Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ψηλά την ατζέντα των Πρεσπών ο Μητσοτάκης στη Σερβία

Τα μηνύματα του προέδρου της ΝΔ προς Σκόπια και κυβέρνηση από το Βελιγράδι. Πώς ερμηνεύει η Πειραιώς την αναθεώρηση του Συντάγματος του κρατιδίου. Υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι και για την ανομία.

Με ψηλά την ατζέντα των Πρεσπών ο Μητσοτάκης στη Σερβία

Νέα δεδομένα έχουν προκύψει στο Σκοπιανό από την αναθεώρηση του Συντάγματος του κρατιδίου, εκτιμούν στη ΝΔ, μιλώντας για «ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών». Οι τελευταίες εξελίξεις, κατά την Πειραιώς, αποτυπώνουν ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας, πριν καν αυτή οριστικοποιηθεί από τις δύο πλευρές και εστιάζουν σε τρία σημεία: Τη διατήρηση του αλυτρωτισμού, τη ρητή αναφορά σε «μακεδονικό κράτος» και την απαίτηση να προηγηθούν η κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και ακολούθως να ισχύσει η αναθεώρηση του Συντάγματός τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους στο συγκεκριμένο ζήτημα, στο οποίο ήδη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politika της Σερβίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι. Αναμένεται μάλιστα να το επαναφέρει και σήμερα, κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούσιτς, υπό το γενικότερο πρίσμα των ζητημάτων αλυτρωτισμού στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, τα οποία θα πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη ‘Μακεδονική’ γλώσσα και εθνότητα είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής». Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί αμέσως για το ζήτημα, πριν ολοκληρωθεί η «προσχηματική» συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα.

Εφόσον ψηφιστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει πλέον περιθώριο ακύρωσης της συμφωνίας. Όπως εξηγεί ο γαλάζιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος (Παραπολιτικά), «από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ξεκινήσει µία αντίστροφη μέτρηση. Κάθε βήμα που γίνεται, κάνει και πιο δύσκολη την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, νομικά, διπλωματικά και πολιτικά. Η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε µία διαδικασία από την οποία πολύ δύσκολα μπορεί να απεµπλακεί». Ως το απόλυτο σημείο χωρίς επιστροφή, η ΝΔ θεωρεί την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, η οποία  θα σημάνει αυτομάτως και την κύρωση της συμμετοχής της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό, λένε στην Πειραιώς, έχουν αποσαφηνίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία. 

Θέματα ανομίας

Στο εσωτερικό μέτωπο, η ΝΔ επικεντρώνει την αντιπολιτευτική της τακτική στα θέματα της ανομίας, μετά και τα τελευταία γεγονότα της επίθεσης που δέχθηκαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ από αναρχικούς στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς και του ξυλοδαρμού και ληστείας σε βάρος καθηγητή μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο του Αριστοτελείου. «Και ο πιο δύσπιστος συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου, ενώ σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη», δηλώνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. 

Τα συγκεκριμένα έκτροπα, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία -κατά τις ίδιες πηγές- «θα έρθει η ώρα που θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της». Λάδι στη… φωτιά έριξε και η δημόσια τοποθέτηση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, η οποία χαρακτήρισε «δικαίωμα του πολίτη να ζητά από αστυνομικό με πολιτικά την ταυτότητά του». Με ανακοίνωσή της η Πειραιώς κάνει λόγο για «απίστευτες δηλώσεις της κας Παπακώστα, που έσπευσε να δικαιολογήσει όχι τους αστυνομικούς αλλά τους μπαχαλάκηδες που τους έκαναν έλεγχο ταυτότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v