Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησαν οι «κόντρες» στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Σε ποια σημεία δίνει έμφαση η κυβέρνηση και πως “απαντά” η αντιπολίτευση. Συντάξεις, φόροι, επενδύσεις και αγορές στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στις 18 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ξεκίνησαν οι «κόντρες» στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Η “μάχη” του προϋπολογισμού ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τις πρώτες... αψιμαχίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να αφορούν στην επόμενη ημέρα της οικονομίας. Η συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ενώ η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου.

Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης η κυβερνητική πλειοψηφία επικεντρώθηκε στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, επισημαίνοντας πως όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι συντάξεις αλλά ταυτόχρονα “ξεδιπλώνεται” ένα θετικό πακέτο μέτρων. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για υπερφορολόγηση, μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και αδυναμία εξόδου στις αγορές.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως καλλιέργησε ένα κλίμα τρομολαγνείας, όσον αφορά στις συντάξεις. Συνέχισε επισημαίνοντας “η χώρα βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων και περνά από τη δημοσιονομική προσαρμογή σε μία συνετή και προσεκτική δημοσιονομική επέκταση” .

Εκτενή αναφορά έκανε στις νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως είναι η ενίσχυση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι (αφορά 3.000 άτομα), η υλοποίηση του προγράμματος ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών), η χορήγηση επιδόματος στέγασης σε 340.000 νοικοκυριά (που καταβάλλουν ενοίκιο ή είναι δανειολήπτες), η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών (μέτρο που ήδη ψηφίστηκε), η επιδότηση εισφορών των νέων έως 24 ετών, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% την τετραετία για τις επιχειρήσεις, η μείωση του φορολογικού συντελεστή των διανεμομένων κερδών και η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

“Η κυβέρνηση των φόρων αποτυγχάνει σε όλες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη” σημείωσε από τη Νέα Δημοκρατία ο Χρήστος Σταϊκούρας. “Κάθε χρόνο το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων κλείνει πολύ χαμηλότερα από το στόχο της κυβέρνησης. Είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας” σημείωσε και απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία είπε “θα σας πιστέψει κανείς ότι εσείς θα φέρετε την ανάπτυξη;”

Σύμφωνα με τον “γαλάζιο” εισηγητή η χώρα είναι σε αυστηρό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και μάλιστα “αυτό είναι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Καμία άλλη χώρα που βγήκε από το πρόγραμμα δεν είναι σε ανάλογο καθεστώς”. Συνεχίζοντας την κριτική επεσήμανε πως “η χώρα με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται εκτός αγορών”, ενώ το ταμειακό απόθεμα “έγινε με λάθος τρόπο, στραγγαλίζοντας την ελληνική οικονομία”. Όσον αφορά στις συντάξεις o Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως η περικοπή δεν περιλαμβανόταν στο τρίτο πρόγραμμα, ήταν αχρείαστη και είχε ψηφιστεί μόνο από την κυβέρνηση.

Καμπανάκι πως “με αμφισβητούμενους ρυθμούς ανάπτυξης θα έχουμε το παράδειγμα ενός ανεκτέλεστου προϋπολογισμού” έκρουσε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος. Χαρακτήρισε τις προβλέψεις για το 2019 “υπεραισιόδοξες”, επισημαίνοντας πως “τα μνημόνια δεν τελείωσαν όπως λέει η κυβέρνηση. Τα μέτρα είναι εδώ”. Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία έθεσε το ερώτημα “γιατί δεν μπορεί να βγει η χώρα στις αγορές;” για να προσθέσει “οι αγορές δεν διαβάζουν μόνο νούμερα αλλά και το κλίμα που επικρατεί σε μία χώρα”. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v