Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρελάνς ΝΔ για το Σύνταγμα

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιστρέφει την μπάλα» στον Αλέξη Τσίπρα. Του καταλογίζει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό και στοχευμένη αλλαγή της δημόσιας ατζέντας. «Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος του 2008», λένε στην Πειραιώς.

Ρελάνς ΝΔ για το Σύνταγμα

Πολύ δύσκολα υλοποιήσιμη θεωρεί η ΝΔ την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης την οποία εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τις επιστολές του στους πολιτικούς αρχηγούς. Την χαρακτηρίζει «ιδεοληπτική» και την ερμηνεύει ως μια αγωνιώδη  προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού του πρωθυπουργού και αλλαγής της ατζέντας από «την θλιβερή για την κυβέρνηση πραγματικότητα».

Ωστόσο, όπως διαμηνύουν στη αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν πρόκειται να πετάξουμε τη μπάλα στην κερκίδα, αλλά την επιστρέφουμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν θέλει ο πρωθυπουργός, εμείς εδώ είμαστε. Δεχόμαστε τις δικές του προτάσεις, αλλά να δεχτεί και αυτός τις δικές μας», σημειώνουν, εξηγώντας ότι η χώρα χρειάζεται «μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή» του καταστατικού της χάρτη. Γι’ αυτό επαναφέρουν την πρόταση που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες για τις αλλαγές με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές.

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και οι πολίτες. Τυχόν απόρριψη της πρότασής μας, θα συνιστά αυτομάτως μία ακόμα ομολογία φόβου των εκλογών και ήττα σε αυτές. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία και καλούμε τον πρωθυπουργό ότι είναι ώριμος να προχωρήσει σε μια γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος», τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν δεν δεχτεί, συνεχίζει η ίδια πηγή, η υπόθεση δεν πρόκειται να προχωρήσει. «Δεν θα κάψουμε την συνταγματική αναθεώρηση για να γίνει κουτσή όπως θέλει ο κ. Τσίπρας, περνώντας μόνο κάποια από τα άρθρα που επιθυμεί ο ίδιος. Αν δεν περάσει κανένα άρθρο, κινούμε τη διαδικασία εξ αρχής στην επόμενη Βουλή αφού η τωρινή διαδικασία κηρύσσεται άγονη», λένε στην Πειραιώς, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να επαναλάβουν το ίδιο λάθος που έγινε το 2008 επί Κώστα Καραμανλή, όταν αναθεωρήθηκε για τρίτη φορά το σύνταγμα, σε περιορισμένο όμως αριθμό διατάξεών του. Αποτέλεσμα, η επόμενη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα, να μετατεθεί χρονικά για πολύ αργότερα.

Τα άρθρα

Η βασική διαφωνία της ΝΔ δεν είναι μόνο το άρθρο 16 για την ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και αρκετά άλλα άρθρα με τα οποία υπάρχουν ενστάσεις από κυβερνητικής πλευράς. Τέτοια είναι το 103 μέσω του οποίου -κατά την αξιωματική αντιπολίτευση- ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Δήμων και η οικονομική τους αυτοτέλεια, το 106 «για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον», το άρθρο 110 μέσω του οποίου προτείνεται η απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας, καθώς και το 101 προκειμένου «να ενταχθεί η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο».

Όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ, «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια ευρεία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας», τον οποίο κατηγορούν παράλληλα ότι «αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ΝΔ δεν πρόκειται να σταματήσει την κριτική της προς την κυβέρνηση, σχετικά με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών και όσα ακολούθησαν αυτήν, ενώ ανεβαίνουν οι στροφές στον κομματικό μηχανισμό, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Μάλιστα χθες συνεδρίασαν οι Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις ΝΔ στην Αττική, με στόχο την συντονισμένη προσπάθεια στήριξης του Γιώργου Πατούλη στη «μάχη των μαχών», την Περιφέρεια Αττικής, απέναντι στη Ρένα Δούρου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v