότι πρόκειται για το τελευταίο γαλάζιο συνέδριο πριν από τις τριπλές κάλπες του 2019 (εθνικές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές). Οι 2.000 και πλέον σύνεδροι, από τους οποίους 1.000 αιρετοί που εξελέγησαν από τις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και οι υπόλοιποι ex officio, θα κληθούν να εκλέξουν τα αιρετά μέλη της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις σχετικές αλλαγές που εγκρίθηκαν στο προηγούμενο συνέδριο.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναμένεται να παραμείνει στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής καθώς δεν θα εκλεγεί διάδοχός του στην παρούσα φάση, τουλάχιστον μέχρι και τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, θα γίνουν και συγκεκριμένες καταστατικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες εισηγήθηκαν οι ίδιοι οι σύνεδροι που κατέθεσαν ηλεκτρονικά στο κόμμα τις προτάσεις τους και τις σκέψεις τους για δράσεις και παράλληλες θεματικές οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανταπόκριση που θα δείξουν οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση που θα τους απευθύνει η Πειραιώς για την παρουσία τους κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως άλλωστε έχει δείξει και παλαιότερα, ψάχνει εν δυνάμει συμμάχους για την επόμενη μέρα, στην προσπάθεια συγκρότησης ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ θα αποτελείται από 300 μέλη, 150 αιρετά που θα εκλεγούν από τους συνέδρους και 150 ex officio μέλη (αντιπρόεδροι, πρώην πρόεδροι της Βουλής, υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ που έχουν λάβει πάνω από 20% στην εσωκομματική εκλογή, όλοι οι εν ενεργεία περιφερειάρχες, δήμαρχοι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων κ.α.).

Επιστολή προς συνέδρους

Ταυτόχρονα, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου έχει τη δυνατότητα να καλέσει το 1/10 των αιρετών μελών από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, ενώ στη συγκρότηση του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι στις περιφέρειες εκείνες που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ, σε αριθμό ίσο με τον συνολικό αριθμό των βουλευτών.

Σε επιστολή του προς τους συνέδρους, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι «οι εκλογικές μάχες που έρχονται απαιτούν το Κόμμα μας να είναι περισσότερο οργανωμένο, πιο λειτουργικό, πιο δυναμικό, περισσότερο εξωστρεφές, δίπλα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία».

Κορυφαίο ρόλο στο Συνέδριο θα έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής, και ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές του με τις Βρυξέλλες, με φόντο μια θέση στην επόμενη Ευρωβουλή, για την οποία θα είναι υποψήφιος.

Οι σύνεδροι, όπως και στην προηγούμενη διαδικασία, θα έχουν τη δυνατότητα, εκτός των εργασιών στην ολομέλεια, να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε παράλληλες εκδηλώσεις σε μικρότερες γειτονικές αίθουσες. Πάντως, από το κορυφαίο θεσμικό όργανο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απουσιάζουν και αρκετά ιστορικά μέλη της, στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης ανανέωσης και της εφαρμογής του νέου καταστατικού της παράταξης. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των μελών του «Συνδέσμου 74» Άγγελου Μοσχονά, Κώστα Κωστούλα και Σέργιου Τσίφτη, ενώ εκτός θα έμενε και ο πρόσφατα εκλιπών Κυριάκος Γριβέας, που είχε διατελέσει διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Τζαννή Τζαννετάκη και κατόπιν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επίτιμου προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v