Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για το ηθικό πλεονέκτημα

Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Συνταγματική αναθεώρηση και σκανδαλολογία στην κορυφή της γαλάζιας ατζέντας. Αιχμές στην κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση της αναθεώρησης».

Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για το ηθικό πλεονέκτημα

Με μια εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο θέματα: αφενός, στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και αφετέρου, στα σκάνδαλα -όπως θα καταγγείλει- μέσω των οποίων «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής όσον αφορά το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει τις προτάσεις του κόμματός του για την αναθεώρηση του συντάγματος, ενώ θα κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα πως εργαλειοποιεί αυτήν προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα και να ξεφύγει από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. «Αν ήθελε να γίνει μια πραγματική συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, δεν θα τις έφερνε λίγους μόλις μήνες πριν από τις εκλογές, καθόσον απαιτείται χρονοβόρα διαβούλευση και ενώ αρκετά μέτωπα είναι ανοικτά, όπως η συμφωνία των Πρεσπών», αναφέρουν κομματικές πηγές.

Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζουν, «το Μαξίμου επιβεβαιώνει εμμέσως ότι πρόκειται για μια άκρως επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργεια. Στην ουσία είναι σαν να τορπιλίζουν μόνοι τους τη διαδικασία», προσθέτουν.

Μεταξύ άλλων, όπως έχει ήδη πρoαναγγείλει το Euro2day.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει θέμα 5ετούς σταθερής θητείας της Βουλής, την ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές κάλπες, ζητήματα ομαλότερης λειτουργίας του κράτους, καθώς και προσέλκυσης επενδύσεων μέσα σε σταθερό οικονομικό περιβάλλον και την ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ θα επιμείνει στην αλλαγή του άρθρου 86 για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, θα προτείνει την ενίσχυση της αυτονομίας και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την πιο γρήγορη απονομή αυτής, αλλά και την καθιέρωση αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης. Αντίθετα, δεν θα θελήσει να αγγίξει το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους.

Διχαστικά διλήμματα

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να απαριθμήσει μια σειρά από «σκάνδαλα της κυβέρνησης» και θα επαναλάβει την εκτίμησή του ότι το πλαίσιο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης θα είναι πολύ σκληρό, εξαιτίας των διχαστικών διλημμάτων που θέτει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, θα κάνει λόγο για «διάλυση του κράτους και τοξική ατμόσφαιρα στο πολιτικό σκηνικό», ενώ θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σύμφωνα με τον οποίο «όσο συνεχίζεται η σημερινή ανασφάλεια, η χώρα θα παραμένει στάσιμη». 

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ερωτήματα προκαλούνται από διάφορες «σκοτεινές» υποθέσεις, όπως  τα κονδύλια για το προσφυγικό και η διαχείρισή τους, η παραχώρηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», η υπόθεση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, η παραχώρηση του Θριασίου, τα βλήματα που θα πωλούνταν στην Σαουδική Αραβία  καθώς και οι καταγγελίες που διέρρευσαν από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ακολούθησε η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, με αποκορύφωμα τη μήνυση που κατέθεσε αυτός κατά παντός υπευθύνου για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Δεν έχει ξαναγίνει στα παγκόσμια χρονικά πρώην υπουργός Εξωτερικών να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Αμύνης και ο θιασάρχης πρωθυπουργός να παραμένει άφωνος», ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει στην ανάγκη δημοσιοποίησης της επιστολής Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v