Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κόντρα Καμμένου - Κοτζιά επενδύει η ΝΔ

Γιατί η Πειραιώς υψώνει επικοινωνιακά το θέμα. Οι «αλληλοεκβιασμοί», οι ισορροπίες και η… εξουσία. Επιμένει στη μάχη των μονοεδρικών περιφερειών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κόντρα Καμμένου - Κοτζιά επενδύει η ΝΔ

Η αρχική σκέψη στη ΝΔ ήταν να μην εμπλακούν στην κόντρα Καμμένου και Κοτζιά όσον αφορά τις καταγγελίες περί των μυστικών κονδυλίων που διαχειρίζονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, αφήνοντάς τους να «κονταροχτυπηθούν» και να προβούν σε αμοιβαίες αποκαλύψεις, που μόνο ωφέλιμες για την κυβέρνηση δεν θα ήταν.  Ωστόσο, τελικά αποφασίστηκε η Πειραιώς να υψώσει επικοινωνιακά το θέμα, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και διαρροές και ενώ το έναυσμα είχε δώσει ήδη ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης από τις Βρυξέλλες, με αφορμή την κόντρα των δύο εντός του υπουργικού συμβουλίου.

Είναι ένα θέμα -εκτιμούν- που θα έχει πολλές συνέχειες ακόμη και μπορεί να εκθέσει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση -άρα να αξιοποιηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση στον δρόμο προς τις εκλογές. Η ΝΔ χαρακτηρίζει τις σχετικές καταγγελίες Καμμένου κατά Κοτζιά και τούμπαλιν ως «μείζον πολιτικό ζήτημα», ένα ακόμα μετά τους «αλληλοεκβιασμούς» των δύο κυβερνητικών εταίρων, του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας, με τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες να είναι περισσότερο εύθραυστες από ποτέ.

«Είναι δυνατόν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο να κατηγορεί ο ένας τον άλλο για κλέφτη; Αυτοί είναι οι άγγελοι της κάθαρσης που θέλουν να μας βάλουν φυλακή;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «είναι άλλο να διαφωνείς με το αν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή ή κακή, και άλλο να αφήνεις να λένε κλέφτη τον μέχρι χθες συνεργάτη σου».

Σύμφωνα με το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας «δείχνει  ότι το μόνο που νοιάζεται είναι η καρέκλα και η εξουσία» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και την απόφασή του να μη διαρραγούν οι σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, παρόλο που -σύμφωνα με συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη- «με τον κ. Κοτζιά τους ενώνουν πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ».

Στο θέμα της παραίτησης του Ν. Κοτζιά έθιξε και η Μ. Σπυράκη ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησής του.

Διαφορετικές αντιλήψεις

Η παραίτηση Κοτζιά, επισημαίνουν γαλάζιες κομματικές πηγές, αναδεικνύει τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση και που πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν. Και εκεί ακριβώς «επενδύει» η Πειραιώς, στην «παρά φύση συνεργασία» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τα προβλήματα της οποίας «δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από το χαλί». Επικαλούνται δε τις αντιδράσεις των στελεχών του μείζονος κυβερνώντος κόμματος σε βάρος του υπουργού Άμυνας, οι οποίες κορυφώθηκαν μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και την πρωτοβουλία του για τα Βαλκάνια, ως εναλλακτική της Συνθήκης των Πρεσπών, ενώπιον των Αμερικανών αξιωματούχων.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον αέρα της διψήφιας διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως αποτυπώθηκε και στην τελευταία (χθες) δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για τον ΣΚΑΪ, συνεχίζει τις περιοδείες του στην επικράτεια, με έμφαση τις μονοεδρικές περιφέρειες. Έτσι, μετά τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, τα Γρεβενά και τη Σάμο που επισκέφθηκε πρόσφατα, το Σάββατο θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά, για να τιμήσει την εορτή του πολιούχου του νησιού Άγιου Γεράσιμου. Δεν αποκλείεται μάλιστα από εκεί να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητα της Ρόδης Κράτσα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κλείνοντας επισήμως μία ακόμη εκκρεμότητα ενόψει των αυτοδιοικητικών καλπών.

Η παραμονή του στο νησί θα διαρκέσει λίγες ώρες, καθώς το απόγευμα θα μεταβεί στη Μεσσηνία για να παραβρεθεί στους εορτασμούς του νομού, τα «Ναυαρίνεια 2018», στην Πύλο. Εκεί θα βρίσκεται ασφαλώς (γενέτειρά του γαρ) και ο Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της ΝΔ να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v