Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρήγμα Τσίπρα-Καμμένου ποντάρει η ΝΔ

Το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό και οι «πρόθυμοι» αντικαταστάτες. Σενάρια και χρονοδιαγράμματα στο τραπέζι των συσκέψεων στην Πειραιώς. Ποια πρόσωπα έλαβαν το χρίσμα για τις Περιφέρειες.

Στο ρήγμα Τσίπρα-Καμμένου ποντάρει η ΝΔ

Αλληλοεκβιασμό μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου βλέπει η ΝΔ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας στις ΗΠΑ, προκαλώντας τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. «Από κάπου κρατάει ο ένας τον άλλον. Αυτό που γίνεται μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι πρωτοφανές. Δεν συμβαίνει ούτε στην πιο υποανάπτυκτη χώρα της Αφρικής. Όμως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα έτσι, το ίδιο και η κυβέρνηση», λένε στο γαλάζιο επιτελείο και βάζουν κάτω όλα τα πιθανά σενάρια και τα χρονοδιαγράμματα. Ίσως, σημειώνει γαλάζιος κοινοβουλευτικός, «η προχθεσινή παρέμβαση Καμμένου να είναι το πρώτο επεισόδιο ενός σίριαλ με πολλές απρόβλεπτες εξελίξεις».  

Μετά και τα τελευταία γεγονότα, όπως εκτίμησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το μόνο που επιβεβαιώνεται ότι απασχολεί τους κ. Τσίπρα και Καμμένο είναι πώς θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στις καρέκλες τους. Για αυτό και ανέχεται ο ένας τους εκβιασμούς του άλλου». Πάντως, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις εμφανείς και διακριτές αποστάσεις ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως πολύ δύσκολα πια οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, χωρίς αυτό όμως να συνεπάγεται και πτώση του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό διότι, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός έχει έτοιμους τους «πρόθυμους», οι οποίοι θα κληθούν να αντικαταστήσουν όσους από τους βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου αποχωρήσουν. Όπερ κατ’ επέκταση σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς, πως τρία μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ θα στηρίξουν τη συμφωνία (εάν φτάσει στην ελληνική Βουλή) και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ακόμα 1-2 ανεξάρτητοι βουλευτές. «Δεν πέφτει η κυβέρνηση αν φύγει ο Καμμένος. Ενώ κοινοβουλευτικά μπορεί ο Τσίπρας να παραμείνει πρωθυπουργός χωρίς τον Καμμένο, κάθεται και τον ανέχεται να πηγαίνει στην Αμερική, να κάνει εξωτερική πολιτική και να λειτουργεί σαν υπουργός Εξωτερικών», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μητέρα των μαχών»

Στην περίπτωση παράτασης της ζωής της κυβέρνησης, εφόσον οι εθνικές εκλογές πάνε μετά τον Μάιο, τότε στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρίσουν τις ευρωεκλογές ως «μητέρα των μαχών», απ’ όπου περιμένουν να αποτυπωθεί -όπως λένε- η δυσφορία των πολιτών κατά της σημερινής εφαρμοζόμενης πολιτικής, ενώ από κοντά σε σημασία θα βρεθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και δη αυτές στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει το παζλ με τα ονόματα των στελεχών που θα είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες. Ήδη στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι οι εν ενεργεία γαλάζιοι περιφερειάρχες θα είναι εκ νέου υποψήφιοι με τη στήριξη της ΝΔ και απομένουν οι υπόλοιπες θέσεις που έχουν σχεδόν «κλειδώσει».

Χθες, τα γραφεία της Πειραιώς φέρεται να επισκέφθηκε ο Γιώργος Πατούλης, του οποίου «κλείδωσε» η υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ την προσεχή Δευτέρα, κατά την περιοδεία του στην Κορινθία, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνοδεύεται από τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος θα κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα από την Πρέβεζα με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v