Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρίσιμο «σταυροδρόμι» για το Ποτάμι

Προσπάθεια επανεκκίνησης στο τρίτο συνέδριο του κόμματος. Αυτόνομη πορεία στις εκλογές εισηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πως τοποθετούνται οι βουλευτές, ποιοι τάσσονται υπέρ συνεργασιών. Το σκηνικό αυξανόμενης πόλωσης.

Το κρίσιμο «σταυροδρόμι» για το Ποτάμι

Η ύστατη προσπάθεια ... να μην γυρίσει το “Ποτάμι” πίσω γίνεται στο τρίτο και κρισιμότερο συνέδριο του κόμματος. Μέσα σε ένα σκηνικό έντονου δικομματισμού και με τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις να μην είναι ευοίωνα οι σύνεδροι του Ποταμιού καλούνται να βάλουν τις βάσεις για την “επανεκκίνηση” του κόμματος.

Στο συνέδριο ο Σταύρος Θεοδωράκης θα εστιάσει στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που «δεν έχει στέγη» και μπορεί να εκφραστεί μέσω του Ποταμιού. Εκτενή αναφορά θα κάνει σε θέματα που δίνουν το διακριτό στίγμα του κόμματος, όπως η Παιδεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Δημόσια Διοίκηση. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το Ποτάμι έχει εκφράσει προωθημένες θέσεις ακόμα και για “δύσκολα” πολιτικά θέματα όπως οι σχέσεις κράτους- Εκκλησίας.

Κατά την τοποθέτηση του ο Σταύρος Θεοδωράκης θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το Ποτάμι προτείνει μελετημένες λύσεις και μπορεί να εκπροσωπήσει το νέο. “Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς χωρίς βαρίδια. Δεν μπορεί το μέλλον να αφήνεται συνεχώς σε παλιούς υπουργούς και επαγγελματίες λαϊκιστές” σημείωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα του συνεδρίου είναι το πως θα εξελιχθεί η συζήτηση για τις συνεργασίες. “Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές. Τις αποφάσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες θα τις πάρει στο συνέδριο” τονίζει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση για την “επόμενη ημέρα” αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη, καθώς υπάρχου εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Από τη μία υπάρχουν βουλευτές που έχουν ξεκάθαρα μιλήσει για διάλογο συνεννόησης με τη Νέα Δημοκρατία και από από την άλλη υπάρχουν φωνές υπέρ της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου που θα κοιτά προς την κεντροαριστερά.

Για παράδειγμα ο Γιώργος Αμυράς θα κατεβάσει πρόταση στο συνέδριο “ότι θα πρέπει προεκλογικά να έρθουμε σε επαφή με τη Νέα Δημοκρατία και να δούμε μπορούμε να συνεργαστούμε”. Σε ανάλογο κλίμα είναι και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος πρόσφατα διαφώνησε και με την ανακοίνωση του Ποταμιού για τον Γιάννο Παπαντωνίου, κάνοντας λόγο για “παγίδα” στην οποία έπεσε το κόμμα.

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης αλλά και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος εμμένουν στις θέσεις που έχει εκφράσει περί προοδευτικών συνεργασιών. Όσον αφορά στο Σπύρο Λυκούδη και στην πολιτική του κίνηση «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» δεν αποτελούν μέλη του κόμματος. Θα παραστεί στη έναρξη και στη λήξη του συνεδρίου, αλλά έχει δηλώσει πως το Ποτάμι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά για “μια εποικοδομητική συνάντηση χωρίς κομματικά τείχη”.

Το 30% των συνέδρων θα είναι νέοι φίλοι και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων κινήσεων. Η Κοινωνία Αξιών, Οικολόγοι, Φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα έχουν κληθεί να μιλήσουν ο Νίκος Αλιβιζάτος, η Ελένη Αρβελέρ (πιθανότατα μέσω video), ο Θάνος Βερέμης, ο Αρίστος Δοξιάδης, η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Δημήτρης Βαγιανός, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης και ο Στέλιος Μάινας.

Πάντως στο συνέδριο- σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά- δεν θα μιλήσουν ούτε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (η αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπροσωπηθεί από τον Κωστή Χατζηδάκη) ούτε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά (θα εκπροσωπηθεί από το Θανάση Θεοχαρόπουλο).

Στις καινοτομίες του κόμματος είναι και η υιοθέτηση του μοντέλου των “διδύμων”, που είναι ευρέως διαδεδομένο στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου αναμένεται να υπάρχει θέση αντιπροέδρου (ο Γιώργος Μαυρωτάς θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής) και η ίδια λογική θα ακολουθηθεί και για τις άλλες θέσεις-κλειδιά, όπως αυτή του γραμματέα, του επικεφαλής της νεολαίας αλλά και των περιφερειακών συντονιστών. Να σημειωθεί πως το συνέδριο θα είναι οικολογικό, καθώς δεν θα χρησιμοποιηθεί καθόλου πλαστικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v