Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ευρεία συναίνεση για την επιστροφή των αναδρομικών

«Ναι» στην επιστροφή των αναδρομικών σε πέντε κατηγορίες ωφελούμενων λένε από την αντιπολίτευση Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Πώς τοποθετούνται οι βουλευτές.

Βουλή: Ευρεία συναίνεση για την επιστροφή των αναδρομικών

Ένα πλέγμα θετικών δράσεων που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα περιέγραψαν τα κυβερνητικά στελέχη στην Ολομέλεια, επισημαίνοντας πως η τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών αποτελεί το πρώτο μόνο βήμα. Η σχετική τροπολογία που προβλέπει την επιστροφή 820 εκατομμυρίων ευρώ σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς έχει ευρεία συναίνεση, καθώς “ναι” λένε από την αντιπολίτευση Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαδοχικές είναι οι τοποθετήσεις των υπουργών, με κοινό σημείο αναφοράς πως έρχονται νέες θετικές διατάξεις το επόμενο διάστημα. “Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό μέτρο” σημείωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας πως με την οριστική έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση προχωρά στην αποκατάσταση αδικιών.

“Με ρυθμούς πολυβόλου θα έρχονται τα θετικά μέτρα” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και έκανε λόγο για “μέρα δικαίωσης” . Συνέχισε λέγοντας “επειδή δεν κλέβαμε, γι΄ αυτό περισσεύει το 1.4 δισεκατομμύρια το οποίο δίνουμε”.

Στις προσλήψεις που θα γίνουν την επόμενη τριετία στην εκπαίδευση αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην Ολομέλεια. Όπως είπε το 2019 θα είναι 4.500, το 2020 θα πάνε στις 5.220 και ακόμα 5.220 θα γίνουν το 2021

“Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική ρύθμιση. Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις για 11 δεσμεύσεις, που θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του Νοεμβρίου” σημείωσε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Μάλιστα συμπλήρωσε πως το πρώτο Δεκαήμερο θα περάσει η διάταξη που θα κατοχυρώνει οριστικά και αμετάκλητα τη μη μείωση των συντάξεων

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου επεσήμανε πως “ήταν δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιανουάριο». Συνέχισε λέγοντας προς την κυβερνητική πλειοψηφία «δεν κάνετε κανένα χατίρι στους ένστολους, επιστρέφετε χρήματα όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο».

«Συμφωνούμε με την καταβολή των αναδρομικών αλλά ζητούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου», ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Και πρόσθεσε πως «η καταβολή γίνεται επιλεκτικά, δεν τεκμηριώνεται τι θα πάρει η κάθε κατηγορία και υπάρχει πλήρης σύγχυση»

Την απόσυρση της παραγράφου 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας με την οποία σύμφωνα με τον εισηγητή του Νίκο Καραθανασόπουλο, εκβιάζονται οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι να μην προβάλλουν άλλες διεκδικήσεις, θέτει ως προϋπόθεση το ΚΚΕ για να ψηφίσει τη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως τα αναδρομικά που θα δοθούν αφορούν έξι κατηγορίες :

1.Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

2. Γιατρούς του ΕΣΥ, γιατρούς δημόσιας υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς και ειδικευόμενους γιατρούς.

3. Μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΚ), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε λοιπό προσωπικό.

4. Τα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

5. Δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

6. Συνταξιούχους των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v