Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τις συμμαχίες της επόμενης μέρας διαμορφώνει η ΝΔ

Τα γαλάζια μηνύματα προς Ποτάμι και ανεξάρτητους -και μη- βουλευτές. Σενάρια για πολιτικό φλερτ με στελέχη των ΑΝΕΛ. Τις προτάσεις του για τα Πανεπιστήμια ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις συμμαχίες της επόμενης μέρας διαμορφώνει η ΝΔ

Με σαφή μηνύματα αφενός προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους βουλευτές του Ποταμιού και αφετέρου προς… κάθε ενδιαφερόμενο ανεξάρτητο -ή μη- βουλευτή ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ επιχειρεί να διαμορφώσει τις συμμαχίες της επόμενης μέρας. Λίγες μέρες μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε τονίσει πως εάν το Ποτάμι υπερψηφίσει τη συμφωνία δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη ΝΔ, χθες ήταν η σειρά δύο άλλων υψηλόβαθμων στελεχών να απευθύνουν τις δικές τους προειδοποιήσεις. Αυτή τη φορά, μέσω του Νικήτα Κακλαμάνη και του Γιώργου Κουμουτσάκου, επισημάνθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί καν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, εφόσον το Ποτάμι ή κάποιοι βουλευτές του ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Είναι μία ακόμα κίνηση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να ανατρέψει το κλίμα που -σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές- θέλει να έχουν εξασφαλιστεί οι 151 απαραίτητοι βουλευτές που θα πουν «ναι» στη συμφωνία, ακόμα και αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιμείνουν μέχρι το τέλος στην άρνησή τους.

Πρωτοβουλία κινήσεων

Με τον αέρα της πρωτιάς, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, η Πειραιώς θέλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων όσον αφορά τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα με τα οποία θα συμπορευτεί αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, είτε έχει προκύψει αυτοδυναμία είτε όχι. Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει σημειώσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του, είναι η ΝΔ να επιδιώξει να αναπτύξει ευρείες κοινωνικές συμμαχίες με παραγωγικές δυνάμεις και με πολιτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που έχουν αντίστοιχες απόψεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Οι μόνες δυνάμεις που δεν μπορεί να συνεργαστεί, όπως έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αν και στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν κλείσει την πόρτα σε στελέχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου, τα οποία θα αποδεχθούν και θα υιοθετήσουν τις γαλάζιες θέσεις. Μόλις την Κυριακή μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για «Μακεδονομάχους» μέσα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που αναζητούν πολιτική στέγη στη ΝΔ: «Πώς συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία που έδωσε το όνομα Μακεδονία και λέει ότι θα στηρίξει στο μέλλον τη συμφωνία και διαπραγματεύονται θέσεις στα ψηφοδέλτια;» διερωτήθηκε, αναφερόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά βάση σε αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος. 

Η ΝΔ θέλει να αποδομήσει τη στρατηγική των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό, προειδοποιώντας ότι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών για επικύρωση στο Κοινοβούλιο, τότε ο κ. Καμμένος δεν θα έχει καμία δυνατότητα να πράξει οτιδήποτε. «Όσοι επιτρέπουν άπραγοι να ολοκληρωθεί η Συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, θα φέρουν τεράστια ευθύνη απέναντι στην ιστορία. Με πρώτο τον κ. Καμμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά, μέσω ερτζιανών, η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη.

Προκλήσεις και προοπτικές

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και στην καθημερινότητα των πολιτών και στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει σήμερα σε εκδήλωση για τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την Ανώτατη Παιδεία. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θα αναφερθεί μετ’ επιτάσεως στην ανάγκη πάταξης της ανομίας στα πανεπιστήμια, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ θα καταργήσει το άσυλο στη σημερινή του μορφή. Θα καταγγείλει τον υπουργό Παιδείας ότι «μετακυλίει ακόμη μία φορά την ευθύνη της κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της νομιμότητας στα τριτοβάθμια Ιδρύματα, στους ίδιους τους φοιτητές», ενώ θα εγγυηθεί ότι με κυβέρνηση της ΝΔ, το κράτος θα εγγυηθεί ότι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα αισθάνονται ασφαλείς.

Η πρόταση της ΝΔ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως θα τη διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, την πιο ουσιαστική διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, τα στοχευμένα κίνητρα για συμπράξεις και συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ενίσχυση των συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού, την ανάπτυξη ξενόγλωσσων τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, καθώς και τη δυνατότητα σύστασης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v