Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: «Δυστοκία» εξεύρεσης υποψηφίων στους μεγάλους δήμους

«Πονοκέφαλος» στην αξιωματική αντιπολίτευση, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη. Οι σκέψεις για Πάτρα και Ηράκλειο. Μόνη σίγουρη στήριξη, αυτή του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα.

ΝΔ: «Δυστοκία» εξεύρεσης υποψηφίων στους μεγάλους δήμους

Προβληματισμός επικρατεί στη ΝΔ όσον αφορά την εξεύρεση υποψήφιων δημάρχων για τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Πέραν της Αθήνας, όπου έχει ξεκαθαρίσει η στήριξη του Κώστα Μπακογιάννη, στην Πειραιώς παρατηρείται δυστοκία στους υπόλοιπους μεγάλους δήμους.

Το πρόβλημα για τη ΝΔ επικεντρώνεται σε δύο σημεία: αλλού στην ύπαρξη στον ίδιο δήμο αρκετών υποψήφιων προσώπων προερχόμενων από τον χώρο της κεντροδεξιάς και αλλού στην έλλειψη «σοβαρών» περιπτώσεων, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με ισχυρές πιθανότητες τη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Υπό το πρίσμα αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση ενδέχεται να μην ανακοινώσει τη στήριξη υποψηφίων σε αρκετές μεγάλες πόλεις, αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τους αξιότερους και μεταθέτοντας τη μάχη στις περιφέρειες, όπου σαφώς το πολιτικό στίγμα είναι πολύ πιο ισχυρό. Εκεί, εξάλλου, υπάρχει η αισιοδοξία στη ΝΔ ότι οι περισσότερες από τις 13 περιφέρειες της χώρας το βράδυ των εκλογών θα βαφτούν γαλάζιες, οπότε και το επικοινωνιακό βάρος θα ριχθεί σε αυτές.    

Στην πρωτεύουσα, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την επικράτηση του απερχόμενου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, την ίδια ώρα που εμφανές είναι το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει τον δικό του υποψήφιο. Πρόβλημα που η ΝΔ έχει σε δύο άλλους δήμους, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Στο μεγάλο λιμάνι, παρά τις εισηγήσεις να στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, αποφασίστηκε τελικά το κόμμα να κατέβει στις εκλογές με άλλον υποψήφιο. Επιλέχθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ενώ είχε «δώσει τα χέρια» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τελικά έκανε πίσω, ύστερα από έντονες διεργασίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Μεταξύ άλλων, οι Νεοδημοκράτες δημοτικοί σύμβουλοι με τον Γιάννη Μώραλη, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις, τελικά παρέμειναν στον συνδυασμό αυτού, προχωρώντας ο ένας μετά τον άλλον σε μπαράζ δηλώσεων υπέρ του νυν δημάρχου, όπως έκανε άλλωστε και ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης. Σκέψεις να κατέβει ξανά υποψήφιος κάνει επίσης ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, ακόμα και ως ανεξάρτητος.

«Η πόλη θα αποφασίσει»

Στη Θεσσαλονίκη, η Πειραιώς προσπάθησε να πείσει τον νυν δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος, ωστόσο αυτός αρνήθηκε. Ο Κώστας Γκιουλέκας επίσης δεν δείχνει πρόθυμος να μετακομίσει από τη Βουλή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που επιχειρεί να πράξει ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Ορφανός, που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Αντίστοιχη πρόθεση έχουν εκφράσει και αρκετοί ακόμα, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχετική ερώτηση στις 26 Οκτωβρίου, να απαντά: «Είναι πολλοί. Υπάρχει μια πανσπερμία υποψηφίων. Η πόλη θα αποφασίσει γι’ αυτά».

Όσον αφορά την Πάτρα, δύο είναι τα ονόματα που ακούγονται πιο έντονα στο γαλάζιο στρατόπεδο: του Κώστα Χριστόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει ήδη την υποψηφιότητά του, και του επιχειρηματία, πρώην προέδρου της Παναχαϊκής, Κώστα Μπακαλάρου. Δεν αποκλείεται πάντως η ΝΔ να καταλήξει σε τρίτο πρόσωπο, με τις σχετικές φήμες να δίνουν και να παίρνουν.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης έχει αποκλειστεί η στήριξη του νυν δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, την ίδια ώρα που κυκλοφορούν τα ονόματα του Γιάννη Αναστασάκη, αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του δήμου, καθώς και του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή, Φραγκίσκου Παρασύρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v