Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου στο Μαξίμου

Η συζήτηση θα αφορά και στο «άρθρο 3» του Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, μετά την κυβερνητική πρόταση για διακριτούς ρόλους.

Συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου στο Μαξίμου

Συνάντηση το απόγευμα (6 μ.μ.) στο Μαξίμου θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Κατά τις πληροφορίες, η συζήτηση θα αφορά και στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για αναθεώρηση του «άρθρου 3» του Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αποψινή συζήτηση δεν θα γίνει εκ του μηδενός, καθώς της κυβερνητικής πρότασης είχαν προηγηθεί σχετικές επαφές που οδήγησαν σε «προσυνεννόηση».

Η πρόταση που κατέθεσε επισήμως το κυβερνών κόμμα ορίζει τη θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους ενώ καθιστά υποχρεωτικό τον πολιτικό όρκο. 

Αντιθέτως, δεν προτείνεται ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, που σημαίνει (μεταξύ άλλων) ότι το Δημόσιο καταβάλλει τη μισθοδοσία του κλήρου.

Επίσης, δεν προβλέπεται κατάργηση του προοίμιου του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας ορκίζεται «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδας».

H αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ιερώνυμο γίνεται λίγες ώρες μετά την παρουσίαση, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, της Συνταγματικής πρότασης της ΝΔ, η οποία αφήνει ως έχει το ισχύον «άρθρο 3» και δεν κάνει καμία αναφορά σε διακριτούς ρόλους Κράτους-Εκκλησίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v