Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη συνάντηση με Γιούνκερ  

Παρεμβάσεις στο ΕΛΚ, σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. «Η καθημερινότητα στην Ελλάδα δεν έχει επανέλθει», θα πει. Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη συνάντηση με Γιούνκερ

Με τον… αέρα του αρχηγού ενός εκ των ελαχίστων κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων που φλερτάρουν με την εκλογική νίκη στις χώρες τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο περιθώριο των εργασιών οι οποίες θα εστιάσουν στο Brexit, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει τετ α τετ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και άλλες συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, στοχεύοντας στην προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη μέρα, η οποία -όπως εκτιμά- θα βρει τη ΝΔ στην κυβέρνηση και τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού.   

Οι παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη τόσο στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν όσο και στις άλλες επαφές του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθούν κυρίως σε δύο επίπεδα, το οικονομικό και το θεσμικό.  
Όσον αφορά το πρώτο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίσει στους εταίρους πως η χώρα μας παραμένει ασταθής, δεδομένου ότι απέτυχε από πρόγραμμα και δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου στις αγορές. Μάλιστα, φέρεται έτοιμος να τους διαμηνύσει ότι μολονότι επιχαίρουν για την τήρηση στόχων (που, κατά τη ΝΔ, εν πολλοίς οφείλεται στη στάση πληρωμών του δημοσίου), η αναγκαία κανονικότητα δεν έχει επανέλθει ακόμα στον τόπο. Εμμέσως, με αυτόν τον τρόπο θα τους θέσει προ των ευθυνών τους, καλώντας τους να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους για την Ελλάδα μετά τα προγράμματα στήριξης. Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει τα πάντα για να μην καταφύγει η χώρα σε νέο πρόγραμμα, ωστόσο θα ζητήσει από τους ομογάλακτούς του του ΕΛΚ να κατανοήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να λειτουργήσουν διαφορετικά απ’ ό,τι μέχρι τώρα.

Επαναδιαπραγμάτευση

Βασική επιδίωξη της ΝΔ, εφόσον αναλάβει την εξουσία, θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του πλεονάσματος 3,5%, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα το θέσει στους συνομιλητές του αυτή τη στιγμή. Δεν αποκλείεται δε να ξαναβάλει στο τραπέζι το θέμα των συντάξεων, όπως άλλωστε το είχε διατυπώσει και στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ενδεχόμενη νέα περικοπή τους, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, «θα επιφέρει ένα ακόμη άδικο πλήγμα σε ένα από τα πλέον ευάλωτα τμήματα των πολιτών, που έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης».

Όσον αφορά τους θεσμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να διεθνοποιήσει τις «αντιδημοκρατικές διαδικασίες» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τελευταίο κρούσμα, όπως θα πει, την παρέμβαση Πολλάκη περί φυλάκισης στελεχών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να καταφέρει την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα μιλήσει για φαινόμενα κατάλυσης της διάκρισης των εξουσιών από την κυβέρνηση, στην οποία θα καταλογίσει «αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πρακτικές»

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται επίσης, εκτός του Brexit, το μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και ενώ ακόμα συζητούνται τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία, με την  ήττα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), κυβερνητικού εταίρου της Άνγκελα Μέρκελ, κορυφαίου στελέχους του ΕΛΚ.

Και αυτά, ενώ το Ευρωπαϊκό Κόμμα τον επόμενο μήνα θα επιλέξει τον υποψήφιο που θα ηγηθεί της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς τα επόμενα χρόνια. Η ΝΔ θα στηρίξει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται επικρατέστερος έναντι του Αλεξάντερ Στουμπ από τη Φινλανδία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v