Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την… ευλογία της Εκκλησίας επιζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο πλευρό των κληρικών ο πρόεδρος της ΝΔ, για τον τρόπο μισθοδοσίας τους. Αποστάσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.  

Την… ευλογία της Εκκλησίας επιζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκαν χθες τα μέλη του προεδρείου του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών Ελλάδος, όσον αφορά το αίτημά τους για τον τρόπο της μισθοδοσίας τους. Με εμφανή τη διάσταση απόψεων από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, όπου θα συζητηθεί η συμφωνία κυβέρνησης και αρχιεπισκόπου, οι κληρικοί εμφανίστηκαν άκρως αντίθετοι στη συμφωνία, κάτι το οποίο βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο της ΝΔ. Επιλέγοντας συνειδητά να ταχθεί στο πλευρό των πολλών ανώνυμων ιερέων σε σχέση με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο κ. Μητσοτάκης  κάνει λόγο για «διμερές παζάρι», εγκαλώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι «υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού» και ότι θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία των σχέσεών μας με το Πατριαρχείο.

«Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους», ανέφερε αργότερα ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ρωτώντας μάλιστα προσωπικά τον πρωθυπουργό τι έχει να πει «στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους», σημείωσε.

Η Πειραιώς χαρακτηρίζει «πρόχειρη» τη συμφωνία που «επεδίωξε για προφανείς προεκλογικούς λόγους»  ο Αλέξης Τσίπρας και διαψεύδει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι  η κυβέρνηση Σαμαρά αποσύνδεσε τους κληρικούς από το Δημόσιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον δρόμο προς τις κάλπες, θεωρεί αναγκαία την άριστη σχέση της ΝΔ με τους ιερείς και κατ’ επέκταση με το εκκλησίασμα, το οποίο «φλερτάρουν» και άλλα κόμματα -προερχόμενα κυρίως από τον χώρο της δεξιάς. Και στη νέα μάχη που δίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, ξεκαθαρίζει ότι αυτή δεν δεσμεύει την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την «εργαλειοποίηση των χιλιάδων κληρικών από τον κ. Τσίπρα και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει 10.000 επιπλέον κομματικούς του φίλους».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει και τη δυσφορία του σχετικά με τη στάση του Αρχιεπισκόπου στο όλο θέμα. Αναφέρει ότι η ΝΔ δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Αρχιεπισκοπή πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις, ενώ και η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη πρόσφατα χαρακτήρισε «εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι είδαμε πως η ηγεσία της ιεραρχίας προχώρησε σε αυτή τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Σε μία συζήτηση, δηλαδή, που λαμβάνει προεκλογικά χαρακτηριστικά». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v