Ιστορικός συμβιβασμός Τσίπρα-Ιερώνυμου με ισχυρά μηνύματα

Το παρασκήνιο της συμφωνίας για τη νέα οικονομική σχέση Κράτους-Εκκλησίας. Πώς θα καλύψει η κυβέρνηση τις 10.000-11.000 κενές θέσεις του Δημοσίου. Η διαβούλευση Χαρίτση, η σημασία του κοινού ταμείου και η μυστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αρχιεπισκοπή. Με εκδοχή γερμανικού μοντέλου η μισθοδοσία του κλήρου.

Ιστορικός συμβιβασμός Τσίπρα-Ιερώνυμου με ισχυρά μηνύματα

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν περίμεναν την έκβαση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Προσπέρασαν τα περί θρησκευτικής ουδετερότητας, υπογράφοντας μία συμφωνία που αποτελεί «ιστορικό συμβιβασμό» στην οικονομική αλληλεξάρτηση Κράτους-Εκκλησίας, ενώ προβάλλεται ως το πρώτο βήμα στον πλήρη εκσυγχρονισμό των μεταξύ τους σχέσεων. Και, μάλιστα, την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στη συνταγματική πρόταση της ΝΔ δεν περιλαμβάνεται η σχέση κράτους-Εκκλησίας και λίγες ώρες αφότου ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να αφαιρέσει τον σταυρό από τη σημαία και να καταργήσει τον δημόσιο εορτασμό... των Χριστουγέννων.

Ειδικά γι' αυτές τις αναφορές του κ. Βορίδη, ο Αρχιεπίσκοπος (χωρίς να τον κατονομάσει) έκανε λόγο για «μικρότητες» και πρόσθεσε: «Από πολέμους τέτοιας μορφής έχουμε γνωρίσει όλοι μας, τους γνωρίζουμε, αλλά ξέρουμε να προχωρούμε».

Το μυστικό ραντεβού στην Αρχιεπισκοπή

Το θεμέλιο για τη χθεσινή συμφωνία μπήκε πριν από ένα μήνα, όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε «μυστικά» τον κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή και συζήτησε επί ώρες μαζί του τα οικονομικά θέματα.

Ο εν λόγω συμβιβασμός αποτελεί παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου, δηλαδή καταβολή από τον προϋπολογισμό των κονδυλίων που απαιτούνται για τη μισθοδοσία του κλήρου, χωρίς οι κληρικοί να θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι. Το 2016 η απευθείας μισθοδοσία από τον προϋπολογισμό ήταν 200 εκατ. ευρώ. (Το επιπλέον μέτρο του γερμανικού μοντέλου είναι ότι οι πολίτες δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση την Εκκλησία που ακολουθούν και βάσει αυτού καταβάλλουν κι έναν έξτρα, μικρό φόρο για τα έξοδά της).

Τη χθεσινή εξέλιξη είχε προδιαγράψει από... προχθές ο κ. Ιερώνυμος, δηλώνοντας δημοσίως ότι «μου αρέσει» το μοντέλο Κράτους-Εκκλησίας που υπάρχει στη Γερμανία, αλλά «δεν μου αρέσει» το αντίστοιχο στη Γαλλία.
Σημειώνεται ότι στη Γαλλία υπάρχει πλήρης διαχωρισμός και το Σύνταγμα απαγορεύει οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση της Εκκλησίας.

«Αδειάζουν» 10.000-11.000 θέσεις στο Δημόσιο

Σύμφωνα με το Μαξίμου, πέραν του εμβληματικού στοιχείου της συμφωνίας, αφού γίνεται το πρώτο βήμα στην οικονομική σχέση Κράτους-Εκκλησίας μετά από 79 χρόνια, η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου επιτυγχάνει:

* Απελευθέρωση 10.000-11.000 θέσεων στο Δημόσιο. Δεδομένου ότι οι δανειστές δέχθηκαν (πριν από τη λήξη του μνημονίου) αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων στο Δημόσιο ένα προς ένα, ανοίγει ο δρόμος για την κάλυψη αυτών των θέσεων.

Κατά τις κυβερνητικές διευκρινίσεις, αυτό δεν θα γίνει... «μια κι έξω» αλλά: πρώτον, θα δρομολογηθεί η κάλυψή τους και, δεύτερον, θα ανακοινωθούν επισήμως οι προτεραιότητες (γιατροί, δάσκαλοι, καθηγητές, Σώματα Ασφαλείας, πυροσβέστες κ.λπ.).

«Αδειάζει μία τεράστια δεξαμενή για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», λένε χαρακτηριστικά, ενισχύοντας το (προ)εκλογικό οπλοστάσιο του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβούλευση Χαρίτση για το κοινό Ταμείο

* Παραίτηση της Εκκλησίας από περιουσιακά στοιχεία που αμφισβητεί (υπέρ του) το Δημόσιο. Εν προκειμένω τονίζεται ότι:

• Από το καλοκαίρι «τρέχει» η διαβούλευση της κυβέρνησης με την Εκκλησία για τη συνδιαχείρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Την ευθύνη είχε αναλάβει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος παραμένει και σήμερα, ως υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την τελική διευθέτηση. Μέχρι στιγμής στη διαβούλευση συμμετέχουν 22 Μητροπόλεις, ενώ, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, θα προστρέξουν και οι υπόλοιπες.

• Οι δίκες ήταν και παραμένουν χρονοβόρες, με αποτέλεσμα ούτε η Εκκλησία ούτε το Δημόσιο να μπορούν να αξιοποιήσουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

• Στο κοινό ταμείο αξιοποίησης (50-50) θα ενταχθούν τα εν λόγω στοιχεία συν άλλα που ανήκουν καθαρά στην Εκκλησία και θα τα εντάξει εθελοντικά. Κατά τις πληροφορίες, αυτή την τελευταία προσθήκη τη ζήτησε ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να διασφαλίσει η Εκκλησία καλύτερη διαδικασία αδειοδότησης, χρηματοδότησης και αξιοποίησης των assets που κατέχει.

• Με τη συμφωνία, αφενός η Εκκλησία θα «μοιραστεί» με το κράτος τα αμφισβητούμενα και, αφετέρου, το Δημόσιο θα δει... για πρώτη φορά να μπαίνουν στον κρατικό κορβανά έσοδα από διαχείριση εκκλησιαστικής περιουσίας.

• Από αυτά τα έσοδα (που υπολογίζεται ότι θα αυξάνονται αναλόγως του τρόπου διαχείρισης της περιουσίας), θα καταβάλλονται οι μισθοί των κληρικών, με σταδιακή ελάφρυνση του προϋπολογισμού.

• Όπως επισημαίνεται, όποιο αμφισβητούμενο περιουσιακό στοιχείο δεν μπαίνει στο Ταμείο, χάνεται αυτομάτως από την Εκκλησία.  Η ένταξη σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές παραιτούνται από τις εκατέρωθεν διεκδικήσεις.

Ασφάλιση-συντάξεις

Όσο για τα ζητήματα ασφάλισης-περίθαλψης των κληρικών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:

* Οι νυν συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν κανονικά τις συντάξεις τους, χωρίς καμία αλλαγή.

* Οι εν ενεργεία κληρικοί θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ, όπου θα καταλήγουν οι εισφορές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v