Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «ισορροπίες» στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ποιοι βουλευτές προσανατολίζονται στο να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Οι διεργασίες στο εσωτερικό των μικρών κομμάτων. Που μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την «επίσημη» γραμμή.

Οι «ισορροπίες» στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών

Στη  «δεξαμενή» των ανεξαρτήτων βουλευτών αλλά και στα μικρότερα κόμματα στρέφεται το ενδιαφέρον  για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Μετά και την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, οι συζητήσεις φούντωσαν και ήδη υπήρξαν οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως στη Βουλή υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί για την κύρωση της συμφωνίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές πριν έρθει το θέμα  στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα ψηφίσει  τη συμφωνία.

Στα «πηγαδάκια» της Βουλής έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το πόσοι, αλλά και ποιοι βουλευτές θα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας όταν έρθει η ώρα. Ως βάση εκκίνησης είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί και πέρα αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν βουλευτές των μικρότερων κομμάτων αλλά και ανεξάρτητοι.

Στους Ανεξάρτητους Έλληνες οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο τι σκοπεύουν να πράξουν τρεις ή τέσσερις βουλευτές. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει καταστήσει σαφές πως θα ψηφίσει τη συμφωνία και μετά  θα παραδώσει την έδρα του στους ΑΝ.ΕΛ.  Ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, ωστόσο διαφωνεί με το ενδεχόμενο μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση έχει «φουντώσει»  για την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία με tweet σημείωσε μεταξύ άλλων πως πάντα ψηφίζει κατά συνείδηση, όπως έκανε μέχρι τώρα στην πολιτική της διαδρομή. Τέλος δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα (που είναι ανεξάρτητη βουλευτής) εξέφρασε την πρόθεση της να ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά με αστερίσκους. Όπως είπε θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για τη γλώσσα και την εθνότητα, ζητώντας  να υπογραφεί και από τα Σκόπια. Δηλαδή ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει τμήμα της συμφωνίας.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ένας ακόμα ανεξάρτητος βουλευτής, ο Χάρης Θεοχάρης. Όπως είπε «εφόσον με τις αλλαγές ξεκαθαρίζει το αυτονόητο πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και το Μέγα Αλέξανδρο πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω».

Στο Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και οι Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς αναμένεται να ψηφίσουν τη συμφωνία εφόσον αυτή αποσυνδεθεί από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Αν η κυβέρνηση φέρει μόνη της τη συμφωνία θα έχω θετική στάση , αν όμως τη συνδέσει με ψήφο εμπιστοσύνης, η δική μου ψήφος που θα έχει σχέση με τη συμφωνία δεν θα γίνει κυβερνητική ψήφος» έχει δηλώσει ο Σπύρος Λυκούδης.

Σαφή θέση από την αρχή έχει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έχει επισημάνει πως πρόκειται για εθνικό θέμα και επομένως αν συνδυαστεί με ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο  εθνικό θέμα.

Τέλος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει επισημάνει πως τα θετικά στη συμφωνία είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Ωστόσο  υπογραμμίζει πως όταν έρθει στη Βουλή θα πρέπει να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι αμέσως μετά θα πάει σε εκλογές. Για το θέμα θα συνεδριάσει -όποτε φτάσει η ώρα της συζήτησης- και η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν επισήμως και άλλοι βουλευτές για τη συμφωνία. Και όσο πλησιάζει η ώρα της επικύρωσης (που δεν θα είναι εντός του 2018) τόσο θα ξεκαθαρίζει αν θα υπάρξουν "εκπλήξεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v