Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Η λίστα Λαγκάρντ ξεκλείδωσε... το κελί του Παπαντωνίου

Τα πολιτικά ερωτήματα του Μαξίμου, μετά την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου. Κριτική και προς Κ. Σημίτη. «Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Παπαντωντίου συν η παραδοχή Τσουκάτου». Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη α λα καρτ;

Κυβέρνηση: Η λίστα Λαγκάρντ ξεκλείδωσε... το κελί του Παπαντωνίου

Με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του στη φυλακή, η κυβέρνηση στρέφει τους προβολείς σε δύο πολιτικά ζητήματα, επιδιώκοντας να στριμώξει τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού -και κυρίως το ΠΑΣΟΚ.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήδη χθες από το Μαξίμου και θα τίθενται με επιμονή στο επόμενο διάστημα είναι δύο:

* Το πρώτο αφορά τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, δεδομένου ότι η πρώτη... «ξεκλείδωσε» το κελί για το ζεύγος Παπαντωνίου. Κι αυτό διότι μέσα από τη λίστα Λαγκάρντ αναδείχθηκε το μοναδικό αδίκημα που δεν μπορεί να παραγράψει ο περίφημος «νόμος περί (μη) ευθύνης υπουργών»: το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το ερώτημα, συνεπώς, είναι γατί οι εν λόγω λίστες «όχι απλώς δεν αξιοποιήθηκαν από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις αλλά έγινε και προσπάθεια να εξαφανισθούν», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.
Επικαλούμενα το περίφημο «στικάκι» που «έχασε» ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια «ξέχασε» ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με το εν λόγω ερώτημα απαντούν, ουσιαστικά, και στη θέση της ΝΔ ότι η έρευνα για την υπόθεση Παπαντωνίου άρχισε το 2012, δηλαδή επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. «Αν δεν είχε... βρεθεί και αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ, η Δικαιοσύνη δεν θα είχε καταφέρει να βρει τη διαδρομή του βρώμικου χρήματος και να στοιχειοθετήσει την κατηγορία που οδήγησε το ζεύγος στη φυλακή», σημειώνουν.

«Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε tweet στα αγγλικά, για να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση δήθεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τοποθέτηση στελέχους της που αφορούσε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών της Δικαιοσύνης» σχολίαζαν χθες κυβερνητικές πηγές.

Για να καταλήξουν: «Σήμερα, με προφανή αμηχανία, επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και, μέσω διαρροών, θυμίζει ότι επί των ημερών της ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ξεχνώντας όμως ότι αυτό έγινε μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, που οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έκρυβαν στα συρτάρια τους».

Για τη σιωπή του Κ. Σημίτη

* Το δεύτερο ερώτημα αφορά στην πολιτική ευθύνη που δεν έχει αναληφθεί από το ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Μέχρι χθες, το όνομα του πρώην πρωθυπουργού δεν «φιλοξενήθηκε» στις ανακοινώσεις του Μαξίμου, ωστόσο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου αναρωτήθηκε μέσω twitter: «Θα βρει κάτι να μας πει ο πρώην πρωθυπουργός και Νέστορας του εκσυγχρονισμού κ. Σημίτης για τον υπουργό του;»...

«Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Παπαντωνίου καταδικάσθηκαν για μίζες. Ο κάποτε ‘στρατηγός’ του κ. Σημίτη, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ομολόγησε ότι πήρε από τη Siemens ένα εκατομμύριο μάρκα, τα οποία κατευθύνθηκαν στο κόμμα, ως κομματική χορηγία. Επομένως, ή ο κ. Σημίτης δεν κατάλαβε επί οκτώ χρόνια τι συνέβαινε στην ‘αυλή’ του ή καταλάβαινε και σιωπούσε», το επιχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, το «αίτημα» προς τον κ. Σημίτη να αναλάβει πολιτική ευθύνη και προς τη νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. το κόμμα παραμένει ως συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ) Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση, θα προβάλλεται πιεστικό.

Επισημαίνουν δε, μία ενδιαφέρουσα παράμετρο: τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος όσο και ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορήθηκαν για μίζες που αφορούσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα επί των ημερών του, καθώς ο δεύτερος διαδέχθηκε τον πρώτο στο υπουργείο Άμυνας. Το... έξτρα ερώτημα συνεπώς είναι εάν ο κ. Σημίτης, ως πρωθυπουργός, ήλεγχε τις προτάσεις των δύο υπουργών του, πριν τις περάσει για έγκριση στο ΚΥΣΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Άμυνας το διάστημα 1996-2001, με τον Γιάννο Παπαντωνίου να τον διαδέχεται μέχρι το 2004.

Ως εκ τούτων, δεν πέρασε απαρατήρητη (και) από την κυβέρνηση η επιλογή του κ. Σημίτη να επικρίνει πριν από ένα χρόνο ακριβώς (μέσω του Σκάι) τη διερεύνηση υποθέσεων από τις Εξεταστικές Επιτροπής της Βουλής, αλλά και να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση για μη διαφάνεια... στα εξοπλιστικά.

Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη α λα καρτ;

Κυβερνητικά στελέχη εντοπίζουν πάντως και ένα... θετικό στοιχείο στην αμηχανία με την οποία αντιμετώπισαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (αλλά και της ΝΔ) την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου: την επίκληση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Όπερ, όπως σημειώνουν με νόημα, «εφόσον η Δικαιοσύνη έκανε ανεπηρέαστη τη δουλειά της στην περίπτωση Παπαντωνίου, θα την κάνει και στις άλλες υποθέσεις που παραμένουν σε στάδιο διερεύνησης, όπως της Novartis».

Εν αναμονή νέων αντιδράσεων και κυρίως... δράσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v