Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τετ α τετ Τσίπρα-Σολτς στο Βερολίνο με φόντο τις συντάξεις

Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας στο περιθώριο του συνεδρίου του SPD. Ομιλία του Α. Τσίπρα στο συνέδριο με θέμα «On the Left and successful». Απόψε στο Παρίσι για την τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τετ α τετ Τσίπρα-Σολτς στο Βερολίνο με φόντο τις συντάξεις

Στο τετ α τετ που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς είναι στραμμένη η προσοχή της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι γίνεται με φόντο το αίτημα της Αθήνας να ακυρωθεί ο νόμος για τις μειώσεις συντάξεων το 2019 τον οποίον αναγκάσθηκε να ψηφίσει πέρυσι η κυβέρνηση, μετά από εμμονή του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η επτάμηνη εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης.

Δεδομένου ότι την τυπική απάντηση επί του αιτήματος θα την δώσει το Eurogroup μετά από εισήγηση της Κομισιόν (σ.σ. η οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις, θα είναι θετική) η προσοχή εστιάζεται στη συναίνεση του Βερολίνου, το οποίο επηρεάζει, αν όχι καθορίζει, τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών.

Επιπροσθέτως, μία «θολή» απάντηση του Βερολίνου εκτιμάται ότι θα έχει αρνητική επίδραση στις αγορές, σε μία χρονική στιγμή που η κυβέρνηση αναζητεί το κατάλληλο timing για την έξοδο σ΄ αυτές.

Όλα τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτον τον πρωθυπουργό, εκφράζουν την βεβαιότητά τους ότι το μέτρο για τις συντάξεις θα ακυρωθεί, ωστόσο το τελευταίο διάστημα προτιμούν τους χαμηλούς τόνους. «Και αυτή την μάχη μάλλον, φαίνεται, ότι θα την κερδίσουμε», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Τσίπρα στη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλφα».

Ομιλία στο συνέδριο του SPD

Το κλίμα πάντως για να προβάλλει ο κ. Τσίπρας το αίτημα για τις συντάξεις στον γερμανό ΥΠΟΙΚ θα είναι... το κατάλληλο. Κι αυτό διότι η συνάντησή τους θα γίνει στο περιθώριο του συνεδρίου του SPD (σ.σ. από το οποίο προέρχεται ο κ. Σολτς) που αφορά τη στάση του προοδευτικού χώρου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει της σκληρής μάχης των ευρωεκλογών.

Δύο ημέρες μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ελσίνκι ότι «ο κ. Τσίπρας είναι απομονωμένος στην Ευρώπη», ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με τη συμμετοχή της προέδρου του SPD, Άντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».

Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου, με βάση (και) τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, θα τονίσει την ανάγκη να μπουν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, την προστασία της εργασίας και την πολιτική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Τσίπρας, μέσα από μια τέτοια στρατηγική θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην επέλαση της ακροδεξιάς, η οποία αυξάνει την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες.

Αναδεικνύοντας την ανάγκη για τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών, θα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για μία πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι, πάνω σε αυτό το έδαφος, μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του Προοδευτικού χώρου (Σοσιαλιστές, Αριστερά) να βρουν πεδίο συνεργασίας, αναφέροντας και τα εθνικά παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Με πλούσια ατζέντα στο Παρίσι

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για το Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο στην τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μεσημέρι (αύριο) θα παρατεθεί επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, στη συνέχεια θα μεταβεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας και το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v