Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους πρέσβεις

Ανεβάζει τους τόνους κατά εταίρων και θεσμών. Η οικονομία, το Σκοπιανό και το μεταναστευτικό. Προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους πρέσβεις

Ως μία πολύ καλή ευκαιρία θεωρούν στη ΝΔ τη σημερινή πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κατοικία της πρέσβεως της Αυστρίας, με αφορμή την προεδρία της Ε.Ε. από τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα και, σύμφωνα με την Πειραιώς, στις προθέσεις του είναι να τους περιγράψει τις θέσεις του για Σκοπιανό, οικονομία και μεταναστευτικό.

Ταυτόχρονα, αναμένεται, πέραν της κριτικής στην κυβέρνηση, να αφήσει νέες αιχμές κατά των Ευρωπαίων εταίρων, που βιάστηκαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την έξοδο στις αγορές, τους οποίους θεωρεί συνυπεύθυνους με την κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. «Έχω ασκήσει σκληρή κριτική για αυτή τη μεγάλη αποτυχία που χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, κατά την άποψή μου, και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το 3ο πρόγραμμα, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον βασικό του σκοπό, που δεν είναι άλλος από να επιτρέψει στην αγορά η χώρα, για να μπορεί να ξαναδανείζεται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Ήπειρο και σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και σήμερα, ενώπιον των πρέσβεων.

Η Πειραιώς θεωρεί τη σημερινή συνάντηση ως προάγγελο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα έχει την ευκαιρία να επαναλάβει τις απόψεις του σε όλα τα μείζονα ζητήματα.

Προώθηση μεταρρυθμίσεων

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκφράσει την ανησυχία του για την αστάθεια στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, σε σχέση και με τις εξελίξεις στην Ιταλία και θα συνδέσει τα εσωτερικά προβλήματα με την «αμφιθυμία» -όπως θα πει- της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα θα αφήσει υπαινιγμούς για τους θεσμούς ότι αλλού βγαίνουν μπροστά παρεμβαίνοντας άκομψα, ακόμα και εκεί που δεν πρέπει, ενώ σε άλλα θέματα, όπως οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, «κλείνουν τα μάτια». Συνεργάτης μάλιστα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζε χθες πως οι εταίροι μας «λειτουργούν σαν να τους ενδιαφέρουν μόνο οι αριθμοί και καθόλου η ουσία των πραγμάτων».

Για το Σκοπιανό, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επαναλάβει ότι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός εκ μέρους του κόμματός του είναι η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και για κάθε χρήση (erga omnes). Θα διαμηνύσει δε ότι δεν μπορεί να γίνει καθοιονδήποτε τρόπο αποδεκτή η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης θα πει στους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. ότι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, αλλά και η ενιαία διαδικασία χορήγησης ασύλου σε όσους επιχειρούν να μπουν στην Ευρώπη. Θα επιμείνει στην ανάγκη ουσιαστικής διάκρισης μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και θα υπογραμμίσει πως αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v