Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βροχή πορισμάτων φέρνει πολιτική μπόρα

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής... πάτησε το κουμπί της απόδοσης ευθυνών. Οι προβολείς στο ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω των… χτισμένων εγγράφων. Εν αναμονή δικαστικών εξελίξεων και για τα δάνεια κομμάτων.

Βροχή πορισμάτων φέρνει πολιτική μπόρα

Οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής άρχισαν να διερευνούν τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς-διαπλοκής πριν από δύο χρόνια. Κάποια στιγμή, θα έφταναν και στο δια ταύτα. Τα υπόλοιπα είναι συνωμοσιολογία.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της απάντησης που δίνουν κυβερνητικά στελέχη στις κατηγορίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ότι ή ώρα των πορισμάτων και της Δικαιοσύνης έφτασε επειδή πλησιάζουν εκλογές.

Επί της ουσίας, «το κουμπί πατήθηκε» και η πολιτική όξυνση θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο του επόμενου διαστήματος. Με το πόρισμα που παρουσίασε χθες η πλειοψηφία της Εξεταστικής για ο «Ερρίκος Ντυνάν» άρχισε ο χορός της απόδοσης ευθυνών: πολιτικών ευθυνών από την πλευρά της Βουλής (όταν «φτάσουν» τα πορίσματα στην Ολομέλεια) και ποινικών στις περιπτώσεις που η σκυτάλη της διερεύνησης περάσει στη Δικαιοσύνη.

«Εμείς ερευνούμε και αποκαλύπτουμε, δεν δικάζουμε, δεν επιβάλλουμε ποινές, αυτό το κάνει η δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων» έχει απαντήσει, χαρακτηριστικά, το μέλος της Εξεταστικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Αποκρούοντας, δε, κατηγορίες περί «σπίλωσης», εκδίκησης αντιπάλων κ.λπ., στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν ότι στο πόρισμα για το «Ερρίκος Ντυνάν» η (κυβερνητική) πλειοψηφία προτείνει μόνο πολιτικές ευθύνες για τους Μάκη Βορίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ κρίνει αναγκαία τη δικαστική διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες μόνο για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Άδωνι Γεωργιάδη. «Πιστεύει κανείς ότι ο κ. Βορίδης είναι… φίλος της Αριστεράς;» καταλήγουν.

Οι προβολείς στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Σειρά τώρα παίρνουν τα πορίσματα για τις άλλες δύο υποθέσεις Υγείας που διερεύνησε η Εξεταστική (ΚΕΕΛΠΝΟ και φαρμακευτική δαπάνη πέραν της Novartis). Η προσοχή εστιάζεται στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (Documento) για... τις «χτισμένες» κούτες με έγγραφα στο υπόγειο γκαράζ του Κέντρου.

Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου απέκρουσε τα επιχειρήματα εμπλεκομένων στην υπόθεση και υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι «ήταν γνωστό πως αυτός ο χώρος χρησιμοποιείται ως αποθήκη», θέτοντας το ερώτημα: «Και τότε γιατί δεν το λέγατε στον ενάμιση χρόνο που διαρκεί η έρευνα και ψάχναμε για έγγραφα της επίμαχης περιόδου;».

Σύμφωνα με μέλη της Εξεταστικής, κανένας από τους μάρτυρες που «παρήλασαν» όλο αυτό το διάστημα δεν είπε ότι υπήρχαν κούτες με υλικό στο υπόγειο γκαράζ του ΚΕΕΛΠΝΟ -πόσο μάλλον ότι είχε… κτιστεί η είσοδος στην εσοχή.

«Καμπάνες» και για τα δάνεια των κομμάτων

Κατά τις πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις και στην άλλη πολύκροτη υπόθεση που διερευνήθηκε από άλλη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και έχει ήδη πάρει τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη: αυτή για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εμπλέκονται δεκάδες στελέχη σχεδόν από όλες τις τράπεζες (κυρίως από την πρώην Αγροτική), επειδή συνέπραξαν για να χορηγηθούν «επισφαλή δάνεια», καθώς και περίπου δέκα πολιτικά πρόσωπα. Οι παραπάνω έχουν καταθέσει ως ύποπτοι απολογητικά υπομνήματα στην Οικονομική Εισαγγελία.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα περισσότερα από τα επισφαλή δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση (σε βάθος μέχρι και… 20ετίας), ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που, με την ίδια εγγύηση, πήραν δάνεια από δύο και τρεις διαφορετικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων άρχισε στις αρχές της μνημονιακής περιπέτειας, ωστόσο η δικογραφία μπήκε στο αρχείο το 2013, όταν ψηφίσθηκε η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.

Ο φάκελος ξαναβγήκε από το συρτάρι πέρυσι, όταν η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής διαβίβασε στη Δικαιοσύνη το σχετικό πόρισμα. Τα δάνεια των δύο κομμάτων ξεπερνούν σήμερα τα 500 εκατομμύρια ευρώ (με τους τόκους) ενώ τα τελευταία χρόνια δεν πληρώνονται δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v