Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Τζανακόπουλος: Ανοίγουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Euro2day.gr για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που αφορά στις προσλήψεις. Πώς θα μειώνεται σταδιακά η μισθολογική επιβάρυνση των κληρικών από τον προϋπολογισμό.

Δ. Τζανακόπουλος: Ανοίγουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο

Οι περίπου 10.000 θέσεις που μένουν κενές στο Δημόσιο, μετά την αποχώρηση των κληρικών από αυτό, θα καλυφθούν σταδιακά για κοινωνικές ανάγκες. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που μετέφερε το πρωί το Euro2day.gr.

«Δεν είναι δυνατόν οι προσλήψεις στο Δημόσιο να γίνουν όλες μέσα στο 2019», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αναλογία «1 προς 1» για αποχωρήσεις-προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς πριν από τον τερματισμό του μνημονίου.

Επ' αυτού, κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες στο Euro2day.gr ότι από τη δεξαμενή των 10.000 κενών θέσεων στο Δημόσιο θα καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες, με έμφαση στην Υγεία (ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό) και στην Παιδεία (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές).

Ο κ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε επίσης την έτερη πληροφορία που μεταφέραμε, ότι μέσα από την αναπτυξιακή διαχείριση του κοινού Ταμείου Δημοσίου-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας (αμφισβητούμενης και μη), η επιδότηση του κράτους για τη μισθοδοσία των κληρικών θα βαίνει μειούμενη. Δηλαδή, τα ετήσια ποσά δεν θα αφαιρούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό στο σύνολό τους, αλλά θα προκύπτουν από τα έσοδα του εν λόγω Ταμείου. Υπολογίζεται ότι από το 2030 η επιδότηση θα απεξαρτηθεί από τον προϋπολογισμό.

Όπως σημειώσαμε και το πρωί, η μισθολογική δαπάνη (από τον κρατικό προϋπολογισμό) για τον κλήρο είχε ανέλθει στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Σχολιάζοντας τη σημερινή διευκρίνιση του κ. Ιερώνυμου, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι σαφώς αυτό που παρουσίασαν από κοινού χθες ο Αρχιεπίσκοπος και ο Αλέξης Τσίπρας είναι «πρόταση συμφωνίας», η οποία θα επισημοποιηθεί μετά την έγκρισή της από την ηγεσία της Εκκλησίας όσο και από τη Βουλή, όταν θα ψηφισθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

«Τον κ. Μητσοτάκη να φοβούνται οι συνταξιούχοι»

Απαντώντας σε άλλο θέμα, που αφορά στις δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το ζήτημα της συνταγματικότητας του ασφαλιστικού έχει διευθετηθεί, με την κυβέρνηση να έχει δώσει σκληρές μάχες και να έχει επιδείξει μέριμνα για την ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των συνταξιούχων.

«Καταργήσαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, δώσαμε κοινωνικό μέρισμα τόσο το 2016 όσο και το 2017, το οποίο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, κατευθύνθηκε σε συνταξιούχους, δώσαμε μία πολύ σκληρή μάχη και σήμερα πλέον μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη δικαίωσή της για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές το 2019».

Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να δείχνει κοινωνική μέριμνα για τους συνταξιούχους και τόνισε: «Ενα πράγμα είναι βέβαιο, ότι οι συνταξιούχοι μόνο σε μία περίπτωση θα βρεθούν σε πιο δύσκολη θέση: εφόσον παρ' ελπίδα γίνει πρωθυπουργός ο κύριος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Τότε, δεν θα πρόκειται όχι μόνο να πάρουν έστω και ένα ευρώ παραπάνω, αλλά θα οδηγηθούν στη λαίλαπα του ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ και σε νέες περικοπές των συντάξεών τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v