Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνταγματική αναθεώρηση

Οι θέσεις του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημόσια Διοίκηση και Δικαιοσύνη. Πως βλέπει την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση και το Κοινοβούλιο. Γιατί «γυρνά την πλάτη» στην κυβερνητική πρόταση.

Τι προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τις τελευταίες πινελιές στις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση τις οποίες θα δημοσιοποιήσει την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εν λόγω πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αποτελέσει μία ακόμα αφορμή για μετωπική επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κατηγορήσει για απόπειρα «ΣΥΡΙΖΟποίησης» του Συντάγματος και προσπάθεια ευτελισμού ακόμα και της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναφέρει την πρόταση της ΝΔ να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα βασικά άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και τις όποιες αλλαγές στη συνέχεια να αποφασίσουν με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές οι πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει σε βελτιώσεις σε άρθρα του Συντάγματος που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, καθώς και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών. «Η ΝΔ θα καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία όχι μόνο των σημερινών πολιτών, αλλά και των επόμενων γενεών», σημειώνουν κομματικές πηγές.

Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη πρόταση, όπως θα τη διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει:   

1. Αλλαγή στο άρθρο 16 όπου θα προτείνεται η ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και η ίδρυση ιδιωτικών.

2. Αναπροσαρμογή του άρθρου 103, μέσω του οποίου επιδιώκεται η ενίσχυση της αυτονομίας (οικονομικής και όχι μόνο) του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

3. Θεσμοθέτηση διατάξεων στο άρθρο 106, σχετικά με την απόδοση κινήτρων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς φορολογικού και  επενδυτικού περιβάλλοντος.

4. Αναθεώρηση του άρθρου 110, μέσω του οποίου η ΝΔ προτείνει την απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας.

5. Προσθήκη στο άρθρο 101, στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να ενταχθεί η ουσιαστική αξιολόγηση και η αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

6. Κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

7. Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Κατ’ επέκταση, διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της.

8. Ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέκταση των αρμοδιοτήτων του χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του.

9. Εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας. Τουτέστιν, κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

10. Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της.

11. Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

Η συνολική πρόταση της Πειραιώς για τη συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφορούν ένα «σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα με μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και των προσδοκιών των πολιτών». Αυτό, συνεχίζει η ίδια πηγή, «είναι πραγματικό διακύβευμα της αναθεωρητικής διαδικασίας που αρχίζει και όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Η πρόταση της κυβέρνησης, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, διέπεται από «ιδεοληπτικές διατάξεις, όπως η απαγόρευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποκριτικές εξαγγελίες, όπως η απαγόρευση νερού και ηλεκτρισμού ενώ έχουν εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, καθώς και ανερμάτιστες προτάσεις, όπως για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στο όνομα δήθεν της αποσύνδεσής της από τις εθνικές εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις προκάλεσε με αυτό τον τρόπο το 2015».  Ουσιαστικά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Πειραιώς, «ακυρώνει το στόχο για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, καθώς την περιορίζει σε μια μικρή και ανούσια αναθεώρηση, η οποία θα δεσμεύσει τη χώρα για μια δεκαετία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v