Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης με ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για κληρικούς και Σημίτη

Σκληρή αντεπίθεση του Μαξίμου, μετά την επιβεβαίωση της μυστικής συνάντησης Μητσοτάκη-Ιερώνυμου. «Η νομοθέτηση των πρώτων θετικών μέτρων και η ακύρωση της μείωσης συντάξεων θορύβησαν την αντιπολίτευση», το επιχείρημα. Η «ομπρέλα πολιτικής προστασίας»… του όλου ΚΙΝΑΛ στον Κ. Σημίτη και η κυβερνητική αντιμετώπιση.

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης με ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για κληρικούς και Σημίτη

Σε μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών και η διερεύνηση των τυχόν σκανδάλων, που «τρέχουν» παράλληλα αυτό το διάστημα.

Η (με καθυστέρηση πέντε ημερών) παραδοχή κύκλων της Πειραιώς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί «κρυφά» με τον Αρχιεπίσκοπο την παραμονή των κοινών δηλώσεων Τσίπρα-Ιερώνυμου, επέτρεψε στο Μαξίμου να αντεπιτεθεί με σφοδρότητα στη ΝΔ.

Παρότι δε, ο κ. Μητσοτάκης και η Αρχιεπισκοπή δεν επιβεβαίωσαν τις άλλες πληροφορίες, ότι ο πρώτος ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο να παγώσει τον διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα και να διαβουλευθεί μετά τις εκλογές με τον ίδιο, όταν θα γίνει πρωθυπουργός, το Μαξίμου επέμεινε στη βασιμότητα των σχετικών ρεπορτάζ θυμίζοντας στη ΝΔ «την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις...».

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι «οι σκληροί της ΝΔ και οι σκληροί εκ των Μητροπολιτών» ήρθαν σε συμφωνία να τορπιλίσουν κάθε διαβούλευση Εκκλησίας-κυβέρνησης τόσο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας (μέσω του κοινού Ταμείου με το Δημόσιο) όσο -και κυρίως- για τη μισθοδοσία, προκειμένου να κορυφώσουν την πολιτική πόλωση.

Παραπέμποντας στην αρχική θετική στάση της ΝΔ (σ.σ. εξέφρασε ικανοποίηση για τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου ελάχιστα λεπτά αφότου ολοκληρώθηκαν), κυβερνητικοί παράγοντες παρατηρούν ότι, εν προκειμένω, η ηγεσία της Πειραιώς ακολούθησε το ΚΙΝΑΛ, το οποίο, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε εναντίον της προσυμφωνίας και υπέρ των κληρικών.

Όπως προσθέτουν μάλιστα, πέραν της προφανούς προσπάθειας να δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα η κυβέρνηση, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται «στριμωγμένες» μετά την απήχηση που έχουν στην κοινωνία τόσο η μη περικοπή των συντάξεων, όσο και τα δύο πρώτα θετικά μέτρα που έφτασαν στη Βουλή (σ.σ. αναδρομικά και μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών).

«Ο κόσμος αντιμετώπισε θετικά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ αλλά τελούσε εν αναμονή της υλοποίησής τους για να πιστέψει ότι κάτι πάει να αλλάξει. Αυτό ακριβώς γίνεται τώρα και γι' αυτό έχει θορυβηθεί η αντιπολίτευση», λένε.

«Θα προχωρήσουμε με τη μισθοδοσία»

Για το μέλλον της υπόθεσης, τα ίδια στελέχη διαβεβαιώνουν ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει» σε δύο φάσεις:

* Αρχικά εξαντλώντας κάθε περιθώριο διαλόγου στη βάση του σχεδίου νόμου που θα καταρτισθεί άμεσα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, συζητώνται διάφορες προτάσεις που θα μπορούσαν να καθησυχάσουν τους κληρικούς, καθώς πολλοί εξ αυτών δήλωσαν ευθέως ότι μεταξύ του Δημοσίου και της ηγεσίας της Εκκλησίας εμπιστεύονται περισσότερο… το Δημόσιο.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μάλιστα άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να θωρακιστούν συνταγματικά τα εργασιακά δικαιώματα των κληρικών, με αφορμή και την εκκίνηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

* Εάν, τελικά, δεν επιτευχθεί συναίνεση, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή, διότι «το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

«Και τον Ραχόι ερεύνησαν…»

Στο πεδίο της διερεύνησης τυχόν σκανδάλων, η κυβέρνηση παρακολουθεί «με ενδιαφέρον και χωρίς ανησυχία» τη στήριξη που παρέχει … «το όλο ΚΙΝΑΛ» στον Κώστα Σημίτη.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη:

Πρώτον, και σε άλλες χώρες διερευνήθηκε τυχόν εμπλοκή πρώην πρωθυπουργών σε σκάνδαλα (με πλέον πρόσφατη την περίπτωση του Ισπανού Μαριάνο Ραχόι), χωρίς να κατηγορηθεί η Δικαιοσύνη ότι ενεργεί κατόπιν εντολών των κυβερνήσεων.

Δεύτερον, ο κ. Σημίτης έχει «προκαλέσει» την κοινωνία, διότι δεν πήρε θέση για τις κατηγορίες και τις καταδίκες πρώην υπουργών του (Γιάννος Παπαντωνίου, Άκης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Μαντέλης) και για την ομολογία του πρώην στενού συνεργάτη του Θόδωρου Τσουκάτου ότι παρέλαβε από τη Siemens ένα εκατομμύριο μάρκα ως χορηγία στο κόμμα.

Συνεπώς, καταλήγουν, η «ομπρέλα πολιτικής προστασίας» που άνοιξε σύσσωμο το ΚΙΝΑΛ στον πρώην πρωθυπουργό «δεν έλκει την κοινωνία αλλά την εξοργίζει περισσότερο».

Με αφορμή δε, το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τη φαρμακευτική δαπάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανήρτησε χθες στοιχεία που, όπως σημειώνει, αποδεικνύουν την εκτίναξη της εν λόγω δαπάνης επί πρωθυπουργίας κ. Σημίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v