Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο

Με Τσίπρα και Φλαμπουράρη συναντήθηκαν στο Μαξίμου εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Δ. Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί τη μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων».

Κυβέρνηση: Το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο

Με συνεχείς συσκέψεις που δεν δημοσιοποιούνται, το Μαξίμου «παρακολουθεί στενά» την πορεία του τραπεζικού δείκτη στο Χρηματιστήριο και αναζητεί λύσεις που δεν θα πλήξουν τη φυσιολογική μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχαν διαδοχικές συναντήσεις χθες στο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (τον Νίκο Καραμούζη και τη Χαρούλα Απαλαγάκη, κατά τις ίδιες πηγές).

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα συγκαλέσει σύσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης και με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, το αντικείμενο της οποίας θα αφορά, επισήμως, τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ κ.λπ.).

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν μεν την πίεση που υφίσταται τις τελευταίες ημέρες «και» το ελληνικό Χρηματιστήριο στις ευρω-ιταλικές αναταράξεις, ωστόσο δεν αρνούνται τον παράγοντα «κόκκινα δάνεια».

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, «το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως θωρακισμένο» και «όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως είχαν καθοριστεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Πρόσθεσε ωστόσο (Real fm) ότι «πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά τους και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων».

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι οι χρηματιστηριακές αυξομειώσεις δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αντικρούοντας έτσι «φήμες» για ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου.

Mε την ίδια επιμονή, η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε αναφορά σε δημιουργία bad bank, τονίζοντας ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το asset protection scheme, σύμφωνα με ένα σχέδιο που έχει καταρτίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών.

Νέες βολές στον Γ. Στουρνάρα

Στο περιθώριο των παραπάνω, το Μαξίμου διατήρησε και χθες τους υψηλούς τόνους απέναντι στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. «Όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλάει και πολιτικολογεί, ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά. Όταν πρέπει να μιλήσει, φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει ο κ. Στουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τζανακόπουλος.

Καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον κεντρικό τραπεζίτη να αλλάξει ρότα: «Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα ήταν ευχής έργον, αν και ο κεντρικός τραπεζίτης έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v