Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρευνα του Αρείου Πάγου μετά την μηνυτήρια αναφορά Κοτζιά

Η εισαγγελέας του ΑΠ Ξένη Δημητρίου, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου ο πρώην ΥΠΕΞ διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν όσα καταγγέλλει.

Έρευνα του Αρείου Πάγου μετά την μηνυτήρια αναφορά Κοτζιά

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας θα αποτελέσουν τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και κατέληξαν στην παραίτηση του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου ο κ. Κοτζιάς διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν όσα καταγγέλλει ο πρώην ΥΠΕΞ. Στη δικογραφία συσχετίζεται και το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Κοτζιά σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει  ότι ο κ. Καμμένος κατήγγειλε χρηματισμούς υπουργών από τον Τζορτζ Σόρος.

Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Κοτζιάς, στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη μήνυση επισυνάπτονται έξι πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τέσσερα σε εβδομαδιαία εφημερίδα, με τον κ. Κοτζιά να αξιολογεί, ως συνέχεια της εκστρατείας απειλών, ακόμα και σε βάρος της σωματικής ακεραιότητάς του και της οικογένειάς του, για τη συμφωνία των Πρεσπών, τα όσα αναφέρονται περί δήθεν σχέσεων με Σόρος και την υπόθεση διεθνούς διαγωνισμού στο υπουργείο για υπηρεσίες έκδοσης βιζών.

Στη μήνυσή του αναφέρει ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών ήταν να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, να τον εκβιάσουν ώστε να μην υλοποιήσει την πολιτική που αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, και, το λιγότερο, να τον αναγκάσουν να σωπάσει. Όπως σημειώνει ο ίδιος αφού δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, συνεχίστηκαν οι παράνομες μεθοδεύσεις, μέσω διαφόρων ΜΜΕ στα οποία πιθανώς έχουν πρόσβαση.

Εν τω μεταξύ, μήνυση κατά του τέως υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ Ν. Κοτζιά για παράδοση κρατικών μυστικών απορρήτων και της έκθεσης της χώρας σε κίνδυνο αντιποίνων κατέθεσε ο ε.ά. πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών,  μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων για ανακήρυξη της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. 

Στην μήνυση υποστηρίζεται ότι ο τέως ΥΠΕΞ παραβίασε τα άρθρα 141 και 146 του Ποινικού Κώδικα, τα οποία εντάσσονται στο κεφάλαιο «περί προδοσίας της χώρας» και η παραβίασή τους  επιφέρει συνολική ποινή κάθειρξης μέχρι 13 ετών. Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο κ. Κοτζιάς με την δημόσια και δια του Τύπου «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, ανακοίνωση «των μυστικών κυβερνητικών σχεδίων» της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης  από τα 6 στα 12 μίλια «τορπίλισε, μια θαρραλέα επιτελική και εθνική προσπάθεια για επέκταση των εθνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. σε μέρος της Ελληνικής επικράτειας».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αυτή του τέως ΥΠΕΞ, σημειώνει ο μηνυτής, επέφερε «έναρξη αντιπαραθέσεων- διενέξεων με το γειτονικό κράτος, διατάραξη των φιλικών σχέσεων και εξέθεσε το Ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταμάτης   είναι «άγνωστος ο λόγος που ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και έκαψε μία σωστή προσέγγιση και προσπάθεια, η οποία μόνο αιφνιδιαστικά επιβάλλεται και όχι κατόπιν διαπραγμάτευσης».

ΝΔ: Δεν σταματούν να εκπλήσσουν

Από την πλευρά της η ΝΔ αναφορικά με την μηνυτήρια αναφορά Κοτζιά τονίζει πως «ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σταματά να μας εκπλήσσει».

«Δεν έχει ξαναγίνει στα παγκόσμια χρονικά πρώην υπουργός Εξωτερικών να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Αμύνης και ο θιασάρχης πρωθυπουργός να παραμένει άφωνος. Θα το επαναλάβουμε: Η παραίτηση ενός υπουργού δεν είναι προσωπικό ραβασάκι. Εφόσον αρνήθηκε να τη δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας, οφείλει να το πράξει ο κ. Κοτζιάς. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v