Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματισμός στη ΝΔ για τα εθνικά θέματα

Η μετα-Κοτζιά εποχή και ο κίνδυνος υπολειτουργίας του ΥΠΕΞ. Η Αλβανία, η Τουρκία, τα Σκόπια και η ελληνική αντίδραση. Τι καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ.

Προβληματισμός στη ΝΔ για τα εθνικά θέματα

Έντονα προβληματισμένοι παρακολουθούν στη ΝΔ τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Η αλλαγή υπουργού Εξωτερικών και η ανάληψη των καθηκόντων του Νίκου Κοτζιά από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα δεν δείχνει να αλλάζει τα δεδομένα και την εξωτερική πολιτική της χώρας, με τις αιχμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Μεγάρου Μαξίμου να μην εκλείπουν, την ίδια ώρα που οι προκλήσεις των γειτόνων μας συνεχίζονται.

Τελευταίο κρούσμα, η χθεσινή δολοφονία του 35χρονου Βορειοηπειρώτη από την αλβανική αστυνομία στις Βουλιαράτες, εξέλιξη που προκάλεσε την ανησυχία του επιτελείου της ΝΔ. «Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, που κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση, απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Το συγκεκριμένο συμβάν έγινε λίγα 24ωρα μετά το νέο σκηνικό έντασης που επιχείρησε η Τουρκία στο Αιγαίο, εκδίδοντας νέα NAVTEX με την οποία αποκλείει το Καστελόριζο για τέσσερις ώρες την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Ουσιαστικά, η Άγκυρα δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης. «Η Τουρκία βάζει έτσι σε δοκιμασία τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή», λένε στην Πειραιώς, που δεν μπορούν να αποκλείσουν κάποιο ατύχημα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δράση του Τζορτζ Σόρος

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ είναι και τα βόρεια σύνορά μας και δη οι εξελίξεις στα Σκόπια, με νωπές τις καταγγελίες για εμπλοκή και δράση του Τζορτζ Σόρος στο κρατίδιο, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τις διαρροές από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και την κόντρα Καμμένου - Κοτζιά. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την «πλήρη αλήθεια» για το θέμα και τη δημοσιοποίηση της επιστολής του πρώην υπουργού Εξωτερικών, αλλά και των πρακτικών της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε στην Παρασκευή, όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ότι «ως Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να στηρίξουμε καμία συμφωνία η οποία εκχωρεί “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα στους γείτονές μας», σε αναμονή και της δοκιμασίας στην οποία θα μπει η κυβέρνηση, όταν η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση.  

Η Πειραιώς δηλώνει επίσης επιφυλακτική καθώς -εκτός των άλλων- σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση ελλοχεύει ο κίνδυνος υπολειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών, από τη στιγμή που το ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων:

- Θα πηγαίνει -και κάθε πότε- ο κ. Τσίπρας στο υπουργείο των Εξωτερικών;

- Θα ασχολείται με το σύνολο των κρίσιμων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής ή μόνο με την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών;

- Ποιος θα εκπροσωπεί τη χώρα στα κρίσιμα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων στην Ε.Ε. και στις άλλες σημαντικές διεθνείς της υποχρεώσεις;

- Πώς θα καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες παρακολούθησης και εκπροσώπησης της χώρας στο πλαίσιο των σοβαρών διμερών σχέσεων;

- Ποιος θα ασκεί την καθημερινή διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο;

Η ΝΔ καταλογίζει «αδυναμία στον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί τα εθνικά μας θέματα, με την πηγή του προβλήματος, όπως εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο, να έχει βαθιές ιδεολογικές ρίζες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v