Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Απόλυτη εθνική προτεραιότητα η Παιδεία

«Η εκπαίδευση είναι το κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη. Ονειρεύομαι μια Παιδεία που ενθαρρύνει τα ταλέντα και βελτιώνει αδυναμίες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ρετρό» η αντίληψη της κυβέρνησης για τα εκπαιδευτικά, είπε ο Κ. Χατζηδάκης. Οι προτάσεις της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Απόλυτη εθνική προτεραιότητα η Παιδεία

Σε ένα ευρύ ρεύμα αναγέννησης της χώρας προσκάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία.

Παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου, σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και πλήθους κόσμου, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την Παιδεία ως «απόλυτη εθνική προτεραιότητα» και τόνισε εκ νέου την ανάγκη πολιτικής αλλαγής για το συμφέρον του τόπου.

Έθεσε ως στοίχημά του μια Παιδεία «ανοιχτών οριζόντων, χωρίς οικονομικές και άλλες διακρίσεις», μίλησε για «αίσθηση ξεχωριστής ευθύνης» μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα, εξηγώντας: «Όταν μιλάω για την Παιδεία είναι σαν να αναφέρομαι στην Ελλάδα που ονειρεύομαι, που θέλω και για την οποία μάχομαι κάθε μέρα. Η εκπαίδευση είναι το κεντρικό όχημα για την ανάπτυξη της χώρας. Ονειρεύομαι μια παιδεία που θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό μας, θα ενθαρρύνει τα ταλέντα και θα βελτιώνει αδυναμίες».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του, εγκάλεσε την κυβέρνηση για «ρετρό αντίληψη» για τα εκπαιδευτικά πράγματα, «οπισθοδρομική αντίληψη και τάση επαναφοράς στην δεκαετία του 80».

Παράλληλα, προσδιόρισε τις πέντε αρχές που αποτελούν το θεμέλιο αυτής της προσπάθειας του κόμματός του: Εμπιστοσύνη, ποιότητα, ίσες ευκαιρίες, ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία.

Όπως εξήγησε, «όλα αυτά που σήμερα παρουσιάζουμε είναι η επανάσταση της κοινής λογικής στην εκπαίδευσή μας. Είναι μια καινούρια, σύγχρονη ευρωπαϊκή ματιά, που αφήνει στην άκρη την ισοπέδωση και τον λαϊκισμό. Είναι ένα νέο ξεκίνημα, μαζί με τα παιδιά. Μαζί με τους γονείς. Μαζί με τους καθηγητές, Είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να αναδείξουμε τις δεξιότητες των παιδιών και των εκπαιδευτικών και να κάνουμε πράξη ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο, με ευκαιρίες και πάνω από όλα με ίσες ευκαιρίες. Η παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές. Και είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Νέας Δημοκρατίας γιατί είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Ελλάδας για το μέλλον».

Την παρουσίαση του γαλάζιου προγράμματος για την Παιδεία έκανε η αρμόδια τομεάρχης, Νίκη Κεραμέως.

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στόχος:

Όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, να έχουν ίσιες ευκαιρίες στο ξεκίνημα της ζωής τους και πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.

Προτεραιότητες:

α) Σύγχρονο δημόσιο σχολείο, με νέα προγράμματα σπουδών, δημιουργικές μεθόδους διδασκαλίας και τέλος στην «παπαγαλία». Έμφαση στις ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες, αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη βελτίωση της σχολικής καθημερινότητας, ουσιαστικός σχολικός προσανατολισμός, δημιουργία ενός τουλάχιστον πρότυπου και ενός πειραματικού σχολείου σε κάθε Περιφέρεια, εκπαίδευση για όλους χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

β) Ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση. Επένδυση στον εκπαιδευτικό, αξιολόγηση όλων των συντελεστών του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, απελευθέρωση του σχολείου από τον σφιχτό εναγκαλισμό του υπουργείου, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και στον διευθυντή του σχολείου, το Λύκειο επανακτά τον αυτόνομο παιδαγωγικό του ρόλο, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με καθορισμό ελάχιστης βάσης.

γ) Ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος. Ουσιαστική ενίσχυση ολοήμερων σχολείων, εκμάθηση ξένων γλωσσών και διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας εντός των σχολείων, εισαγωγή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενίσχυση των σχολείων της ομογένειας, προγράμματα για τα παιδιά των προσφύγων, στήριξη της οικογένειας με παιδιά στην προσχολική ηλικία, κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, σταδιακή εφαρμογή υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής.

δ) Ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας σε μαθητές και γονείς, ορισμός σε κάθε σχολείο ενός υπευθύνου κτιρίου, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των μαθητών στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.

Οι βασικοί πυλώνες της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΝΔ:

-Κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

-Αυτονομία των Επαγγελματικών Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με ενεργό το ρόλο των εκπροσώπων της τοπικής οικονομίας.

-Άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας

-Πιστοποίηση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης με βάση τις ανάγκες της αγοράς

Επίσης προτείνεται η ριζική αλλαγή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τρόπου λειτουργίας της ώστε από λύση ανάγκη για λίγους να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς

Ανώτατη εκπαίδευση

Στόχος της ΝΔ είναι τα «ακαδημαϊκά ιδρύματα να είναι πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας».

Θα καταργηθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και θα ψηφιστεί άμεσα ένας νόμος πλαίσιο για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα προβλέπει:

-Σύγχρονους και αποτελεσματικούς Θεσμούς διοίκησης

-Προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας.

-Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα

-Κατάργηση του ασύλου

-Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων

-Προσέλκυση νέων πόρων για τα Ιδρύματα επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης

-Μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Παράλληλος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων ώστε η «Ελλάδα να αναδειχθεί σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v