Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα… πολιτική συμφορά προκαλεί το «πανάκριβο» C4I

Ξανά στο προσκήνιο το σύστημα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Το ανακίνησε το ΚΙΝΑΛ αλλά… γυρίζει μπούμερανγκ: νέα δικογραφία εμπλέκει μέλος του ΚΥΣΕΑ το 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Νέα… πολιτική συμφορά προκαλεί το «πανάκριβο» C4I

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του C4I, του συστήματος ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγωνες του 2004, το οποίο κόστισε πανάκριβα στο ελληνικό δημόσιο αλλά... δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, λόγω προβλημάτων που είχε εξαρχής.

Την υπόθεση ανακίνησε το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να εμφανίσει σύμπλευση της κυβέρνησης με το «καραμανλικό» τμήμα της ΝΔ και να κατηγορήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ωστόσο δεν αποκλείεται να γυρίσει μπούμερανγκ. Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από το δικαστικό ρεπορτάζ, ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής της υπόθεσης C4I Δημήτρης Ορφανίδης αποστέλλει στη Βουλή τη δικογραφία μετά την κατάθεση μάρτυρα, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως, για δωροδοκία πολιτικού προσώπου το οποίο ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ το 2003. Δηλαδή, υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη.

Ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στοιχεία για δωροδοκία του πολιτικού προσώπου, το 2003, προκειμένου η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 να ανατεθεί στην αμερικανική SAIC (σ.σ. με υπεργολάβο τη Siemens) έναντι περίπου 260 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεδομένης της ταυτότητας του πολιτικού προσώπου, ο ανακριτής υποχρεούται να εφαρμόσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή, προκειμένου το Σώμα να προχωρήσει στα περαιτέρω.

Πώς παρελήφθη το «άχρηστο» C4I

Η ανακριτική έρευνα για το C4I έχει ολοκληρωθεί και η δικογραφία, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε το 2017.  Η σχετική δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε πέρυσι με 18 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο πρώην «Μr Siemens» Μιχάλης Χριστοφοράκος και άλλα πρώην στελέχη (σε Γερμανία και Ελλάδα) της εταιρείας.

Αυτό που εξετάζεται είναι η παραλαβή του «άχρηστου» C4I στο διάστημα 2007-2009 (σ.σ. τρία έως πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες), ενώ τα επιμέρους αδικήματα αφορούν δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η ανακριτική έρευνα αφορά επίσης την ανάθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοινοπραξία SAICTEAM με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens, έναντι άλλων ενδιαφερομένων.

Το ΚΙΝΑΛ επικαλέσθηκε το βούλευμα του 2017, για να εγείρει θέμα αδράνειας την οποία εμφάνισε ως «συμμαχία» της κυβέρνησης με καραμανλικά στελέχη της ΝΔ. Κι αυτό διότι οι υπουργοί που είχαν εμπλακεί με την παραλαβή του C4I ήταν οι Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης (άμεσα), καθώς και ο Προκόπης Παυλόπουλος (έμμεσα ως υπουργός Εσωτερικών).

Αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ μάλιστα, υπό τον Βασίλη Κεγκέρογλου, επισκέφθηκε χθες την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ζητώντας απαντήσεις για την πορεία της διερεύνησης του C4I.

«Άλλος παρήγγειλε, άλλος παρέλαβε... ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει;»

Για... την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε τον Μάρτιο του 2004, ενώ παρέλαβε το σύστημα ασφαλείας «μία ανάσα» πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ ο διεθνής Τύπος είχε πρωτοσέλιδα αφιερώματα για το εάν και πόσο ασφαλείς θα ήταν οι Αγώνες.

Μετά την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης, το 2009, η Βουλή προχώρησε σε Εξεταστική Επιτροπή όπου η πλειοψηφία (του ΠΑΣΟΚ) παρέπεμψε σε Προανακριτική τον κ. Μαρκογιαννάκη. Κατά τη μυστική ψηφοφορία... δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 151 ψήφων, που σημαίνει πως ούτε το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την παραπομπή.

«Δηλαδή, η κυβέρνηση Σημίτη συμφώνησε στην προμήθεια του C4I, η κυβέρνηση Καραμανλή το παρέλαβε στο παρά ένα των Αγώνων, αλλά σήμερα κατηγορείται... η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για συγκάλυψη», τονίζουν με ειρωνεία κυβερνητικά στελέχη.

Αποδίδουν αυτή την κίνηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ δε, αφενός, σε προσπάθεια αντιπερισπασμού (μετά την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και τη δικαστική εντολή για έρευνα των λογαριασμών του κ. Σημίτη) και, αφετέρου, στην επαναφορά της γνωστής κατηγορίας για σύμπλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το «καραμανλικό» τμήμα της ΝΔ.

Το είχε εντοπίσει ο Τόσκας

Τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εντόπισε το... ξεχασμένο σύστημα ασφαλείας και ανέθεσε σε επιτροπή να εξετάσει εάν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, στο σύνολό του ή τμηματικά.

Κατά το δημοσίευμα, η επιτροπή (από τη νομική και τεχνική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.) απάντησε αρνητικά: «φαίνεται, αφενός, η αχρήστευση του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού με την πάροδο του χρόνου και της τεχνολογίας και αφετέρου, η αδυναμία αξιοποίησης του μέρους εκείνου που θα μπορούσε να περισωθεί και να χρησιμοποιηθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε από την ΕΛ.ΑΣ. είτε από άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης».

Η διήμερη σιωπή της ΝΔ και οι «πηγές»

Η διήμερη σιωπή της ΝΔ ώθησε το Μαξίμου να εκδώσει μία σκληρή ανακοίνωση χθες το βράδυ: «Η συκοφαντική επίθεση του Κινήματος Αλλαγής εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κλιμακώθηκε με τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποτελεί πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα. Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιλέξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν στις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σιωπή τους; Αναμένουμε με ενδιαφέρον».

Λίγη ώρα αργότερα, πηγές της Πειραιώς διευκρίνισαν ότι «δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Και πρόσθεσαν πως η ΝΔ δεν θα πάρει μέρος «στην κυβερνητική επιχείρηση επιστροφής στο παρελθόν και στη λάσπη που συστηματικά πετά για να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί»…

Η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή, μετά την αποστολή της νέας δικογραφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v