Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόντρα» Ξανθού-Γεωργιάδη για μηχάνημα εξόρυξης bitcoin στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεση βρέθηκε η έρευνα που γίνεται για την ύπαρξη μηχανήματος εξόρυξης (mining) κρυπτονομισμάτων (bitcoin) στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη.

«Κόντρα» Ξανθού-Γεωργιάδη για μηχάνημα εξόρυξης bitcoin στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Νομοσχέδιο για τη θεσμική αναδιοργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ- με αλλαγή και του ονόματος για να σηματοδοτηθεί μία νέα αρχή- θα φέρει τον επόμενο μήνα το υπουργείο Υγείας. Για μία ακόμα φορά το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικών “συγκρούσεων” στην Ολομέλεια, αυτή τη φορά μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδ. Ξανθού και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδ. Γεωργιάδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η έρευνα που γίνεται για την ύπαρξη μηχανήματος εξόρυξης (mining) κρυπτονομισμάτων (bitcoin) στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη. Να σημειωθεί πως το bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης ο γαλάζιος αντιπρόεδρος σημείωσε πως το μηχάνημα στο ΚΕΔΥ έγινε αντιληπτό γιατί “έκαιγαν” οι τοίχοι λόγω ρεύματος που καταναλωνόταν”. Και συνέχισε κάνοντας αναφορά σε υπάλληλο του ΚΕΕΛΠΝΟ (ανάφερε τα αρχικά του), ο οποίος είχε κάνει ανάρτηση στο διαδίκτυο για απόδοση 30% ετησίως για πάνω από 1.000 ευρώ επένδυση. Μάλιστα είπε ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος, μετά την αποκάλυψη του περιστατικού, αναβαθμίστηκε και πήγε σε άλλο κτίριο.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως όντως μέσα στις εγκαταστάσεις του ΚΕΔΥ βρέθηκαν δύο μηχανήματα. Αυτά κατά την εκτίμηση της αρμόδιας εταιρείας που υποστηρίζει ηλεκτρονικά τη μονάδα πιθανολογείται ότι μπορεί να έχουν σχέση με εξόρυση κρυπτονομισμάτων και υπάρχει μία γνωμοδότηση εξωτερικού συνεργάτη ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου.

Και συνέχισε λέγοντας πως “το Δ.Σ. κάλεσε σε έλεγχο τους δύο εμπλεκόμενους υπαλλήλους. Ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις, δεν πείθεται και επιβάλει ανώτερη διοικητική ποινή στο συγκεκριμένο υπάλληλο (στον οποίο είχε αναφερθεί ο ΑΔ. Γεωργιάδης). Δηλαδή στέρηση μισθού για τρεις μήνες και μετακίνηση του από το χώρο που είχε ευθύνη”.

Ο χώρος- όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας- σφραγίστηκε και απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε όποιον δεν έχει άδεια. Τώρα αναμένεται το πόρισμα από τον έλεγχο που θα ασκήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα ο υπουργός διαβεβαίωσε πως “δεν υπήρξε πρόσβαση στα δεδομένα, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα” και τόνισε πως “γίνεται πολύ θόρυβος” αποδίδοντας το “στην προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ”.

Η συζήτηση επεκτάθηκε σε μία σειρά θεμάτων, που σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με νέες αναφορές στις απολύσεις που είχαν γίνει. “Παρέχετε πολιτική ασυλία στους ανθρώπους που αποδεδειγμένα από τον αρμόδια εισαγγελέα έχουν αποδοθεί κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις” σημείωσε ο υπουργός Υγείας. “Διώξατε αυτούς τους ανθρώπους γιατί δεν έκαναν το χατίρι του κύριο Πολάκη” είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη λογιστική διαφορά 87,1 εκατομμυρίων, που ανέφεραν οι οκρωτοί λογιστές για την περίοδο 2010- 2013 στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το θέμα αυτό κυριάρχησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία, που θα συγκληθεί εκ νέου την Τετάρτη.

"Οι λογιστικές διαφορές υποκρύπουν δαπάνες μη συμβατές με το σκοπό του φορέα" είπε ο υπουργός Υγείας. Και πρόσθεσε πως αυτό συνιστά φαύλη διαχείριση, δεν δείχνει αθωότητα αλλά αποδεικνύει σχέδιο ξεπλύματος χρήματος.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Όπως είπε “περίμενα πως θα είναι εδώ ο κ. Πολάκης”, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε “σας ρωτώ αν ο μόνος τρόπος για να κερδίσετε τις εκλογές είναι να κλείσετε κάποιους από τους πολιτικούς αντιπάλους σας στη φυλακή;”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v