Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνημα Αλλαγής: Απαξιώνει το κοινοβούλιο η κυβέρνηση

Η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνει λόγο για “πάγια τακτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να φέρνουν ρουσφετολογικές και αποσπασματικές ρυθμίσεις την τελευταία στιγμή, ώστε να μην υπάρχει χρόνος αντίδρασης από την πλευρά της αντιπολίτευσης”.

Κίνημα Αλλαγής: Απαξιώνει το κοινοβούλιο η κυβέρνηση

Για “απαξίωση του Κοινοβουλίου στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ” κάνει λόγο η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επισημαίνοντας πως ένα στα τρία νομοσχέδια ψηφίζεται με ειδικές διαδικασίες. Ειδικότερα 30 νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος και 19 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σε ανακοίνωση γίνεται λόγο για “ νομοσχέδια σκούπα και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ρουσφετολογικές, άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια και σε μέγεθός «μίνι» νομοθετημάτων”. Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως το φαινόμενο “έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις στα χρόνια της συγκυβέρνησης”.

Ειδικότερα τονίζεται πως “είναι τέτοια η εμμονή στην τακτική της παράλληλης νομοθέτησης μέσω εκπρόθεσμων και άσχετων με τα νομοσχέδια τροπολογιών ώστε να προκαλούνται δυσλειτουργίες στη Βουλή και να ευτελίζεται το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο”. Ενδεικτικά αναφέρεται πως “έχει ψηφιστεί Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας με 22 υπουργικές τροπολογίες, εκ των οποίων οι 14 ήταν άσχετες με το νομοσχέδιο και οι 16 εκπρόθεσμες”.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνει λόγο για “πάγια τακτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να φέρνουν ρουσφετολογικές και αποσπασματικές ρυθμίσεις την τελευταία στιγμή, ώστε να μην υπάρχει χρόνος αντίδρασης από την πλευρά της αντιπολίτευσης”. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως “σε σύνολο 252 νομοσχεδίων έχουν κατατεθεί 854 τροπολογίες, εκ των οποίων – σύμφωνα με την ανακοίνωση - οι 567 ήταν άσχετες και οι 500 εκπρόθεσμες. Ο μέσος όρος τροπολογιών ανά νομοσχέδιο ανέρχεται στο 3,4 περίπου. Από αυτές το 66,4% προέρχεται από διαφορετικά, από το αρμόδιο με το νομοσχέδιο, υπουργεία.”

Καταλήγοντας το Κίνημα Αλλαγής αναφέρεται και στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, εξαπολύοντας νέα πυρά στην κυβέρνηση για “απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου” . Ενδεικτικά αναφέρεται πως φέτος από τις 1.122 επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν προγραμματιστεί ώστε να απαντηθούν, τελικά απαντήθηκαν οι 348, ποσοστό που οριακά υπερβαίνει το 30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v