Κλίμα ακραίας πόλωσης, με χτυπήματα ακόμα και «κάτω από τη ζώνη» τα οποία θα εντείνονται όσο πλησιάζουν οι εκλογές, περιμένει η ΝΔ το επόμενο διάστημα. Ήδη, όπως διαπιστώνουν κορυφαία στελέχη της Πειραιώς, η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της «επιχειρώντας να σπιλώσει χωρίς αποδείξεις γαλάζια στελέχη», «φωτογραφίζοντας» τις υποθέσεις της Novartis και του «Ερρίκος Ντυνάν». Στόχος των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών του Μεγάρου Μαξίμου, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την «δεινή καθημερινότητα» και η διαμόρφωση μιας «εικονικής πραγματικότητας» που θα παραπέμπει στο «κακό παρελθόν» και στο συμπέρασμα ότι «για όλα ευθύνονται οι προηγούμενοι».
Σε αυτό, η ΝΔ δεν πρόκειται να μείνει απαθής και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένη «να απαντά σε κάθε πρόκληση» αλλά και σε πολλαπλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι η Βουλή -ήδη ζητήθηκε η διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το προσφυγικό, την ίδια ώρα που έτοιμη είναι η «μαύρη βίβλος των κυβερνητικών σκανδάλων» τα οποία θα αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκης και το σύνολο των βουλευτών του κόμματος, κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις τους.
«Το Μέγαρο Μαξίμου ξεδιάντροπα συνεχίζει να επικαλείται το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, την ώρα όμως που η οσμή σκανδάλων κατά την τελευταία τετραετία είναι κάτι παραπάνω από έντονη», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, εστιάζοντας σε οκτώ συγκεκριμένες περιπτώσεις που, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσει.
1. Διασπάθιση κοινοτικών πόρων για μεταναστευτικό – προσφυγικό, που συνολικά φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ: Πέρα από τις επώνυμες καταγγελίες κυβερνητικών στελεχών, όπως καταγγέλλει η ΝΔ, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη έρευνα της OLAF για περιπτώσεις απάτης ως προς τη διαχείριση κοινοτικών πόρων, ανάμεσα στις οποίες και υπόθεση 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας.
2. Χρήματα στην κυβέρνηση από Σόρος: Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε πως ο κ. Καμμένος κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατήγγειλε ότι ο επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος χρημάτισε Υπουργούς της κυβέρνησής για να εξαγοράσουν ξένους παράγοντες. Κατέθεσε επίσης μήνυση κατ’ αγνώστων για συκοφάντηση και τα ερωτήματα, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, πολλά και αναπάντητα.
3. Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Ενώ η Κυβέρνηση, υποστηρίζει η ΝΔ, επιχείρησε να παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για επιπλέον 20 χρόνια, έναντι 483 εκατ. ευρώ, μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγκάστηκε να επανεκκινήσει τη διαδικασία, με συνέπεια το αεροδρόμιο να δοθεί τελικά έναντι τιμήματος 1,115 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με τις γαλάζιες καταγγελίες, 131% παραπάνω από την αρχική τιμή.
4. Η Πειραιώς επιμένει στα περί κακοδιαχείρισης στην Ε.Ρ.Τ. και επικαλείται πρόσφατη ανάρτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Αλαφογιώργου που κάλεσε τον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων «να επιληφθεί των δαπανών εκτός Ε.Ρ.Τ. που επιβαρύνουν άσκοπα την υπηρεσία και να ελέγξει το δημόσιο χρήμα».
5. Εξαγορά από τη Δ.Ε.Η. εταιρείας που ανήκει στον αντιπρόεδρο των Σκοπίων. Κατά τη ΝΔ, την ώρα που η Δ.Ε.Η. βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ εταιρεία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης των Σκοπίων, η οποία εμφάνισε πέρυσι ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.
6. Στο γαλάζιο στόχαστρο και ο Πάνος Καμμένος σχετικά με την υπόθεση πώλησης βλημάτων: «Πίεζε αξιωματικούς του Πενταγώνου να προωθήσουν συμφωνία πώλησης 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία μέσω του εμπόρου όπλων Παπαδόπουλου, παρακάμπτοντας το νόμο που απαγορεύει τους μεσάζοντες σε διακρατικές συμφωνίες», καταγγέλλει η ΝΔ.
7. Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την κατακύρωση του έργου, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η προκαταβολή που όφειλε να καταβάλει ο παραχωρησιούχος μειώθηκε από τα 20 στα 10 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα υπετριπλασιάστηκε η έκταση που δικαιούται να καλύψει φτάνοντας από τα 235.530 τ.μ. στα 970.000 τ.μ.
8. Τελευταίο κρούσμα, κατά τη ΝΔ, είναι η ποινική δίωξη κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρου Κιτσάκου, τον οποίο τοποθέτησε ο Πάνος Σκουρλέτης και τον διατήρησε στην ίδια θέση και ο διάδοχός του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Κατηγορείται ότι, με δικές του επιλογές, δεν εισέπραξε 120 εκατομμύρια ευρώ που όφειλε η εταιρεία «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» (ELFE) στη ΔΕΠΑ.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του βάζουν στο μικροσκόπιο όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και επιχειρούν την άμεση αποδόμησή τους. Τελευταία περίπτωση, αυτή με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2015 πήρε δύσκολες αποφάσεις με καθαρό μυαλό. «Αν είχε καθαρό μυαλό ο κ. Τσίπρας, όταν διέσυρε τη χώρα και τη φέσωσε με 100 δισ. ευρώ, αναρωτιόμαστε με τρόμο τι άλλο θα μας είχε συμβεί αν παρέμενε θολωμένο», σημείωσαν πηγές της ΝΔ, που παράλληλα αναπαρήγαγαν τέσσερα επιβαρυντικά για την κυβέρνηση άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά της Ευρώπης.