Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την οικονομία επαναφέρει στο προσκήνιο η ΝΔ

Ο προϋπολογισμός και οι αρνητικές οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Βασική στόχευση του γαλάζιου επιτελείου ο νόμος Κατρούγκαλου. Συντηρεί στη δημοσιότητα την υπόθεση της ΔΕΠΑ.

Την οικονομία επαναφέρει στο προσκήνιο η ΝΔ

Με αιχμή του δόρατος τον Προϋπολογισμό, το τελικό κείμενο του οποίου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, αλλά και μια σειρά αρνητικών οικονομικών εξελίξεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, η ΝΔ επαναφέρει στην κορυφή της ατζέντας του δημόσιου διαλόγου τα θέματα της οικονομίας.

Χωρίς να θέλει να υποβαθμίσει άλλα ζητήματα, όπως η υπόθεση της ΔΕΠΑ και το Εκκλησιαστικό, η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφει τα βέλη της προς τα πεπραγμένα αλλά και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του Ευκλείδη Τσακαλώτου και κατ’ επέκταση του Μεγάρου Μαξίμου. Εκμεταλλευόμενη συγκυρίες όπως η μεγάλη χθεσινή πτώση του χρηματιστηρίου,  η άνοδος των spread και η προτροπή των Βρυξελλών για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, η ΝΔ ετοιμάζεται για μια νέα μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης, στοχεύοντας στην αποδόμηση του αφηγήματος αυτής.

«Όλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν μία τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν που επιχειρούν να περάσουν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκφράζει την απορία του «για τι θράσος που έχουν για να πανηγυρίζουν κιόλας».

Η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για «ανικανότητα, αλαζονεία και απομάκρυνση από την πραγματικότητα», με τη γραμμή που έχει δοθεί προς τα γαλάζια στελέχη να παραπέμπει σε «βολές κατά ριπάς προς τον πρωθυπουργό», με επιχειρήματα εύκολα κατανοητά από το σύνολο της κοινωνίας, προκειμένου «οι πολίτες να καταλάβουν τον σε βάρος τους εμπαιγμό».

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιου Πέτσα, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «Οι τραπεζικές μετοχές και το Χρηματιστήριο κάνουν βουτιά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «πετάει» στο 4,69%, δημοσιεύματα υπενθυμίζουν πτυχές της μεγαλύτερης καταστροφής πλούτου στην ιστορία. Και η κυβέρνηση, ως άλλος Νέρωνας, χαιρέκακα πανηγυρίζει», ανέφερε, αποτυπώνοντας το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τους εμπνευστές του

Από τις βασικές στοχεύσεις της ΝΔ θα είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, που -σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο και ερμηνεύοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού- «ξηλώνεται» από τους ίδιους τους εμπνευστές του, τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως αναφέρουν και στη σχετική ανακοίνωση οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος Γιάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση «παραδέχεται σήμερα ακριβώς τα αντίθετα από όσα πεισματικά ισχυριζόταν επί 2,5 ολόκληρα χρόνια για να υποστηρίξει το νόμο. Η ίδια κυβέρνηση που χαρακτήριζε το νόμο Κατρούγκαλου ως ασφαλιστική τομή και σημαντική μεταρρύθμιση και που υπερηφανευόταν ότι με αυτόν αποκαθιστά την ασφαλιστική δικαιοσύνη, σήμερα τον αποδομεί πλήρως, γκρεμίζοντας τον βασικό πυλώνα του ενιαίου των εισφορών». Παραπέμπουν δε σε σχετικό απόσπασμα του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ να έχει ήδη πάρει θέση μάχης για την ενδελεχή μελέτη και αποκρυπτογράφησή του.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς θα επιμείνει να συντηρεί στη δημοσιότητα το ζήτημα της ΔΕΠΑ. Κάνει λόγο για «σκοτεινή και σκανδαλώδη υπόθεση που θα διαλευκανθεί πλήρως, ενώ θα αποκαλυφθούν και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτήν». Σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θόδωρος Κιτσάκος (που τώρα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος) δούλευε στην ΕΛΦΕ, εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και μετακόμισε στη ΔΕΠΑ «μέσα σε μια νύχτα». Στη συνέχεια, αντί να παίρνει χρήματα ως προκαταβολή από την ΕΛΦΕ για να δίνει  γκάζι, έπαιρνε μεταχρονολογημένες επιταγές, με αποτέλεσμα να ανέβει το χρέος, που τελικά εκτοξεύτηκε κατά περίπου 50.000.000 ευρώ. Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σε γνώση έξι αρμόδιων υπουργών. «Αφού οι υπουργοί φαίνεται πως γνώριζαν, γιατί δεν έδρασαν;» είναι το ερώτημα της ΝΔ προς την κυβέρνηση και σε αυτό θα επιμείνει και το επόμενο διάστημα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v