Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «σπάσιμο» της Β' Αθήνας και οι νέες ισορροπίες

Το … κυνήγι της ψήφου στις τρεις νέες περιφέρειες. Που σκοπεύουν να κατέβουν τα «ηχηρά» ονόματα των κομμάτων. Οι  συζητήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι «καραμπόλες» και η μάχη για την πρωτιά.

Το «σπάσιμο» της Β Αθήνας και οι νέες ισορροπίες

Σε αναζήτηση εκλογικής περιφέρειας βρίσκονται οι βουλευτές, που μέχρι τώρα δοκιμάζονταν στο δύσκολο πολιτικό στίβο της Β΄ Αθήνας. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι έδρες της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας θα μοιραστούν σε τρεις τομείς: στο Βόρειο, στο Δυτικό και στο Νότιο.

Οι επίδοξοι “μονομάχοι” πρέπει να διαλέξουν σε ποιες περιοχές  θα δοκιμαστούν, ζυγίζοντας δύο πράγματα. Πρώτον την απήχηση που έχουν σε κάθε τομέα (μάλιστα στα επιτελεία έχει ήδη ξεκινήσει  η ... μελέτη των αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών ανά τμήμα).  Δεύτερον ποιοι θα είναι οι συνυποψήφιοι τους, καθώς οι περισσότεροι θέλουν να αποφύγουν «βαριά» ονόματα της πολιτικής. Και επειδή πρόκειται για τρεις από τις πλέον προβεβλημένες εκλογικές περιφέρειες η μάχη των κορυφαίων στελεχών δεν γίνεται μόνο για την είσοδο στη Βουλή. Γίνεται και  για τη σειρά κατάταξης, καθώς για λόγους πολιτικού γοήτρου στοχεύουν στην πρωτιά.

Να σημειωθεί πως στο Βόρειο Τομέα (που έχει 14 δήμους) θα εκλεγούν 15 βουλευτές , στο Νότιο Τομέα προβλέπονται 18 έδρες (οι δήμοι είναι 13) και στο Δυτικό Τομέα (7 δήμοι) υπάρχουν 11 έδρες.

Στο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίσουν. Στο Νότιο Τομέα αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Επίσης δυνατές είναι οι υποψηφιότητες των Αννέτα Καββαδία, Νίκου Ξυδάκη και Γιάννη Μπαλάφα.

Μεταξύ δυτικού και βόρειου τομέα το πιθανότερο είναι πως θα κινηθούν δύο από τα πιο γνωστά πρόσωπα της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο δυτικό τομέα θα κατέβει ο Παναγιώτης Ρήγας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν “μεταγραφές” από άλλες περιφέρειες όπως  ο Δημήτρης Βίτσας (εφόσον δεν κατέβει στον Πειραιά). Για τη συγκεκριμένη περιφέρεια είχε ακουστεί και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που πιθανότατα θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο. Στα Βόρεια θα δοκιμαστούν μεταξύ άλλων ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η Χαρά Καφαντάρη και η Ελένη Αυλωνίτου.

Στη Νέα Δημοκρατία γνωστά ονόματα παίζουν στο Νότιο τομέα. Η πιο δυνατή υποψηφιότητα εκτιμάται πως είναι αυτή του Νίκου Δένδια. Επίσης στο γαλάζια ψηφοδέλτιο θα είναι δυο κυρίες με προϋπηρεσία στη Βουλή: η Σοφία Βούλτεψη και η Αννα Καραμανλή (η Άννα Μισελ Ασημακοπούλου αναμένεται να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο) . Παράλληλα θα υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες: ο Διονύσης Χατζηδάκης (δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου), ο  Κωνσταντίνος Κυρανάκης (αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος) και ο Γιάννης Καλλιάνος.

Στα δυτικά η “μάχη” του σταυρού θα έχει ενδιαφέρον για δύο πολύ γνωστούς βουλευτές το Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (που τελικά δεν θα κατέβει στο νότιο τομέα) και το Γεράσιμο Γιακουμάτο. Επίσης συζητείται το να υπάρξουν και νέες “αφίξεις” όπως του Γιώργο Κύρτσου (αν δεν συνεχίσει στην ευρωβουλή) και του Αντώνης Πανούτσου.

Να σημειωθεί πως στο δυτικό τομέα αναμένεται να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης . Η υποψηφιότητα θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, με την Πειραιώς να θέλει να στείλει  μήνυμα πως «ακούει» τα ασθενέστερα στρώματα.

Πιθανότατα στο βόρειο τομέα (αν και τελευταία φούντωσε η φημολογία  για το νότιο) θα είναι υποψήφιος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό θα δώσει “μάχη” με την πρωτιά με τον Κώστα Χατζηδάκη, σε μία... αναμέτρηση αντιπροέδρων. Επίσης στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο θα είναι μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Νίκη Κεραμέως, ο Σάκης Ιωαννίδης και η Ζωή Ράπτη

Στο Κίνημα Αλλαγής έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση. Στο νότιο τομέα θα κατέβει η Φώφη Γεννημάτα (που ως αρχηγός κόμματος θα επιλέξει τρεις  περιφέρειες). Εκεί θα θέσουν υποψηφιότητα επίσης η Τόνια Αντώνιου, η Ζέφη Δημαδάμα, και ο Γιώργος Πεταλωτής.

Στα δυτικά θα δοκιμαστούν ο Μιχάλης Καρχιμάκης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γιώργος Καρράς (που είχε αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων και είναι στη κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ) και η Ανδριάνα Αλεβίζου. 

Στο βόρειο  τομέα αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα είναι ο Κώστας Πανταζής, ο Παναγιώτης Βλάχος και η Αλεξάνδρα Σαγρή. 

Δεν  έχει ακόμα "κλειδώσει" που θα είναι υποψήφιος  ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, που ακούγεται δυνατά για την ευρωβουλή. Ανοιχτό παραμένει το τι θα πράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο  οποίος έχει δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές μόνο αν προηγηθούν των ευρωεκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v