Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα Πολιτική Γραμματεία στον ΣΥΡΙΖΑ με εκπλήξεις και μηνύματα

Η «πρωτιά» του (εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενου) Α. Κοτσακά, η «επικράτηση» του Ν. Παππά έναντι του Ν. Φίλη και η ενίσχυση της Ρ. Δούρου. Πώς... σταυρώθηκαν τα 21 μέλη του νέου ηγετικού οργάνου και τι σήματα εστάλησαν.

Νέα Πολιτική Γραμματεία στον ΣΥΡΙΖΑ με εκπλήξεις και μηνύματα

Πρώτος ο (εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος) Αντώνης Κοτσακάς, τρίτος ο Νίκος Παππάς έναντι του Νίκου Φίλη που βρέθηκε στη 13η θέση, πέμπτη η Ρένα Δούρου και ένατος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτή είναι η βασική «έκπληξη» που επιφύλαξαν, χθες το βράδυ, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Δεδομένου ότι στη διήμερη συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου, πλην της... «Καμμενιάδας», κυριάρχησε η κόντρα Παππά-Φίλη για την ΕΡΤ (ή με αφορμή την ΕΡΤ), αλλά και η συνήθης για τις εσωκομματικές διαδικασίες «μάχη των συσχετισμών», η σειρά εκλογής των 21 μελών της νέας Πολιτικής Γραμματείας (σ.σ. συν ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, των οποίων τα ονόματα δεν μπήκαν στην κάλπη), έστειλε πολλαπλά μηνύματα.

Σύμφωνα με... τους αριθμούς, η ομάδα των «προεδρικών» (Κίνηση Μελών) βγήκε ενισχυμένη καθώς τα στελέχη που ανήκουν σε αυτή εξελέγησαν με μεγάλους αριθμούς σταυρών έναντι των υποψηφίων από τους «53». Πολιτικά, εκτιμάται ότι βγήκαν ενισχυμένα τα στελέχη που προτείνουν τη διεύρυνση, με αφορμή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές αλλά και εθνικές εκλογές.

Η «πρωτιά» του κ. Κοτσακά είναι ενδεικτική, καθώς είναι ένα από τα πρώτα πρώην στελέχη... του πρώην ΠΑΣΟΚ που όχι απλώς στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά το ξεκίνημά του, αλλά λειτούργησαν ως «μαγιά» για τη διεύρυνση του μέχρι τότε μικρού αριστερού σχήματος προς τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.

Χωρίς να έχει επιδιώξει δημόσια παρουσία και αξιώματα, ο κ. Κοτσακάς απέδειξε ότι συσπειρώνει στελέχη από όλες τις «ομάδες» του ΣΥΡΙΖΑ και, αν μη τι άλλο, επιβραβεύθηκε για τη στάση του.

Η τρίτη θέση του κ. Παππά (σ.σ. τη μοιράστηκε με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου) τον έφερε «νικητή» στη διαμάχη του με τον κ. Φίλη (13η θέση), ο οποίος τον κατηγορεί έντονα το τελευταίο διάστημα για την ΕΡΤ, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «παραδιοίκηση».

Ψηλά εξελέγη και η Ρένα Δούρου (5η θέση), η οποία αντιτάχθηκε επίσης στον κ. Φίλη.

Και οι δύο, Παππάς-Δούρου, βρίσκονται, με διαφορετικές αφορμές, στο μάτι του αντιπολιτευτικού κυκλώνα, οπότε η πανηγυρική εκλογή τους στην Π.Γ. του κυβερνώντος κόμματος ερμηνεύεται και ως γενναία κομματική στήριξη.

Η επιστροφή της Όλγας Γεροβασίλη στο όργανο (και μάλιστα 8η, μία θέση πριν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και μία μετά την εκπρόσωπο του κόμματος Ράνια Σβίγκου), από το οποίο είχε μείνει εκτός στις εσωκομματικές εκλογές του 2016, δεν πέρασε απαρατήρητη, ενώ η δεύτερη θέση στη σειρά εκλογής του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος ανήκει στους «53», αποδίδεται στον σεβασμό που εμπνέει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την αρχή της συνεδρίασης της Κ.Ε. εμφανίσθηκε η νεοσυσταθείσα «ομάδα Τζανακόπουλου», η οποία φιλοδοξεί να κινηθεί «στη μέση», μεταξύ δηλαδή των «προεδρικών» (Κίνηση Μελών) και των «53».

Η Κίνηση Μελών προέκυψε τον Μάιο από τη συνένωση όλων των ομάδων που, στο σύνολό τους, παρουσιάζονταν ως «προεδρικοί».

Σημειώνεται ότι η 21μελής λίστα των υποψηφίων ήταν ενιαία, παρουσιάσθηκε από τον κ. Σκουρλέτη και δεν εμφανίσθηκαν επιπλέον υποψήφιοι (όπως το 2016), ενώ το κάθε στέλεχος-ψηφοφόρος είχε δικαίωμα να βάλει επτά σταυρούς.

Η νέα Π.Γ. και οι σταυροί

Η σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας και οι σταυροί που πήρε ο κάθε υποψήφιος έχουν ως εξής:

Αλέξης Τσίπρας --

Πάνος Σκουρλέτης --

Αντώνης Κοτσακάς (62)

Θοδωρής Δρίτσας (59)

Νίκος Παππάς (58)

Σία Αναγνωστοπούλου (58)

Ρένα Δούρου (57)

Νίκος Σκορίνης (54)

Ράνια Σβίγκου (51)

Όλγα Γεροβασίλη (50)

Ευκλείδης Τσακαλώτος (47)

Κατερίνα Κνήτου (46)

Νίκος Βούτσης (45)

Γιάννης Μπαλάφας (45)

Νίκος Φίλης (40)

Δημήτρης Βίτσας (39)

Πάνος Λάμπρου (38)

Γιάννης Δραγασάκης (36)

Τασία Χριστοδουλοπούλου (36)

Δημήτρης Τζανακόπουλος (33)

Αριστείδης Μπαλτάς (32)

Έφη Καλαμαρά (27)

Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου (10)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v