Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Μούδιασμα από τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να διεισδύσει σε περιχαρακωμένους από τη ΝΔ χώρους. Η αλλαγή ατζέντας και ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου. Στις ευρωεκλογές στρέφει το βλέμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΝΔ: Μούδιασμα από τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Μουδιασμένα υποδέχθηκαν στη ΝΔ την συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νέα σχέση Εκκλησίας και κράτους, όπως διαμορφώνεται στην εκκλησιαστική περιουσία και στο καθεστώς μισθοδοσίας των ιερέων.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συγκεκριμένη εξέλιξη, τόνισε ότι αποδείχθηκε πως η συνταγματική αναθεώρηση δεν χρειάζεται για να ρυθμιστούν οι σχέσεις των δύο πλευρών και υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε συστήσει από το 2013 κοινή εταιρεία Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, επανειλημμένα έχει κάνει λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ρόλων των δύο, καλώντας μάλιστα την Εκκλησία να αγκαλιάσει τις πιο εκσυγχρονιστικές φωνές που υπάρχουν μέσα σε αυτήν, ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, αυτός ο διάλογος έγινε -έστω με απόλυτη μυστικότητα- όχι όμως με πρωτοβουλία της ΝΔ, αλλά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχειρεί να διεισδύσει σε πεδίο και ψηφοφόρους που εκ των πραγμάτων βρίσκονται πιο κοντά στη ΝΔ.

Ως σύμμαχο του πρωθυπουργού σε αυτήν του την προσπάθεια η Πειραιώς θεωρεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η στάση του οποίου -όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη- προφανώς εξυπηρέτησε τους σκοπούς του πρωθυπουργού. Ίσως άλλωστε να μην ήταν τυχαίο και το «καρφί» του Αρχιεπίσκοπου για τον Μάκη Βορίδη, χαρακτηρίζοντας ως «μικρότητες» τα όσα ακούστηκαν περί αφαίρεσης του σταυρού από τη σημαία. «Και ως προς τις μικρότητες ότι θα καταργήσετε τα σύμβολα της εκκλησίας, από πολέμους τέτοιας μορφής, έχουμε γνωρίσει όλοι μας αλλά ξέρουμε να προχωρούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν τη στάση του Αρχιεπισκόπου και στο θέμα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, όταν αρχικά είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής των κληρικών, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας.  

Ανεξάρτητα πάντως από τις κινήσεις του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, η όλη διαδικασία ερμηνεύεται από τη ΝΔ ως μία ακόμη προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου, την ίδια στιγμή που άνοιξε και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και όχι μόνο αυτό.

Στο Ελσίνκι

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει το βλέμμα του και στις ευρωεκλογές και στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, το ΕΛΚ, που συνεδριάζει σήμερα στο Ελσίνκι όπου θα εκλεγεί ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν. Μαζί του, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ως ο επικεφαλής του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, όπως συμφωνήθηκε σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται ήδη από χθες στην φινλανδική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί επαφές, με φόντο το νέο του στοίχημα και έχοντας την πεποίθηση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι εκτιμούν τον μετριοπαθή λόγο του, απέναντι σε φωνές του λαϊκισμού, ακόμα και εντός της παράταξης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια του συνεδρίου και θα είναι και ο βασικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα την οικονομία, ενώ δρομολογούνται και τετ α τετ με κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ.

Στο Ελσίνκι ήταν δρομολογημένο να μεταβεί και ο Αντώνης Σαμαράς, όπου θα συμμετείχε σε εκδήλωση με τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόι και τον Πορτογάλο Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ωστόσο ένα λουμπάγκο τελικά τον κράτησε στην Αθήνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v