Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρβαση διαχωριστικών γραμμών επιχειρεί ο Μητσοτάκης

Πώς απαντά στις κυβερνητικές κατηγορίες περί «ακροδεξιάς στροφής». Έμφαση στην αξιοπιστία έναντι της ιδεολογίας. Η Πειραιώς επενδύει στην προσωπική σύγκριση Μητσοτάκη - Τσίπρα.

Υπέρβαση διαχωριστικών γραμμών επιχειρεί ο Μητσοτάκης

«Τα προβλήματα δεν έχουν ταμπέλα. Δεν υπάρχει δεξιός, κεντρώος ή αριστερός τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα πραγματικό πρόβλημα. Σε εποχές όπως η σημερινή, οι ιδεολογικές διαφορές εκ των πραγμάτων αμβλύνονται». Με αυτά τα λόγια κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Άρτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες που του αποδίδει η κυβέρνηση περί «ακροδεξιάς στροφής» και αποτύπωσε το στίγμα με το οποίο θα πορευθεί προς τις εκλογές, στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων.

Με μια εμφανή διάθεση να φανεί ενωτικός, σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι -όπως λέει- «είναι η δύναμη της οπισθοδρόμησης και του διχασμού», ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές του απώτερου (συντηρητικός - προοδευτικός) ή του πιο κοντινού (μνημονιακός - αντιμνημονιακός) παρελθόντος. Το ζήτημα, εκτιμά, δεν είναι τόσο ιδεολογικής ταυτότητας ή καθαρότητας, ειδικά σήμερα, που τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και ιστορικού χαρακτήρα, και για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει, η ρητορική της ΝΔ θα είναι μετριοπαθής, με δεδομένη και την καχυποψία των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος.  

«Μιλάμε στον προδομένο ψηφοφόρο και είμαστε εδώ για να τον πείσουμε ότι είναι καιρός για αλήθεια, σχέδιο και πράξη. Θέλουμε δίπλα μας κάθε πολίτη, χωρίς να μας νοιάζει η κομματική προέλευση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και στη βραδινή ομιλία του σε κομματικά στελέχη, καλώντας τα να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για να λάβει σάρκα και οστά η «αναγκαία για τον τόπο πολιτική αλλαγή», η οποία θα οδηγήσει στην πολιτική και οικονομική επανεκκίνηση του τόπου.

Βέβαιη επικράτηση

Επί της ουσίας, το δίλημμα που προκρίνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεκλογική περίοδο είναι ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ο πιο αξιόπιστος για να καταφέρει να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του προς όφελος της χώρας και όχι τόσο με ποια ιδεολογία θα το πράξει. Και στο σημείο αυτό θα επιχειρήσει προσωπική σύγκριση του Αλέξη Τσίπρα και του ιδίου, θεωρώντας βέβαιη την επικράτησή του έναντι του πρωθυπουργού.

Αυτή η στρατηγική, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, μπορεί να αποδώσει καρπούς και να ωθήσει τη ΝΔ προς την αυτοδυναμία, την ίδια στιγμή που έντονη είναι η ανησυχία ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης «πάνε να μετατρέψουν τα ερείπια που δημιούργησαν σε παγίδες για το αύριο».

Όσο για τον χρόνο των εθνικών καλπών, όπως εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, «σε καμία περίπτωση εθνικές εκλογές δεν μπορεί να γίνουν αργότερα από την 26η Μαΐου, που είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των περιφερειακών, αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών. Άρα θεωρώ ότι στην ουσία έχουμε μπει στην τελευταία στροφή. Οι εκλογές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι υπόθεση κάποιων μηνών», σημείωσε και επανέλαβε πως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές θα είναι «αυτοδικαίως οι εν ενεργεία βουλευτές».  Έστειλε δε ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσοι αναζητούν εναγωνίως μια θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια: «Δεν θα στερήσω από κανέναν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να λέει ‘θέλω να είμαι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας’. Αλλά, όταν κάποιος λέει ότι ‘είμαι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και έχω εξασφαλίσει το οκ του κόμματος’, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και μάλλον προσμετράται στα αρνητικά και όχι στα θετικά», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v