Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Καταγγέλλει την κυβέρνηση για ιδεοληψίες και… συριζοποίηση του Συντάγματος. Οι… αντιφάσεις και ο νέος καταστατικός χάρτης της χώρας. Αμφιβολίες ότι θα ολοκληρωθεί τελικά η διαδικασία.

Η στρατηγική της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Για τη νέα κοινοβουλευτική μάχη εναντίον της κυβέρνησης ετοιμάζεται η ΝΔ, με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση. Στη συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να υπάρξει μία ακόμα μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χθες, κατόπιν διαβούλευσης με τους στενούς του συνεργάτες, οριστικοποίησε τη στρατηγική που θα εφαρμόσει το κόμμα του στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Θα πάμε στη Βουλή, θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση, θα ψηφίσουμε τις αυτονόητες αλλαγές όπως το άρθρο 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών), αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τους αφήσουμε να… συριζοποιήσουν ακόμα και το Σύνταγμα λόγω των ιδεοληψιών τους», σημειώνει στο Euro2day.gr στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι αυτός που «καίγεται» για να αλλάξει τώρα το Σύνταγμα δεν είναι η ΝΔ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγεί, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση κρίνει ότι η εν λόγω συνταγματική αναθεώρηση θα είναι περιορισμένη και «κουτσή», χωρίς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας Ελλάδας, «τότε θα σταθμίσουμε εκ νέου τη στάση μας στην επόμενη Βουλή. Και αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τον τελικό καθορισμό και τη διατύπωση των άρθρων που τελικά θα ενταχθούν στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, τον καθορίζει η επόμενη βουλή και όχι η παρούσα», σημειώνει.

Πρόθεση της Πειραιώς είναι να εκθέσει «μέχρις εσχάτων» τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, δίνοντας έμφαση στις «αντιφάσεις» τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν γαλάζια στελέχη. Επικεντρώνονται δε σε τέσσερις εξ αυτών και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι:

-Επιδιώκει τώρα να καθιερώσει και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχει προηγηθεί το δημοψήφισμα του 2015 και όσα το ακολούθησαν.
-Θέλει να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν όμως πρόσφατα τη χρησιμοποίησαν για να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά.
- Νοιάζεται για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν «έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια». 
-Έχει ως «σημαία» το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν «σφύριζε αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης». 

Προ των ευθυνών τους

Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι θα κατατεθούν προς έγκριση στην Ολομέλεια όλες οι προτάσεις. Στόχος, υποστηρίζουν, είναι ένα λειτουργικό αποτελεσματικό Σύνταγμα, με αναπτυξιακή προοπτική, που θα αποβλέπει στη βελτίωση της καθημερινότητας των  πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποιούν, δεν πρόκειται να δεχθούν ένα «αναχρονιστικό ιδεολόγημα, όπως το φαντάζεται ο πρωθυπουργός». Εφόσον δε η κυβέρνηση απορρίψει τα άρθρα που θα προτείνει η ΝΔ για αναθεώρηση, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί. Σε αυτό, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, συντείνει και το γεγονός ότι το όλο ζήτημα είναι ένα «εμφανές επικοινωνιακό πυροτέχνημα του πρωθυπουργού και τουλάχιστον οξύμωρο να ζητούν συναίνεση, όταν προαναγγέλλουν φυλακίσεις υπουργών της ΝΔ».

Πάντως, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να εκτιμήσουν μέχρι ποιο σημείο θα προχωρήσει η συζήτηση, δεδομένου ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο από τον Ιανουάριο και μετά, όπως το προσδιόρισε χρονικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναμένεται να έρθει στη Βουλή και η συμφωνία των Πρεσπών. «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι θα τορπιλίσουμε τη διαδικασία, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν ξέρω. Εφόσον ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί, θα υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα αντέξει, οπότε όλα -ακόμα και η συνταγματική αναθεώρηση- ενδεχομένως να… τιναχθούν στον αέρα», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v