Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Θεσσαλονίκη με το βλέμμα... στις Πρέσπες ο Μητσοτάκης

Τα μηνύματα του προέδρου της ΝΔ από τη συμπρωτεύουσα. Η πρόταση δυσπιστίας και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Βλέπει πολιτική απομόνωση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Στη Θεσσαλονίκη με το βλέμμα... στις Πρέσπες ο Μητσοτάκης

Από τη συμπρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης καθώς και την εορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, θα θελήσει να στείλει νέα πολλαπλά μηνύματα στους Μακεδόνες: την σταθερή άρνησή του να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, την ελπίδα ότι μπορεί ο ίδιος και η ΝΔ να εφαρμόσουν ένα διαφορετικό κυβερνητικό πρόγραμμα από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα, καθώς και τις… ευλογίες του στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραστεί στη Δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ενώ θα έχει συνάντηση στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης με αθλήτριες του Ομίλου και θα συνομιλήσει με πολίτες στο κέντρο της πόλης.

Η συμφωνία για το Σκοπιανό θεωρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση, ιδίως από τη στιγμή που θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, λένε στην Πειραιώς, «θεωρούμε αυτονόητο ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Και αυτό, διότι δεν έχει λάβει εν λευκώ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η εν λόγω εντολή αφορούσε τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Αν ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός οφείλει να καταδείξει πως ελέγχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διαφορετικά, εξυπακούεται ότι η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ (έχει τη δυνατότητα να την καταθέσει από τις 17 Δεκεμβρίου και μετά) θα μεταβληθεί σε κατάδειξη ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός, εκτιμά η Πειραιώς, βρίσκεται σε «απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο» γιατί το σχέδιό του -κατά τις ίδιες πηγές- «να κυβερνά είτε με κυβέρνηση μειοψηφίας είτε με ένα συνονθύλευμα βουλευτών από άλλα κόμματα που προφανώς θα καλέσει σε αποστασία, προϋποθέτει θα διαλύσει τους ΑΝΕΛ. Διαφορετικά, δεν του φτάνουν τα… κουκιά». Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, υποστηρίζει η ΝΔ, «το οποιοδήποτε σχέδιο του πρωθυπουργού είναι ληξιπρόθεσμο».

Όσον αφορά τις συνεχείς εξελίξεις στην κόντρα Καμμένου – Κοτζιά, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνει πως η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει «σε έναν παρακμιακό θίασο» να καταστρέψει τη χώρα. Αντίθετα, κατά τον ίδιο, θα αγωνιστεί για να απαλλάξει από τη χώρα το ταχύτερο δυνατόν τη σημερινή κυβέρνηση. «Είναι απίστευτο αυτό το αλαλούμ που ζούμε τις τελευταίες μέρες, με την μία πλευρά να αναιρεί την άλλη. Ακόμα πιο τραγελαφικό είναι να μην απαντάει ο πρωθυπουργός στα ερωτήματα που έχουμε θέσει εδώ και μέρες, αναδεικνύοντας τα αυτονόητα». Οι εν λόγω  καταγγελίες χρήζουν άμεσης διερεύνησης και από τη δικαιοσύνη, εκτιμά η ΝΔ, που έβαλε χθες στο κάδρο των ευθυνών και τον ξάδελφο του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο, με αφορμή δημοσίευμα που τον εμπλέκει στην υπόθεση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v